11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Dai în plată, scapi de impozit doar o dată în viaţă

Dai în plată, scapi de impozit doar o dată în viaţă

Românii care nu şi-au mai putut plăti ratele la bănci şi au vrut să returneze apartamentul la bănci apartamentul, s-au trezit că au de achitat sume mari atât pentru plata impozitului, cât şi pentru onorariile notariale. Ministerul Finanţelor propune o soluție.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a anunţat ieri că se  lucrează la un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal astfel încât debitorii care apelează la darea în plată să fie scutiţi de impozitul aferent transferului de proprietate. De această facilitate se poate beneficia însă, o singură dată în viaţă. "Subiectul este încă în discuţii la Ministerul Finanţelor Publice. În acest moment lucrăm la o versiune în care să avem o excepţie pe o proprietatea supusă regimului de dare în plată. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii notarilor şi cu ai Parlamentului care au lucrat la această lege. Suntem în faza în care încercăm să identificăm toate cazurile şi să le surprindem în mod corect în această modificare, astfel încât să se poată implementa, să nu ne lovim şi de alte probleme. Trebuie să găsim un mecanism simplu. Căutăm formule ca legea să iasă clară, dar principiul acesta este, să exceptăm de la această taxă pe tranzacţie o proprietate dată în plată", a declarat Anca Dragu.

Iniţiatorul legii dării în plată, avocatul Gheorghe Piperea, a postat pe pagina sa de Facebook că forma finală a proiectului de OUG va fi făcută publică săptămâna viitoare: „Discuţia de la Ministerul Finanţelor Publice referitoare la exceptarea expresă de la impozit a debitorilor care apelează la darea în plată în vederea liberării de datorii a fost constructivă. La întâlnire au fost şi reprezentaţi ai notarilor. Forma finală a proiectului de OUG de modificare a Codului fiscal (art.111) va fi făcută publică săptămâna viitoare”.

Şi deputatul Cătălin Zamfir, care a promovat în Parlament legea dării în plată a explicat pe aceeaşi pagină de socializare că: „De scutirea de la plata impozitului vor beneficia atât debitorii principalii cât şi toţi giranţii săi indiferent de numărul imobilelor ipotecate. Scutirea de impozit se va aplica o singură dată pentru stingerea unei datorii, iar în situaţia în care veţi mai fi nevoiţi să apelaţi la darea în plată, atunci veţi plăti impozitul la transferul de proprietate. Mai clar, puteţi fi scutiţi de impozit o singură dată în viaţă dacă apelaţi la darea în plată în vederea stingerii unei creanţe bancare!”.

O lege costisitoare

Potrivit ministrului Finanţelor, în noua OUG se va lua în calcul aplicarea scutirii pentru o singură locuinţă, şi nu o triere a beneficiarilor în funcţie tranşe de venit sau alte criterii, pentru că astfel actul normativ ar fi greu de implementat. Anca Dragu a declarat că se analizează şi cazul celor care au fost deja executaţi silit şi figurează cu datorii la stat în contul impozitului datorat pentru transferul de proprietate de la momentul executării. Pe de altă parte, se analizează şi cazul celor care au garantat un credit cu mai multe proprietăţi. Conform minstrului Finanţelor, OUG urmează să fie gata până la finalul lunii iunie, astfel încât Parlamentul să fie încă în activitate.

Reamintim faptul că Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai şi că, până în prezent, circa 4000 de persoane au cerut să-şi dea cheile de la casă în baza acestei legi, conform lui Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României. Presa a făcut diferite calcule, arătând cât de costisitor este să beneficiezi de Legea dării în plată. Astfel, în grila notarilor un apartament de doua camere, în Bucureşti, este estimat la 30.000 de euro. În acestă situaţie, onorariul notariului ajunge la 2000 de lei, iar impozitul costă încă 2600. Iar, pentru o proprietate de 90.000 de euro impozitul şi taxele notariale pot depăşi cumulat 10.000 de lei.
 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă