Societatea Academică Română (SAR) a lansat joi raportul anual de analiză și prognoză pe 2015, document în care propune mai multe soluții pentru o mai bună guvernare a României, unele dintre acestea de-a dreptul surprinzătoare.
România este ţara dezechilibrelor. Persoanele cu salarii mici plătesc proporţional impozite pe venit mai mari decât cele mai bine remunerate, avem doar 4,5 milioane de contracte de muncă faţă de un potenţial de 7-8 milioane şi, în pofida majorării TVA cu 5% acum patru ani, colectăm mai puţini bani decât atunci. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele economiei româneşti, a cărei vindecare Societatea Academică Română o vede posibilă prin aplicarea unui pachet de 12 măsuri. Unele dintre soluţiile propuse de SAR riscă să pară controversate. Avantajul este că astfel au şanse să ajungă pe agenda publică, explică președintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi.
„În raportul de față am hotărât să facem ceva rapid și concret, adică să dăm 12 soluții de impact maxim. La fiecare am introdus fundamentare, dar am introdus o fundamentare minimală. (…) E mult mai bine să stârnim un pic de controversă pe soluțiile acestea, iar în felul acesta să le punem pe agendă”, a afirmat ea.
Simplificarea fiscală este una din primele măsuri sugerate de SAR. În condiţiile în care avem a treia cotă de TVA din Europa (24%) şi o taxare semnificativă a muncii, respectiv 42,5%, ponderea veniturilor statului în PIB este doar de 31,5%. Acesta este rezultatul colectării proaste şi al evaziunii fiscale, spune SAR. Persoanele cu salarii mici plătesc 40% pe venituri, în timp ce la veniturile mari taxarea este doar de 35%. SAR propune integrarea tuturor contribuţiilor într-o taxă unică, mai mare decât actualul nivel de 16%, dar mai mică decât povara de acum pe muncă, de 42,5%.
Propunerea este însă criticată de câţiva dintre cei prezenţi. “Este cazul să regândim, să terminăm cu cota unică, este rudimentară şi este cauzată de incapacitatea statului de a lupta cu corupţia”, a afirmat Bogdan Hossu, lider sindical.
Guvernanţa mai bună este cheia spre succes, crede SAR. Instituţia propune creşterea serviciilor online oferite plătitorilor de taxe, reunirea tuturor achiziţiilor făcute de instituţii în interiorul unui portal unic. Totodată SAR recomandă înlocuirea bugetelor anuale cu altele multianuale şi introducerea standardelor de management ale datelor în achiziţiile publice. Informaţiile actuale, rare şi eronate nu fac decât să faciliteze fraudarea fondurilor publice. Beneficiarilor de contracte publice trebuie să li se întocmească evaluări în funcţie de care să poată sau nu participa la procedurile viitoare dedicate acordării altor contracte din bani publici. Evaziunea fiscală, mai precis recuperarea daunelor produse de evazionişti, este domeniul în care SAR are alte propuneri interesante. Astfel experţii săi propun ca perioada petrecută în închisoare să fie ajustată cu suma recuperată de la persoana condamnată pentru evaziune.
Regiunile trebuie să devină nivelul de bază în reforma administraţiei , iar entităţile mici şi sărace trebuie să fie susţinute de oraşele învecinate, mai bogate.
Parteneriatele Public-Privat trebuie limitate la obligaţia statului de a pune la dispoziţia concesionarilor doar terenul şi logistica necesară, nu şi alte plăţi. Axa Ploieşti-Braşov-Sibiu trebuie să fie prioritară, şi la fel şi conectarea regiunii Moldova cu restul ţării.
Migraţia personalului medical spre alte ţări este o altă problemă, spune SAR. Tarifarea unor servicii, precum alegerea doctorului, sărirea listei de aşteptare sau obţinerea unei a doua opinii medicale, pot fi surse suplimentare de venituri pentru unităţile medicale, din care să se plătească salarii mai mari. Taxarea flexibilă a exploataţiilor de resurse minerale este o altă sugestie a SAR. Experţii propun o diferenţiere între redevenţele pe resurse vechi şi cele pe resursele noi, astfel încât să se permită recuperarea mai uşoară a investiţiilor făcute. Protecţia recoltelor agricole de înaltă valoare împotriva furturilor, privatizarea siustemului de colectare a taxelor sau mutarea taxării din zona penalizării spre cea a stimulării sunt alte propuneri aparte făcute de SAR.