PSD recunoaște în străinătate ce ascunde în țară. Nevoia de bani este majoră

de Florin Budescu , 30 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 18:15, 31 octombrie 2017
Foto: Arhivă

Guvernul, prin Ministerul de Finanţe, a emis recent eurobonduri în valoare de un miliard de euro la Bursa din Luxemburg. Pentru asta, a făcut public un document oficial în care recunoaşte toate riscurile sistemice pe care le infirmă propagandistic pe plan intern.

Lansarea eurobondurilor a fost făcută printr-o redeschidere de emisiune, ce fusese începută în aprilie. Programul acesta se numeşte medium term note. Este vorba despre un tip de obligaţiuni listate la Bursa din Luxemburg. România are dreptul să emită astfel de obligaţiuni, în diverse monede, până la echivalentul a 20 de miliarde de euro.

În program, până acum, au fost emise obligaţiuni de 5,750 miliarde dolari şi de încă aproximativ 14 miliarde de euro. În total, până la ultima emisiune, responsabilii din Ministerul de Finanţe acoperiseră 19 miliarde de euro.

Programul a fost extins la suma de 20 miliarde euro în mai 2016. A început în timpul premierului Emil Boc, cu un prim prospect în valoare de 7 miliarde de euro. În anul 2013, pe vremea premierului Victor Ponta, limita de emisie s-a majorat la echivalentul a 15 miliarde de euro. Acum doi ani, limita a crescut la 18 miliarde de euro.

„Comparativ cu Europa de Vest, infrastructura din România, în special sistemul de transport, e subdezvoltată”, se arată în document.

Eşecul ar fi avut loc „în timpul negocierii, execuției sau finalizării contractului”. De ce? Din cauza „lipsei unui cadru legal dovedit care să guverneze acest domeniu” şi „a lipsei de experiență a autorităților publice iniţiatoare”.

Există riscul derapajului fiscal

„România este supusă riscului în raport cu soldurile externe. Deficitul de cont curent al României a crescut recent”, recunoaşte Executivul. De ce astfel? „Creșterea înaltă a salariilor, politica fiscală expansivă și creșterea creditării gospodăriilor ar putea conduce la o creștere puternică a importurilor, ceea ce ar putea accentua deficitul de cont curent. Deficitele mai mari ar putea necesita împrumuturi externe și, prin urmare, ar putea risca stoparea tendinței de externalizare a deficitului extern”, recunoaşte Cabinetul Tudose.

Volatilitatea leului

Pe plan intern, Guvernul Tudose atacă BNR. Pe plan extern însă recunoaşte: „Capacitatea BNR de a limita volatilitatea leului e condiționată de o serie de factori economici și politici, inclusiv disponibilitatea rezervelor valutare și a intrărilor de investiții străine directe, precum și evoluția sentimentului pieței și a aversiunii față de risc a investitorilor”.

România este afectată de corupţie şi spălare de bani

„Problemele legate de corupție și spălarea banilor pot împiedica creșterea economiei românești și pot avea un efect negativ asupra României”, arată documentul guvernamental. Astfel, e încă în aşteptare „implementarea celei de-a patra directive privind combaterea spălării banilor (Directiva 2015/849), la a cărei transpunere termenul-limită a expirat în iunie 2017”.

Pe de altă parte, „continuă să apară cazuri de corupție în sectorul public și privat. Scăderea ulterioară a punerii în aplicare a statului de drept în România, în special în ceea ce privește corupția, poate avea un efect negativ semnificativ asupra economiei românești”.

Ratingul României poate fi downgradat

„Nu poate exista nici o asigurare că ratingul de credit al României nu se va schimba”, atrage atenţia Guvernul. Concret, datoria de lungă durată a României e, în prezent, la rating BBB- (conform S&P’s), Baa3 (Moody’s), BBB- (la Fitch) și BBB/BBB + (JCRA). Perspectiva e considerată “stabilă” de către S&P, Fitch, JCRA și Moody’s.

„O retrogradare a ratingului de credit”, spune Executivul, „ar putea duce la o evaluare a gradului de subinvestiție, (...) orice modificare nefavorabilă a unui rating de credit aplicabil ar putea afecta negativ prețul de tranzacționare. În plus, o reevaluare a gradului de subinvestiție ar putea afecta negativ capacitatea României de a refinanța datoriile existente, de a-și finanța deficitul și ar putea afecta negativ capacitatea sa de a-și îndeplini obligațiile”.  

Prospectul tehnic i-a demascat

La emisiunea de obligaţiuni, contractul de emisiune dintre Guvern şi investitorii ce subscriu e susţinut de un prospect tehnic de bază (trad. eng. base prospectus). Acesta e făcut de 17 bănci ce susţin emisiunea, numite dealeri, precum Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Daiwa, Deutsche Bank, Erste, HSBC sau J.P. Morgan.

Analistul economic Sorin Dinu a descoperit prospectul la Bursa din Luxemburg şi explică. „Acolo trebuie scris adevărul. Trebuie să listeze toate riscurile existente. Este interesantă nu atât emisiunea în sine, cât faptul că în prospect, la Capitolul Riscuri, se recunosc nişte lucruri”, a precizat acesta pentru „România liberă”. 

Guvernul spune că România e afectată de corupţie şi spălare de bani, că există risc de nepredictibilitate legislativă. Şi totuşi, cresc salariile în continuare. Mă duc spre derapaj fiscal. Nu reuşesc să rezolv problema infrastructurii. Duc o luptă cu entităţile care ar trebui să lupte contra corupţiei şi îi apăr pe cei acuzaţi de fapte de corupţie, a sintetizat paradoxul expertul. „Programul PSD e făcut să ducă spre derapaj fiscal, spre creşterea salariilor cu orice preţ şi, în general, spre acţiuni ce distrug economia şi capacitatea financiară a României.

Pe plan intern, acţionez în susţinerea acestor riscuri, ca să se realizeze. Aceasta e deja premeditare, seamănă a trădare”, susţine Sorin Dinu, explicând că aceasta „sună cam aşa: «Da, domnule, avem aceste riscuri de derapaj fiscal, dar noi mergem înainte»”. 

„Important mi se pare că acest prospect nu este public pe website-ul Finanţelor. Că am ştiut eu să-l iau de la Bursa din Luxemburg… Aceasta dovedeşte şi premeditarea, într-un fel”, atrage atenţia analistul economic Sorin Dinu. Analistul argumentează şi că „Standard & Poor’s a confirmat ratingul României. Pe sistemul american, care spune: «Da, e bine, numai că...», şi urmează patru pagini de condiţionalităţi, toate avertismente”.

Aceasta, explică expertul pentru „România liberă”, înseamnă că S&P’s spune în realitate României că „ţi-am lăsat ratingul acesta, dar vezi că ai o mulţime de vulnerabilităţi care te duc spre zid”. Sorin Dinu descoperă şi aici lipsa de transparenţă. „Pe site-ul Ministerului de Finanţe, nu au luat decât prima parte: «S-a confirmat ratingul României»”.

Comentarii

 • Costin Stefan

  31 octombrie 2017 22:00

  CE STIM DESPRE DRAGNEA SI SERBAN ? LIVIU DRAGNEA ESTE UN BANDIT SI SERBAN NICOLAE ESTE UN PORC. INTREAGA TARA STIE DE CE.

  raspunde comentariului
 • un roman

  31 octombrie 2017 8:42

  Ai doare,in bascs,chipiu,functii,grade,doctorate,de bozor,pe astia NOI SUNTEM,CARACATITA ,MAFIA,CORUPTII, SISTEMUL,REGIMUL REZISTA,UNITATEA LOR,IAR POPORUL DEZBINAT,INPRASTIAT,INDOBITOCIT,PROSTIT,DUS CU PRESUL,LA GROAPA, Starea Naiei - ediia din 30 octombrie TVR1

  raspunde comentariului
 • un roman

  31 octombrie 2017 8:34

  Si-au marit salarile,pensile speciale,super de speciala,pleava Caracatitei de stat postdecembrista,, absortie fonduri europene aproape zero asa-i intelegerea,Romania,sa plateasca miliarde de euro tribut Imperiului ,incasari din taxe ioc,multinationalele,au statut special,ANAF-ul,Finantele,ocrotesc mafia,coruptia, scenariul,regimului,sistemului,fanariot-mafiot,este indatorarea,la bancile rotschilzilor, in schimbul,resurselor,Rosia Montana ,jumate din rezerva BNR de aur,a Romaniei,este deja,la Londra,in City,a avut ,are de grija masoneria, de Romania,stat si ce-au mai lasat din popor

  raspunde comentariului
 • costica

  31 octombrie 2017 6:58

  -oferte-operatorOnline!Proiect nou.Esti salariat si nu-ti ajung banii?Esti somer si cauti un loc de munca?Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai linistit?Atunci nu ai nimic de pierdut,realizeaza-ti visul.Noi iti oferim curs gratuit si complet de instruire,lucrand acasa.Nuiti trebuie decat un Calculator,internet si 3 ore din timpul tau pentru a castiga bani.Trimite un e-mail cu textulinfola pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Avem Plan de Tara: La furat Tovarasi !

  31 octombrie 2017 0:13

  Trebuie legati TOT PARLAMENTUL SI GUVERNUL si dusi la puscarie la HAGA sa-i judece ca pe Svobodan Milosevici pentru JAFUL DOVEDIT in 27 de ani bara-bara cu SRI si restul de banditi spioni mafioti asupra poporului roman adus in saracie mai cumplita decat in Epoca de Aur ! Au furat toti banii lui Ceausescu si au mai facut si imprumuturi FMI pentru vile la MonteCarlo-Dubai si Cypru, banii in paradise fiscale trebuie CONFISCATI si platita datoria externa de 100 miliarde EU. DOVEZILE JAFULUI EXISTA iar TRIBUNALUL INTERNATIONAL TREBUIE SA NE FACA DREPTATE.

  raspunde comentariului
 • Dan

  30 octombrie 2017 23:09

  DE 30 de ani bolsevicii astoa PSD aka Partidul Comunist Roman fura tot in tara asta dar absolut tot

  raspunde comentariului
 • INTOARCEREA LA ERA COMUNISTĂ !!!!

  30 octombrie 2017 22:47

  Actuala clasa politică PSD-ALDE, URMAȘA NOMENCLATURII CEAUȘISTE, NE DUCE SIGUR ÎN PRĂPASTIE. FONFII, FLECARII, BURTOȘII, AGRAMAȚII, adică LICHELELE din Parlament și din Guvern PLĂTITE DIN BANII NOȘTRI, AU SĂRĂCIT ȘI AU DISTRUS ȚARA. SCOPUL SUPREM ESTE PUNEREA PUMNULUI ÎN GURA ROMÂNULUI, ASUPRIREA LUI SUB ORICE FORMĂ, ADICĂ ÎNGRĂDIREA DREPTURILOR DE ORICE FEL. Dreptul la EDUCAȚIE este îngrădit prin MANUALUL UNIC și prin impunerea unor cheltuieli pe care trebuie SĂ LE SUPORTE PĂRINȚII dreptul la SĂNĂTATE este limitat prin REDUCEREA MEDICAMENTELOR DIN LISTA COMPENSATELOR și PRIN MOARTE SIGURĂ ÎN SPITALE INFESTATE CU FEL ȘI FEL DE BACILI, MICROBI rezistenți la antibiotice. DEZUMANIZAREA CLASEI POLITICE PRIN aceste acțiuni ANTIPOPULARE vor distruge POPORUL ROMÂN. PRIVIȚI TOATE ACȚIUNILE DE SCHIMBARE A LEGISLAȚIEI ȘI A POLITICII FISCALE înfăptuite de actuala guvernări !!!!!!!!!!!! CONCLUZIA UNICĂ ESTE DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE, DIN SOMNUL CEL DE MOARTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  30 octombrie 2017 18:05

  Păcat însă că oricât Konchita Wurst ar strânge din bucci, nu mai poate să fie virgină... oricât ar colinda neprihăniții la ușa din dos... sau la ușa din față cum ecce tradițional la noi. Fanaticii nu deschide...

  raspunde comentariului
 • Paul

  30 octombrie 2017 18:01

  TALHARUL din TELEORMAN duce Romania in prapastie.Pentru tot ce face acest NEMERNIC ,Ceausescul l-ar fi condamnat la moarte,pentru subminarea economiei nationale.Cat mai rezistam la experimentul acestui NEMERNIC ??Ar fi cazul sa-i izgonim de la putere pe acest POPANDAU . Psd-ul este un partid al infractorilor si talharilor. Caz concret Maris Valcov,un urmarit penal,face legile fiscale ale tarii,in plus este angajat in guvern.Nici tarile din America de Sud unde domnesc traficantii de droguri,nu se intampla asa ceva. DRACNEA !!! Dute unde vezi cu ochii,tu si acolitii tai !!! ARS !!!

  raspunde comentariului
 • Recuperare

  30 octombrie 2017 7:44

  Un miliard de euro s-ar putea aduna daca toti coruptii din tara ar fi stransi cu usa sa dea inapoi ceea ce au furat.

  raspunde comentariului
 • costica

  30 octombrie 2017 6:52

  Succesul este rezultatul atitudinilor, iar atitudinile nu sunt altceva decât deprinderi de gândire. O asemenea deprindere nu este un instinct, ci o reacie provocată prin repetare. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea Născut pentru succes. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  30 octombrie 2017 2:54

  Dar nevoia strategica de a plati taxa de 2 la suta din PIB Axei Kurcubeului ecce evident cea mai majora, Konchita Wurst recunoaste aceasta nevoie arzatoare si cere analistilor de la RL vaselina zilnic, usturimea arianusului ecce intolerabila

  raspunde comentariului
 • Fara numar

  29 octombrie 2017 22:50

  Spargeți BNR luați tipărita și faceți bani

  raspunde comentariului
  • @Fara numar

   30 octombrie 2017 9:26

   Stai linistit ca ar fi facut asta mai demult dar se pare ca Isarescu le da mwuoie.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design