15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016CAS-ul scade de la 1 iulie

CAS-ul scade de la 1 iulie

Finanţele nu vor negocia cu FMI lărgirea bazei de impozitare, ca măsură compensatorie pentru scăderea cotei cu 5 puncte procentuale la CAS, aşa cum prevede scrisoarea de intenţie, susţine ministrul Petrescu, precizând că reducerea va fi aplicată de la 1 iulie şi va afecta veniturile cu 1,5 mld. lei, relatează Medifax.

"La CAS am luat în calcul mai multe scenarii. Vrem date finale pe colectare şi în această lună. În linii mari este vorba să ne bazăm şi pe veniturile de la buget şi pe taxa de construcţii speciale. Vom vedea dacă este vorba şi de tăierea de alte cheltuieli. Există mai multe scenarii cu FMI. Să vedem ce acord va fi convenit", a spus într-o conferinţă de presă ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Ea a precizat că estimează pentru acest an o creştere economică mai mare decât anul trecut, când s-a înregistrat un avans de 3,5%, deci implicit mai mare decât cea înscrisă în legea bugetului, de 2,2%. Cifrele macroeconomice vor fi renegociate cu delegaţia FMI.

Întrebată dacă va aplica angajamentul din cea mai recentă scrisoare de intenţie convenită cu FMI, de a lărgi baza de colectare a contribuţiilor sociale pentru a compensa scăderea de venituri provenite din reducerea cu 5 puncte procentuale a cotei CAS, Petrescu a spus că nu intenţionează să negocieze sau să aplice o astfel de măsură.

Ministrul Finanţelor a arătat că pentru a doua jumătate a anului scăderea contabilă a veniturilor din reducerea CAS cu 5 puncte este evaluată la 2,6 miliarde lei, dar influenţele pozitive, plus impozit pe profit, scăderea chelutelilor cu personalul bugetar, alte venituri, reduc această sumă la nivelul bugetului consolidat la 1,5 miliarde lei.

Ioana Petrescu a evitat să răspundă cum se va putea aplica reducerea CAS de la 1 iulie atât timp cât ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat în urmă cu o zi că rectificarea bugetară va fi operată abia în luna august.

De altfel, Petrescu a refuzat să răspundă la mai multe întrebări pe care le-a calificat ca fiind de competenţa ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent la conferinţa organizată de Ministerul Finanţelor Publice.

Ministrul Finanţelor a mai spus că acordul cu FMI este necesar, ţinând cont de contextul internaţional, dar speră ca la expirare să nu mai fie nevoie de o nouă înţelegere. Acordul României cu FMI se încheie în toamna anului viitor.

Cele mai citite
00:04:36

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față...

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...
Ultima oră
Pe aceeași temă