România ar putea înregistra în 2017 o creștere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, o contribuție importantă la acest lucru urmând să aibă agricultura, consideră ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.
„Sunt indicii că ceea ce criticau unii foarte aprig la începutul anului – că o creștere de 5,2% este nerealistă – sunt indicii că a fost o estimare destul de prudentă și noi ne așteptăm la o creștere mai mare. Nimeni nu a luat în calcul faptul că 5,2% nu se bazează și pe o contribuție a agriculturii. Cum arată anul agricol, cum ne indică faptul că s-au dat subvențiile din februarie — ceea ce nu s-a întâmplat în anii precedenți — ne așteptăm ca sectorul agricol să aducă o contribuție suplimentară la PIB-ul realizat în acest an. Înseamnă un PIB mai mare, înseamnă …Sunt chestiuni pe care nu le putem controla, dar, la ora la care vorbim, așa arată perspectiva producției agricole în anul 2017. Ne dă speranțe că va fi mai bine”, a declarat, miercuri seara, Ștefan Viorel, la Antena3, transmite Agerpres.
Ministrul Finanțelor a adăugat că indicatorii macroeconomici din primele două luni ale anului indică o creștere a producției industriale, creșteri ale exporturilor în relația cu celelalte țări din Uniunea Europeană, creșterea numărului de locuri de muncă.
„Economia românească beneficiază de o încredere de care n-a mai beneficiat din perioada de dinainte de criză. Politicile de relaxare fiscală, renunțarea la politicile de austeritate, programele de stimulare a producției la care ne-am angajat și pe care le-am bugetat în 2017 au transmis acest semnal de încredere, care determină comportamentul mediului de afaceri, încurajator pe de o parte ", a adăugat Viorel Ștefan.
Bugetul pe 2017 este construit pe o creștere economică de 5,2%, cifră contestată de specialiști. Experții Băncii Mondiale estimează pentru anul în curs o rată de creștere a PIB pentru România de 3,7%.