Pentru introducerea sistemului defalcat de plată a TVA, Guvernul are nevoie de acordul Bruxelles-ului, precizează șefa Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică a PwC România, Mihaela Mitroi. Astfel, dacă măsura anunțată de Ministerul Finanțelor se va aplica, România va deveni singurul stat membru al Uniunii Europene ce aplică cu caracter obligatoriu şi general sistemul privind plata defalcată a TVA.
„Noul sistem privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore la nivelul companiilor, costuri suplimentare şi sarcini adiţionale pentru contribuabili legate de adaptarea sistemelor IT şi a programelor de contabilitate, gestionarea plăţilor, precum şi cu modificarea procedurilor interne de lucru. De asemenea, companiile vor suporta costuri adiţionale cu comisioanele bancare generate de creşterea semnificativă a tranzacţiilor bancare şi cu eventualele sancţiuni impuse în cazul unor erori sau întârzieri de implementare”, a precizat Mihaela Mitroi, potrivit unui comunicat de presă.
Reprezentanta PwC atrage atenţia asupra consecinţelor implementării sistemului, atât la nivelul contribuabililor, precum şi la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
„Pentru implementarea acestui sistem este necesară obţinerea unei aprobări din partea Comisiei Europene privind aplicarea unei măsuri de derogare de la Directiva de TVA, întrucât limitarea scopului în care pot fi utilizate sumele de TVA colectată şi implicit a dreptului de dispoziţie asupra acestora este asimilată cu un drept de dispoziţie al administraţiei fiscale asupra sumelor de TVA", a afirmat Mitroi care a mai subliniat faptul că "o asemenea măsură nu a fost implementată în niciun alt stat membru al Uniunii Europene, un sistem similar fiind propus spre implementare doar opţional în Polonia şi numai pentru anumite sectoare specifice din economie unde riscul evaziunii fiscale este ridicat, în Italia, care a obţinut şi o derogare în acest sens", a mai spus ea.
În acest context, PwC România susţine necesitatea implementării unor măsuri de creştere a gradului de colectare a TVA la bugetul de stat şi combatere a evaziunii fiscale, însă astfel de măsuri trebuie să fie întotdeauna proporţionale cu scopul urmărit şi documentate prin studii de impact.
Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) avertizează că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate, trezorerie, instituții de credit și ANAF.