1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Consecințe ale reducerii CAS: Guvernul vrea creșterea masivă a taxelor locale pe...

Consecințe ale reducerii CAS: Guvernul vrea creșterea masivă a taxelor locale pe proprietate

Guvernul vrea să majoreze masiv taxele locale percepute pe terenuri, case, apartamente, maşini de mic litraj, pentru a acoperi gaura provocată la buget de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

Aflat în pericol de a rămâne fără bani după ce va intra în vigoare reducerea CAS la firme cu 5 puncte procentuale, Guvernul caută mijloacele prin care va putea acoperi deficitul de venituri. În 2015, în absenţa unor măsuri de compensare, deficitul bugetar va creşte la 3% din PIB în condiţiile în care acesta trebuie să fie de cel mult 1,5% din PIB, spune Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal.

Pentru a compensa pierderea de resurse, Guvernul a luat la ochi taxele plătite la bugetele locale. Rescrierea Codului Fiscal este un bun prilej pentru a strecura pe nesimţite noi valori, crescute, ale impozitelor pe case, apartamente, terenuri, autovehicule.Proiectul noului Cod Fiscal, aflat pe situl de internet al Ministerului Finanțelor, prevede creșteri de valori la taxele locale pe proprietate.

Cât cresc taxele locale

În prezent, în cazul clădirilor cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă care deţin instalaţii de canalizare, alimentare cu apă, electricitate, valoarea impozabilă este de 935 lei pe metru pătrat. Aceasta se înmulţeşte cu suprafaţa proprietăţii şi cu coeficienţii de corecţie şi se aplică un impozit de 0,1%. Coeficienţii de corecţie privesc rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea şi variază între 0,9 (valoare aplicabilă unei localităţi mici pentru o locuinţă aflată la perferie) şi 2,6 (coeficient aplicabil unei locuinţe aflate în centrul unui oraş important). Conform noilor propuneri, valoarea impozabilă creşte de aproape 3 ori, de la 935 de lei la 2.430 lei pe metru pătrat. Coeficienţii de ajustare scad de la 0,9-2,6 la 0,6-1, insuficient însă pentru a acoperi creşterea valorii impozabile.

Persoanele fizice care deţin clădiri cu destinaţie rezidenţială sau nu, vor plăti impozite identice cu persoanele juridice. Impozitarea va fi de 0,1% din valoarea impozabilă corectată în cazul clădirilor cu destinaţie rezidenţială sau cuprinsă între 0,25% și 1,5% din valoarea evaluată, în cazul clădirilor cu alte destinaţii.

Impozit mai mare şi pe chirpici

Iertaţi nu sunt nici locuitorii din mediu rural, mulţi deţinători ai unor locuinţe din chirpici. Dacă acum valoarea impozabilă este socotită la 254 lei pe metru pătrat, în viitor valoarea va fi de 660 lei pe metru pătrat. Totodată coeficientul care ţine de poziţionarea în interiorul localităţii şi de mărimea acesteia a fost micşorat (0,65-0,77 faţă de 0,9-1.05 în prezent), însă nu atât de mult încât proprietarii să plătească la fel de mult.

Majorări au fost aduse şi impozitelor pe terenuri, iar creşterile sunt masive. Potrivit actualului Cod Fiscal, în cazul unui hectar de teren aflat în centrul Bucureştiului se plăteşte 10.353 lei. În viitor se va achita 83.000 de lei dacă propunerile din noul CF intră în vigoare în actuala formă. Impozitul minim pentru un lot de casă de 1.000 metri pătraţi în intravilanul unui sat este în prezent de 17,8 lei şi va creşte la 18 lei.

Creşteri au fost aplicate şi în privinţa impozitelor de plată la bugetele locale pentru maşinile de mic litraj. Taxele pentru cele de mare litraj au fost scăzute. Dacă în prezent se plăteşte 18 lei la fiecare 200 centimetri cubi, în cazul autoturismelor cu motor între 1.601 şi 2.000 centimetri cubi, în viitor se va plăti 20 de lei la fiecare 200 de centimetri cubi. Ieftinirile apar doar la autovehiculele cu motoare de peste 2.000 de centimetri cubi.

„Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a ţării şi, în lipsa unor măsuri convingătoare, această măsură pune sub risc acordul cu FMI şi stabilitatea fiscală şi bugetară a ţării”, a spus ieri preşedintele Traian Băsescu. El a adăugat că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.  

Gabriel Sincu: o schimbare importantă de abordare

”In privinta impozitului pe cladiri, trebuie mentionat in primul rand faptul ca vedem o schimbare importanta de abordare: impozitul nu se mai aplica in functie de proprietarul terenului (spre exemplu persoana fizica sau persoana juridica) ci in functie de destinatia imobilului care face obiectul impozitarii: in scop rezidential, in scop nerezidential sau mixt. Astfel, impozitul pe cladirile folosite in scop rezidential este mai mic decat in celelalte cazuri, rezultand deci o componenta sociala a tratamentului fiscal, ceea ce ne duce cu gandul ca impactul ar trebui sa fie unul pozitiv. In ceea ce priveste nivelul impozitului, pentru cladirile folosite in scop rezidential sunt unele situatii in care avem de-a face cu cresteri de impozit, dar sunt si cazuri in care impozitul ramane la acelasi nivel. În cazul unei cladiri din beton cu instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, dacă aceasta se află in zona A a unei localitati de rang I: impozitul actual  este  24,30 lei /mp, cel viitor este (tot – n.red.)  24,30 lei / mp. Dacă se află in zona D a unei localitati de rang V impozit actual este  8,41 lei /mp, impozit viitor va fi 15,80 lei / mp”, spune Gabriel Sincu, director în cadrul Ernst&Young Romania.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă