Guvernul a decis să facă şi rezervele companiilor de stat eligibile pentru redistribuire la buget, fiindcă s-a constatat că banii nu erau folosiţi pentru dezvoltare, ci se faceau plasamente financiare, inclusiv în titluri de stat, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
“Făcând o analiză a situaţiei financiare a companiilor de stat am constatat că o bună parte din resursele financiare lăsate ca rezervă nu s-au regăsit în finanţarea unor proiecte care să dezvolte capacitatea de producţie. Mai mult chiar, le-au folosit ca să facă plasamente financiare, inclusiv în titluri de stat. Adică statul a ajuns să se împrumute din banii proprii, ba să plătească şi dobândă”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
El a explicat că, în ordonanţa aprobată joi s-a introdus posibilitatea redistribuirii acestor rezerve constituite anterior lui 2016, sub formă de dividende către bugetul de stat, iar unde se constată că rezervele nu au fost folosite conform destinaţiei prevăzute, în AGA se poate decide ca acestea să fie redistribuite către buget sub formă de dividende extraordinare.
Companiile naţionale şi societăţile comerciale care au capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome vor putea distribui sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local rezervele acumulate în timp repartizate din profitul net realizat, a decis joi Guvernul.
Anterior, guvernul a luat o altă hotărâre prin care minimum 90% din profitul net al companiilor de stat să fie vărsat la buget.
“Până acum, legea permitea ca statul să încaseze doar 50% din profit, însă se putea decide separat, de la caz la caz, dacă procentul putea fi mai mare. Majorând procentul, statul va încasa din dividende, 3,14 miliarde de lei, faţă de două miliarde de lei ca până acum. Însă, de la această decizie se poate face o derogare, în funcţie de nevoia de finanţare a societăţii respective”, a explicat ministrul.