0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să vă recuperaţi taxele plătite în străinătate

Cum să vă recuperaţi taxele plătite în străinătate

Românii care au lucrat legal în străinătate au dreptul să primească înapoi banii ce au fost plătiţi în plus sub formă de taxe şi impozite în statul adoptiv. Pentru acest lucru, trebuie să deţină documente, fişe fiscale, chitanţe care să demonstreze calitatea de contribuabili şi să depună un dosar la biroul fiscal în ţara în care au lucrat. Înainte de asta, nu trebuie să neglijeze termenele de solicitare a impozitelor plătite în avans şi pe câţi ani pot fi returnaţi retroactiv.

Dana Mihaela Lupu precizează că românii pot recupera aceste taxe, deoarece, în marea majoritate a statelor dezvoltate, cotele de impozit pe venit nu sunt procentuale ca în România, ci sunt diferenţiate pe categorii de venituri şi de cele mai multe ori sunt progresiv aplicate pe diverse plafoane de venit anual. Astfel, cu cât sistemul de impozitare este mai complex, cu atât mai mult există posibilitatea plătirii în plus a unor impozite de către un contribuabil, care pot fi recuperate doar la solicitarea sa, pentru că statele nu le rambursează automat.

Ce presupune recuperarea de taxe?

În principiu, procesul de recuperare a taxelor se bazează pe existenţa unei legislaţii ce dă dreptul fiecărui contribuabil de a primi înapoi banii ce au fost plătiţi în plus sub formă de taxe şi impozite. Este absolut normal să se întâmple aşa. Apoi, ca acest drept să poată fi exercitat, trebuie să existe dovezi că au fost plătite impozite în plus. Iar acest dovezi sunt documente, chitanţe.

De ce anume se plătesc impozite în plus?

Aici răspunsul este mai complex. În marea majoritate a statelor dezvoltate, cotele de impozit pe venit nu sunt procentuale ca în România, ci sunt diferenţiate pe categorii de venituri şi de cele mai multe ori sunt progresiv aplicate pe diverse plafoane de venit anual. Mai mult, cu cât sistemul de impozitare este mai complex, mai detaliat structurat, cu atât e mai greu să poţi stabili cu exactitate care e cuantumul lunar al impozitului de plată pe venit.

Complexitatea creşte cu atât mai mult cu cât o persoană fizică nu realizează venituri constant de-a lungul anului, ci doar periodic, punctual. Acest lucru se întâmplă deoarece statul respectiv, pentru a ajuta contribuabilii în aplicarea acelui sistem complex de impozitare, impune şi norme de calcul al impozitelor lunare, aceste norme bazându-se pe nişte estimări şi presupuneri. O presupunere e aceea că, dacă un contribuabil a realizat un anumit venit într-o lună, va realiza acelaşi venit cu constanţă în toate lunile acelui an. Şi astfel el va fi impozitat ca şi când venitul lui anual ar fi venitul lunar obţinut în acea lună înmulţit cu 12. Ori, dacă persoana respectivă a obţinut venituri doar şapte luni în acel an, este evident că i s-au reţinut impozite în cuantum mai mare decât ar fi trebuit. Prin urmare, contribuabilul are dreptul ca după încheierea anului fiscal să afle de la biroul fiscal al statului respectiv cât ar fi trebuit să plătească, iar sumele reţinute în plus drept impozit pe venit să îi fie restituite.

În ce situaţii are şanse mai mari un român contribuabil ­într-un stat străin să-şi recupereze ­impozitul?

Cu cât un român a încasat venituri din munca în străinătate mai degrabă sezonier decât constant în fiecare lună, cu atât mai mult se califică la o returnare de impozit. În plus, de exemplu, veniturile brute anuale de până în 7.000-8.000 euro sunt scutite de impozit pe venit. Ori, dacă un muncitor român a avut un salariu lunar de 1.000 euro şi a muncit doar şase luni, reţinându-i-se impozit pe venit lunar ca şi cum ar fi trebuit să realizeze un venit anual de 12.000 euro (1.000 euro x 12 luni – n.r.), el are dreptul să îşi recupereze de la statul respectiv toate impozitele pe venitul din salariu reţinute. Exemplele de mai sus sunt aplicabile în circa 90% din cazuri. Pe de altă parte, există şi excepţii, cum ar fi situaţiile în care angajatorul declară pe propria răspundere statului respectiv că angajatul său nu va avea alte venituri la alţi angajatori în anul fiscal respectiv.

Din ce taxe se poate calcula suma pentru rambursare?

În peste 95% din cazuri, suma restituită este dată doar de impozitul pe venitul din salarii plătit în avans. Însă, în cazuri foarte rare, se mai pot restitui nişte taxe adiţionale, dacă se dovedeşte că au fost reţinute. De exemplu, contravaloarea pentru taxa de biserică sau alte sume precum alocaţii pentru copii în Germania.

Cine poate beneficia de ­rambursarea taxelor?

Orice român care a muncit legal în străinătate şi care a realizat venituri din salarii în străinătate. De asemenea, se mai califică la restituire de impozite şi românii care au lucrat în Marea Britanie cu contracte de tip „self-employment” şi „self-assessment”, un fel de PFA românesc (persoană fizică autorizată – n.r.).

Există reguli pe care trebuie să le respecte un cetăţean român care lucrează legal în străinătate pentru a beneficia de restituirea impozitului?

Sunt trei reguli de bază ce trebuie respectate. Prima este să solicite statului respectiv suma percepută drept impozit în plus, pentru că ţările, în general, nu rambursează automat aceste sume, ci doar la cererea contribuabilului. A doua regulă este să dovedească veniturile realizate prin documente ce se anexează cererii lui oficiale. Nu în ultimul rând, trebuie să trimită cererea de solicitare a impozitelor plătite în plus până la anumite termene. Nerespectarea acestor termene atrage prescripţia dreptului său de a-şi primi banii înapoi. Prin urmare, este bine ca această cerere să fie depusă imediat după încheierea anului fiscal, pentru a avea siguranţa că ratează restituirea sumelor la care are dreptul.

În ce mod îşi poate uşura ­activitatea un român, astfel încât să primească mai repede banii pe care îi merită?

Românii pot apela la firme ce se ocupă de restituirea ­acestor ­impozite, firme care sunt acum prezente şi în România. O ­asemenea companie este pentru client un intermediar care îl poate salva pe acesta de multă energie şi bătaie de cap. Pentru mai multe detalii, accesaţi site-ul http://recuperaretaxe.romanialibera.ro sau sunaţi la numărul de telefon 031-030.1594.

În ce state sunt taxele cele mai mari şi, implicit, sumele ­restituite pot fi mai ­considerabile?

Cu cât un stat are un sistem de protecţie socială mai dezvoltat, cu atât beneficiile celor ce muncesc în ţările respective cresc. Germania este un asemenea stat, dar şi Olanda oferă multe beneficii. O sumă mai mare restituită vine în general din facilităţile permise de legislaţia fiscală. Sunt ţări care la sfârşitul anului, când calculează impozitul total ce trebuia datorat de contribuabil, au în vedere doar veniturile din salarii, însă sunt alte ţări care acordă contribuabililor dreptul de a-şi deduce anumite cheltuieli efectuate în scopul muncii, precum cele cu transportul, chiria, asigurările medicale etc. Cheltuielile deductibile se scad din venitul total realizat din salarii în ţara respectivă şi, astfel, la sfârşit de an, cota de impozit este aplicată procentual unei sume mai mici, rezultând un impozit mai mic de plată. Spania, Germania şi Marea Britanie acordă posibilitatea deducerii de cheltuieli efectuate în scopul muncii, însă ele trebuie justificate. De aceea, un român care a lucrat în străinătate e bine să păstreze toate copiile după chitanţe, facturi, plăţi importante. 

PRINCIPALII PAŞI

Înainte să solicite recuperarea impozitului plătit într-un alt stat, un român trebuie mai întâi să ştie:

–  care sunt termenele de solicitare a impozitelor plătite în avans;

–  care sunt formularele-tip pe care să le completeze;

–  care sunt documentele originale pe care trebuie să le anexeze la dosar;

–  care este adresa unde poate solicita restituirea impozitelor.

Apoi, trebuie să execute următoarele:

–  să trimită/depună dosarul la biroul fiscal respectiv;

–  să fie disponibil pentru orice solicitări ale biroului fiscal respectiv ce pot ­apărea în cursul procesului de restituire;

–  să cunoască foarte bine limba ţării res­pective pentru a putea păstra cores­pondenţa cu biroul fiscal din străinătate.

 

Dana Mihaela Lupu atrage atenţia că nerespectarea termenelor de solicitare a impozitelor plătite în avans atrage prescripţia dreptului contribuabilului de a-şi primi banii înapoi.   FOTO ALEXANDRA RADU

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă