21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStandardul de viață al europenilor, în scădere

Standardul de viață al europenilor, în scădere

 

Calitatea vieții a scăzut în 17 state membre ale UE în 2011, comparativ cu 2010, din cauza inflației. De asemenea, în urmă cu doi ani, 11% din populația UE nu își putea permite să mănânce carne în fiecare zi, ceea ce reprezintă o creștere cu 1,2% față de 2011. Acestea sunt câteva din concluziile unui studiu publicat recent de Eurostat, care se bazează pe date colectate în 2012.

Deși datele oferă o imagine a economiei comunitare de acum doi-trei ani, situația nu a cunoscut schimbări majore. Astfel, economia UE a crescut în medie, în acest an, cu doar 0,2% în al doilea trimestru, comparativ cu cel anterior, iar România, Cipru și Italia au intrat în recesiune.

Cum se prezenta economia europeană în urmă cu doi–trei ani? Grecia a înregistrat cea mai mare scădere a veniturilor, cu 16%, pe următoarele poziții situându-se Bulgaria (5,1%) și România (4,9%). În schimb, în Lituania salariul mediu a crescut cu 8%, în Norvegia cu 6%, iar în Elveția cu 4%. Conform Eurostat, scăderea veniturilor populației a fost cauzată de creșterea ratei șomajului, de schimbările care au intervenit în situația familială, dar și de modificările apărute în sistemul de taxe și impozite al țărilor respective.

În România salariul mediu era în 2011 de circa 747 de lei/lună, în scădere cu aproape 5%, în termeni reali, față de anul anterior.

Veniturile, tot mai mici

În Grecia și Bulgaria venitul mediu al angajaților s-a prăbușit cu 24%, respectiv cu 6,7%. Diminuări importante ale veniturilor salariaților s-au înregistrat în Croația (6,5%), Danemarca (5,6%), Republica Cehă (4,9%), Italia (4,3%) și România (4,2%). Pe de altă parte, de cea mai mare creștere salarială au beneficiat angajații din Lituania (11%). În ceea ce privește scăderea venitului mediu al șomerilor, aceasta poate fi parțial explicată prin creșterea șomajului de lungă durată și de faptul că, în cele mai multe țări, cei rămași fără un loc de muncă au acces la ajutoarele de șomaj doar pentru o perioadă limitată de timp. Cea mai mică schimbare a veniturilor comparativ cu celelalte categorii s-a observat în cazul pensio­narilor din Letonia (-4.6%), Lituania (-2,3%), Franța (-1,0%) și Slovacia (0,3%).

O altă dimensiune a situației economice a UE este cea dată de starea materială a cetățenilor comunitari. În urmă cu doi ani, condițiile materiale ale bulgarilor au cunoscut o scădere puternică, de circa 52%, în vreme ce ale românilor s-au diminuat cu 23%, în creștere cu 2% față de anul anterior, țara noastră ocupând astfel un nedorit loc patru în UE. Cel mai puțin au fost afectate condițiile materiale (sub 3%) ale locuitorilor din Luxemburg, Danemarca și Suedia.  

Cele mai citite

Președintele PNL, sesizat să ofere explicații cu privire la averea unui parlamentar liberal

Grupul de Investigații Politice (GIP) a solicitat public președintelui PNL, Nicolae Ciucă, să ofere explicații cu privire la situația averii deputatului PNL Daniel Constantin,...

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

Topor vechi de 4.000 de ani găsit de către miner din Gorj, la prima căutare cu detectorul de metale

Un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, din clasa „Tezaur“, a fost descoperit în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia. Piesa este...
Ultima oră
Pe aceeași temă