6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Consiliul Fiscal: Ce necunoscute are bugetul pe 2015

Consiliul Fiscal: Ce necunoscute are bugetul pe 2015

Veniturile fiscale anticipate prin bugetul pe 2015 sunt supraevaluate cu 2,35 miliarde lei (0,33% din PIB), estimează Consiliul Fiscal, care totodată îşi manifestă reţinerea şi faţă de angajamentul că investiţiile vor fi cu 8,6 miliarde lei mai mari.

Speranţele statului că anul viitor va înregistra venituri bugetare superioare celor de anul acesta, strict pe baza unei mai bune colectări a obligaţiilor la buget, sunt greşite, cred specialiştii Consiliului Fiscal (CF) într-o opinie privind bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale pentru 2015 și strategia fiscal-bugetară 2015-2017. Consiliul Fiscal este o instituţie independentă, înfiinţată prin legea responsabilităţii fiscal-bugetare, şi compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare.

CF estimează la 2,35 miliarde lei suma cu care au fost supraevaluate veniturile fiscale. „La nivel agregat, veniturile fiscale apar ca fiind potențial supraevaluate cu circa 2,35 miliarde de lei (0,33% din PIB), în condițiile în care MFP ia probabil în calcul în proiecția de venituri un impact favorabil din partea unei îmbunătățiri a gradului de colectare a veniturilor”, se arată în documentul indicat.

Greşeala indicată de Consiliu apare însă în proiectele de buget din fiecare an. Neputând majora deficitul peste limitele convenite cu creditorii internaţionali, statul umflă artificial anual, cu ocazia elaborării bugetului, partea de venituri a acestuia. În opinia CF, aceste venituri suplimentare ar trebui mai întâi obţinute şi de abia apoi introduse în legea bugetului. “Câștigurile din măsurile de îmbunătățire a colectării sunt imposibil de evaluat ex ante (înainte de eveniment, n.r.) și o abordare prudentă, de altfel cerută în mod expres de Legea responsabilității fiscal-bugetare, impune luarea în calcul doar ex post a unor eventuale asemenea plusuri de venituri“, arată CF.

Unde însă vor fi înregistrate minusurile la partea de venituri? Acestea vor fi mai mici faţă de proiecţia Finanţelor, cu 630 milioane de lei la TVA, cu 550 milioane lei pentru impozitele și taxele pe proprietate, 420 milioane lei pentru contribuţiile sociale, 300 de milioane de lei pentru impozitul pe profit şi 280 milioane lei pentru impozitul pe venit și salarii.

Erori şi la stabilirea cheltuielilor

Şi în privinţa cheltuielilor CF are rezerve. Acestea privesc evoluțiile proiectate ale agregatelor de cheltuieli cu bunuri și servicii. Aceasta deoarece partea de cheltuieli cu bunurile și serviciile apare drept una extrem de dificil de controlat. În perioada 2011-2014, cheltuielile cu bunurile și serviciile au consemnat în mod constant în execuție (la final de an) niveluri superioare celor prevăzute inițial ori chiar celor deja revizuite ascendent cu prilejul rectificărilor bugetare.

Erori riscă să apară şi la cheltuielile de natura investițiilor, abaterile fiind însă în minus. Aceste cheltuieli sunt proiectate să înregistreze o creștere consistentă anul viitor, de 8,6 miliarde lei, atât la nivelul componentei aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene post-aderare (+6,2 miliarde lei), cât și la nivelul componentei cu finanțare exclusiv internă (+2,3 miliarde lei). Majorările sunt însă extrem de puțin probabil a se materializa la nivelul indicat, anticipează reprezentanţii CF.

„Ca și în cazul cheltuielilor cu bunurile și serviciile, execuțiile bugetare din trecut consemnează în mod constant deviații considerabile de la sumele bugetate inițial în cazul cheltuielilor de investiții, însă de semn opus, în sensul că rezultatele execuțiilor sunt fără excepție inferioare estimărilor din bugetele inițiale și din cele rectificate, consemnând chiar reduceri în termeni nominali de la o execuție bugetară la alta”, spune CF. În concluzie, CF are rezerve serioase în ceea ce privește posibilitatea încadrării în ținta de deficit, în condițiile menținerii cheltuielilor bugetare în parametrii din proiectul de buget, dată fiind supraestimarea semnificativă identificată la nivelul veniturilor fiscale.

0,33% din PIB totalizează veniturile bugetului de stat a căror realizare este puțin probabilă, estimează Consiliul Fiscal.

Veniturile vor fi mai mici cu 630 milioane de lei la TVA și cu 550 milioane lei pentru impozitele și taxele pe proprietate.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

FCSB obține un punct crucial în Europa League și a rezistat în 10 oameni împotriva lui Olympiacos!

FCSB a remizat 0-0 cu Olympiacos pe Arena Națională, într-un meci în care roș-albaștrii au jucat în inferioritate numerică timp de peste 20 de...

Noile cerințe ale Legii nr. 249/2015 privind regimul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje

Legea nr. 249/2015 reglementează gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje în România, având ca scop prevenirea sau reducerea impactului acestora asupra mediului. De...

Ce cred românii despre cazinouri online: comentarii interesante și păreri împărțite pe acest subiect

Față de anii trecuți, părerile românilor și comentariile pe care le-ai auzi despre cazinouri online sunt mult mai diferite.Ce s-a schimbat și cum privim...
Ultima oră
Pe aceeași temă