2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLovitură de proporții pentru Guvernul Grindeanu: PSD nu are bani să-și țină...

Lovitură de proporții pentru Guvernul Grindeanu: PSD nu are bani să-și țină promisiunile electorale. Anul 2017 a început cu încasări dezastruoase la buget | Cel mai citit articol al săptămânii

Criticile specialiștilor față de construcția super-optimistă a bugetului pe 2017 încep să se adeverească. Rezultatele încasărilor la buget în ianuarie nu arată deloc bine pentru ambițiile liderului PSD, Liviu Dragnea.

Veniturile generale colectate de stat au scăzut cu 5,7% în luna ianuarie față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care Guvernul Grindeanu a aprobat majorări de cheltuieli sociale fără precedent, mizând pe o creștere economică mai mare decât cea din 2016, care oricum a fost cea mai mare din UE.

În aceste condiții, cu toate că se lăuda cu un program generos de  investiții, care generează locuri de muncă, în realitate prima lună arată o scădere a cheltuielilor de capital de peste 30%, până la 219,8 milioane lei, cel mai mic nivel realizat vreodată în luna ianuarie în ultimii 10 ani. Reducerea investițiilor a venit în contextul în care veniturile fiscale (din taxe și impozite) au scăzut cu 10,8% în luna ianuarie 2017, față de perioada similară a anului trecut.

Aceste venituri fiscale, colectate de ANAF și al căror nivel este direct corelat cu evoluția economică, sunt cele mai importante în ecuație, fiindcă  asigură în cea mai mare parte finanțarea salariilor publice, a pensiilor și a investițiilor derulate din fonduri publice. Acest tip de venituri este și cel mai monitorizat în execuția bugetară, fiindcă nerealizarea lor la nivelul prognozat implică automat o revizuire a cheltuielilor.

Astfel, execuția bugetară pe luna ianuarie, publicată luni de Ministerul Finanțelor, indică un nivel al veniturilor totale de 19,2 miliarde de lei, în scădere cu 5,7% față de cele 20,37 miliarde lei colectate în ianuarie 2016. Din acestea, veniturile fiscale au fost de doar 11,86 miliarde lei, față de 13,29 miliarde lei realizate în perioada similară a anului trecut. 



 

Situația este foarte gravă dacă va continua așa tot anul, dat fiind că bugetul pe 2017, și implicit tot programul economic al PSD, este construit pe o creștere a veniturilor totale de 14% față de cât s-a obținut în 2016.

Colectările din TVA s-au prăbușit

Cea mai mare scădere a încasărilor, de 35,4%, s-a înregistrat la impozitul pe profit, însă poate cea mai neașteptată lovitură a venit la încasările din TVA, care au avut un recul foarte puternic, de 24,8%. 

Astfel, doar 5,2 miliarde de lei a obținut Guvernul Grindeanu din această taxă, față de 6,9 miliarde de lei realizate de Cabinetul Cioloș, în condițiile în care în ianuarie firmele plătesc Fiscului TVA aferentă lunii decembrie, când cota era încă de 20%. Chiar dacă în decembrie 2015 TVA era de 24%, scăderea este oricum prea mare. Mai mult, este posibil ca încasările din TVA pe luna februarie să fie chiar mai mici, dat fiind că de la 1 ianuarie 2017 cota s-a redus la 19%. Rămâne de văzut dacă majorările de pensii și salarii operate la început de an se vor reflecta în consum. 

În construcția bugetului pe 2017, colectările din TVA sunt a doua sursă importantă de venituri, după contribuțiile de asigurări sociale, iar Guvernul se bazează anul acesta pe o creștere de aproape 5% a încasărilor din TVA. Așadar, scăderea veniturilor din aceas-tă taxă reprezintă un serios semnal de alarmă. În aceste condiții, nici nu e de mirare că Guvernul Grindeanu nu se mai grăbește să aprobe introducerea cotei de TVA zero la achiziția de locuințe de la 1 martie, așa cum era prevăzut în programul de guvernare. 



 

Motorul creșterii economice s-a gripat

Guvernul Grindeanu a aprobat, de la instalarea în funcție, numeroase măsuri de creștere a cheltuielilor sociale, plus noi decizii de relaxare fiscală, plecând de la o prognoză de venituri contestată de mulți specialiști, inclusiv de Comisia Europeană și de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Toate majorările de pensii și salarii în sectorul public ar duce, în final, la creșterea consumului, motorul principal al creșterii economice din ultimii ani și pe care se bazează și Guvernul în 2017. 

Pe de altă parte, diferite analize indică un apetit tot mai scăzut al românilor pentru consum. Conform unui studiu GfK, în pofida creşterii economice semnificative din 2016, consumatorii români sunt rezervaţi în a face cumpărături. De asemenea, încrederea analiștilor financiari în economie e tot mai slabă, aceștia așteptându-se ca 2016 să fi consemnat vârful de creștere economică și să urmeze, automat, un declin. În plus, inflația a intrat deja pe un teritoriu pozitiv.  


 

 

 

Cele mai citite

Ana Bogdan și Anca Todoni pe tabloul principal la Brisbane!

Ana Bogdan și Anca Todoni au reușit să se califice pe tabloul principal al turneului WTA de la Brisbane, în urma unor victorii solide. Competiția,...

Bătaie ca în ringul de box. Trei jucători eliminați în meciul Phoenix Suns – Dallas Mavericks

Un meci tensionat din NBA, disputat între Phoenix Suns și Dallas Mavericks, s-a transformat într-un haos total după ce trei jucători s-au luat la...

Tragedie în lumea boxului! Paul Bamba a încetat din viață la 35 de ani, la o săptămână după ce a devenit campion mondial

Paul Bamba, pugilistul portorican care devenise campion mondial la categoria grea în urmă cu doar o săptămână, a murit la vârsta de 35 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă