6 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia nu are o piaţă imobiliară normală

România nu are o piaţă imobiliară normală

Tendința de creş­tere a preţului locuinţelor este vechi de vreun an şi jumătate, a precizat analistul imobiliar Ion Cătuţoiu. Surse experte din piaţa imobiliară au declarat că, din cauza cererii mari de credite de tip “Prima Casă” şi datorită majorărilor salariale din ultima perioadă, s-au scumpit apartamentele.

Mai mult, fenomenul este influențat și pe fondul discuţiilor despre proiectul legii dării în plată. Perspectiva dispariţiei programului “Prima Casă” i-a făcut pe potenţialii clienţi să se ducă în număr foarte mare la bănci pentru a obţine astfel de cre­dite în actualele condiţii, astfel încât, în primele trei luni ale anului, preţurile locuinţelor au crescut cu peste 6,5% faţă de decembrie 2015, arată un studiu la nivel naţional.

Analistul imobiliar Ion Cătuţoiu a explicat pentru „România liberă“ că tocmai faptul că banii de la bănci sunt tot mai ieftini face ca preţul locuinţelor să crească. “Presiunea psihologică  pe fon­duri, generată de proiectul Legii dării în plată, poate influenţa, dar nu pe termen lung. Ceea ce influenţează pe termen lung e că, din păcate, soluţiile pentru cei ce vor să-şi cumpere o locuinţă sunt destul de limitate şi se raportează la locuinţe vechi, din stocul de dinainte de decembrie 1989”, a explicat Ion Cătuţoiu.

Pentru oraşele unde cresc preţurile, la o limită de preţ până în 60.000–70.000 de euro, au crescut destul de mult şi chiriile, a explicat analistul imobiliar. “Înseamnă că sunt familii cu putere de cumpărare, ce au nevoie de locuinţe, iar stocul actual nu le satisface. Majoritatea locuinţelor pe care le pot cumpăra sunt din acelaşi stoc vechi, de proastă calitate”, a subliniat Ion Cătuţoiu pentru “România liberă”.

Acesta consideră că  preţul locuinţelor de azi e însă sustenabil cu puterea de cumpărare a clienţilor. “Firmele de recrutări sunt disperate. Nu ştiu de unde să aducă personal pentru zonele unde economia merge foarte bine şi sunt foarte multe segmente economice care plătesc salarii destul de bunicele. În momentul în care venitul pe familie este suficient de mare pentru ca aceasta să-şi permită achiziţia unei locuinţe de calitate, trendul ar trebui să fie unul crescător. Preţurile vor creşte atât timp cât nu va fi încurajată construcţia de noi locuinţe”, a precizat analistul.

Expertul a dat un exemplu plastic. “E ca şi cum vă duceţi să luaţi mici. Vă aşezaţi la rând, iar când vă vine rândul mai sunt trei mici de ieri. Nu aveţi ce să faceţi”, a exemplificat Cătuţoiu.

Tarife nesustenabile

Totuşi, în funcţie de anul de construcţie şi de calitatea imobilului, pe o piaţă normală, preţul unei locuinţe de dinainte de decembrie 1989 ar trebui să scadă, iar al alteia de după 1989 să crească. “Da, dar noi nu vorbim despre o piaţă normală. Statele Unite au trecut prin trei crize imobiliare. După ce a început criza, au construit noi locuinţe, noi case. România nu este o piaţă normală. Aici vorbim despre faptul că, atunci când vrei să te însori, te însori cu fata cea mai frumoasă din sat, chiar dacă ea e urâtă”, a explicat Ion Cătuţoiu.

Acesta a amintit că sunt aproape 10 ani de când oamenii visează că-şi iau case. “S-au dus buluc şi au dat avansuri pentru nişte preţuri incredibile, total nesustenabile, unor hoţi care au fugit cu banii. Nu avem un stoc de câteva sute de mii de locuinţe în România care să stea goale. Avem nişte locuinţe făcute în câmp, pe bani foarte mulţi, foarte mari, ilogic. Ar trebui să vedem construcţii de noi locuinţe care să concureze între ele. Cât mai bune, corecte ca standard, calitate, comunitate, siguranţă, care să creeze competiţie şi concurenţă sto­cului vechi”, a atras atenţia analistul imobiliar.

Dar probabil că, având în vedere cum sunt structurate în România zonele urbane, iniţial va fi câmp şi promisiunea “aici va exista un cartier frumos de locuinţe noi”, iar locuinţele vechi ar urma, încet-încet, să rămână goale şi blocurile depăşite să se demoleze. Da, afimă Ion Cătuţoiu, aşa ar fi normal, “dar nu cred. Oraşul acesta, Bucureşti, este absolut superb arhitectural, iar noi nu suntem în stare nici măcar să reparăm clădirile acestea. Singura variantă pentru ca oraşul să se dezvolte aşa ar fi ca, unde sunt fonduri, ele să fie investite în infrastructură, facilităţi şi utilităţi”. 

6,5% – cu acest procent a crescut preţul locuinţelor în primele trei luni ale anului.

Cu locuinţele este ca şi cum vă duceţi să luaţi mici. Vă aşezaţi la rând, iar când vă vine rândul mai sunt trei mici de ieri. Nu aveţi ce să faceţi.“ Ion Cătuţoiu, analist imobiliar

Cele mai citite
00:02:13

VIDEO. Vladimir Putin decorează militari ruși la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin acordă distincția militară „Steaua de Aur” mai multor militari în cadrul unei ceremonii desfășurate la Kremlin, cu ocazia Zilei Eroilor...

Cum contribuie funcțiile smart ale electrocasnicelor la bunăstarea familiei tale?

Electrocasnicele smart sunt concepute pentru a eficientiza activitățile zilnice și pentru a răspunde la nevoile moderne ale gospodăriilor. Aceste funcții inteligente nu doar...

Politician lituanian arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Procurorii lituanieni au anunțat că un membru al opoziției Conservatorilor a fost arestat în acest an sub acuzația de spionaj pentru Rusia, scrie AFP. Politician...
Ultima oră
Pe aceeași temă