Lovitură de proporții pentru Guvernul Grindeanu: PSD nu are bani să-și țină promisiunile electorale. Anul 2017 a început cu încasări dezastruoase la buget | Cel mai citit articol al săptămânii

de Teodora Cimpoi , 05 martie 2017 - stire actualizata la ora 18:20, 05 martie 2017
Lovitură de proporții pentru Guvernul Grindeanu: PSD nu are bani să-și țină promisiunile electorale. Anul 2017 a început cu încasări dezastruoase la buget | Cel mai citit articol al săptămânii

Criticile specialiștilor față de construcția super-optimistă a bugetului pe 2017 încep să se adeverească. Rezultatele încasărilor la buget în ianuarie nu arată deloc bine pentru ambițiile liderului PSD, Liviu Dragnea.

Veniturile generale colectate de stat au scăzut cu 5,7% în luna ianuarie față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care Guvernul Grindeanu a aprobat majorări de cheltuieli sociale fără precedent, mizând pe o creștere economică mai mare decât cea din 2016, care oricum a fost cea mai mare din UE.

În aceste condiții, cu toate că se lăuda cu un program generos de  investiții, care generează locuri de muncă, în realitate prima lună arată o scădere a cheltuielilor de capital de peste 30%, până la 219,8 milioane lei, cel mai mic nivel realizat vreodată în luna ianuarie în ultimii 10 ani. Reducerea investițiilor a venit în contextul în care veniturile fiscale (din taxe și impozite) au scăzut cu 10,8% în luna ianuarie 2017, față de perioada similară a anului trecut.

Aceste venituri fiscale, colectate de ANAF și al căror nivel este direct corelat cu evoluția economică, sunt cele mai importante în ecuație, fiindcă  asigură în cea mai mare parte finanțarea salariilor publice, a pensiilor și a investițiilor derulate din fonduri publice. Acest tip de venituri este și cel mai monitorizat în execuția bugetară, fiindcă nerealizarea lor la nivelul prognozat implică automat o revizuire a cheltuielilor.

Astfel, execuția bugetară pe luna ianuarie, publicată luni de Ministerul Finanțelor, indică un nivel al veniturilor totale de 19,2 miliarde de lei, în scădere cu 5,7% față de cele 20,37 miliarde lei colectate în ianuarie 2016. Din acestea, veniturile fiscale au fost de doar 11,86 miliarde lei, față de 13,29 miliarde lei realizate în perioada similară a anului trecut.  

Situația este foarte gravă dacă va continua așa tot anul, dat fiind că bugetul pe 2017, și implicit tot programul economic al PSD, este construit pe o creștere a veniturilor totale de 14% față de cât s-a obținut în 2016.

Colectările din TVA s-au prăbușit

Cea mai mare scădere a încasărilor, de 35,4%, s-a înregistrat la impozitul pe profit, însă poate cea mai neașteptată lovitură a venit la încasările din TVA, care au avut un recul foarte puternic, de 24,8%. 

Astfel, doar 5,2 miliarde de lei a obținut Guvernul Grindeanu din această taxă, față de 6,9 miliarde de lei realizate de Cabinetul Cioloș, în condițiile în care în ianuarie firmele plătesc Fiscului TVA aferentă lunii decembrie, când cota era încă de 20%. Chiar dacă în decembrie 2015 TVA era de 24%, scăderea este oricum prea mare. Mai mult, este posibil ca încasările din TVA pe luna februarie să fie chiar mai mici, dat fiind că de la 1 ianuarie 2017 cota s-a redus la 19%. Rămâne de văzut dacă majorările de pensii și salarii operate la început de an se vor reflecta în consum. 

În construcția bugetului pe 2017, colectările din TVA sunt a doua sursă importantă de venituri, după contribuțiile de asigurări sociale, iar Guvernul se bazează anul acesta pe o creștere de aproape 5% a încasărilor din TVA. Așadar, scăderea veniturilor din aceas-tă taxă reprezintă un serios semnal de alarmă. În aceste condiții, nici nu e de mirare că Guvernul Grindeanu nu se mai grăbește să aprobe introducerea cotei de TVA zero la achiziția de locuințe de la 1 martie, așa cum era prevăzut în programul de guvernare.  

Motorul creșterii economice s-a gripat

Guvernul Grindeanu a aprobat, de la instalarea în funcție, numeroase măsuri de creștere a cheltuielilor sociale, plus noi decizii de relaxare fiscală, plecând de la o prognoză de venituri contestată de mulți specialiști, inclusiv de Comisia Europeană și de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Toate majorările de pensii și salarii în sectorul public ar duce, în final, la creșterea consumului, motorul principal al creșterii economice din ultimii ani și pe care se bazează și Guvernul în 2017. 

Pe de altă parte, diferite analize indică un apetit tot mai scăzut al românilor pentru consum. Conform unui studiu GfK, în pofida creşterii economice semnificative din 2016, consumatorii români sunt rezervaţi în a face cumpărături. De asemenea, încrederea analiștilor financiari în economie e tot mai slabă, aceștia așteptându-se ca 2016 să fi consemnat vârful de creștere economică și să urmeze, automat, un declin. În plus, inflația a intrat deja pe un teritoriu pozitiv.  


 

 

 

Comentarii

 • Groza

  06 martie 2017 0:14

  Prin ingineri financiare se vor gasi bani marind deficitul care va fi ascuns in cele doua fonduri.UE va fi de acord?

  raspunde comentariului
 • Vasile

  05 martie 2017 20:24

  Guvernul Grindeanu nu are bani sa mareasca salariile profesorilor cu 15 asa cum este legea actuala si sau apucat sa promita dublari de salarii prin Olguta Vasilescu prin noua lege a muncii.

  raspunde comentariului
 • node

  05 martie 2017 19:52

  si ce va dati seama ca sunt tot mai putini bani pentru furat ?

  raspunde comentariului
 • Liviu G.

  05 martie 2017 11:10
 • Sabotorii de la A.N.A.F., putorile șpăgare, slugile preaplecate ale Systemului, o vor lua la mU.E.iță, cât-de-curând, dacă nu se pun-pe-treabă...

  04 martie 2017 16:34
 • Ion Voinea

  03 martie 2017 18:14

  Aveti perfecta dreptate domnule Marin Vasile.Acest presedinte inconstient si criminal a facut, face si va face tot ce-i sta in putinta si ce-i dicteaza UEGermania in mod deosebit pentru a da jos guvernul ales de popor si a distruge aceasta tara.Daca Romania va lua foc, adevaratul piroman el este ,desi s-ar putea sa fie doar un simplu papusar.Stimati romani care ati faurit averea acestei tari cum mai rabdati?Va e frica de copiii vostri salariati la multinationale?Nu va ganditi ca nepotii va vor blestema daca nu le lasati o tara romaneasca prospera cu o democratie adevarada.nu o tara a procurorilor corupti si incompetenti.

  raspunde comentariului
  • jos cima rosie !

   04 martie 2017 13:15

   Licheao comunista , mars la Moscova si faureste-ti acolo locul de veci !

   raspunde comentariului
 • Lira

  03 martie 2017 17:00

  Daca tot asa tratati si dosarele incolonati-va subaltenii si mergeti acasa .

  raspunde comentariului
 • Sorin

  03 martie 2017 13:00

  Spunea un dobitoc sparlamentar ca electoratul MSD nu vrea decat pensii si salarii nu autostrazi. Dar pe dobitoc nu l-a dus capul sa explice la prostimeamsd ca fara infrastructura nu vin investitii si alea care sunt pleaca iar ei nu mai au de unde primi atunci pensii si salarii pentru care oricum statul se imprumuta si acum. Asa ca sa traiti bine cu MSD!

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  02 martie 2017 20:15

  unii dau impresia ca se bucura. Eu nu ma bucur de loc dar vad ca multi ar vrea sa cada guvernul doar pentru a-si realiza ambitiile. intr-o tara normala toti ar trebui sa sustina guvernul, orice guvern, si sa-l ajute CONSTRUCTIV sa-si atinga obiectivele.

  raspunde comentariului
  • Da tovarasi

   02 martie 2017 22:28

   riul, ramul, tot poporul strins unit in jurul, si cu aplauze puternice si abnegatie eroica ... Ba cre..inilor, voi chiar nu ginditi de loc, nici macar ocazional ?!

   raspunde comentariului
   • dorinteodor

    03 martie 2017 8:53

    viseaza tovarase ca va veni sfintul gheorghe sa omoare balaurul si apoi vom trai fericiti pina la adinci batrinete.... vad tovarase ca faci parte dintre aceia care-si imagineaza ca tara merge prost din cauza guvernantilor prosti si ca va merge bine cu guvernanti mai buni. viseaza tovarase, ca asta au facut majoritatea romanilor . tarile normale nu-si prigonesc guvernele ci le ajuta constructiv pentru ca daca nu fac asta o sa fie rau pentru toti. iti spun eu care niciodata nu am votat psd-ul sub nici una dintre numele cu care s-a tot afisat....

    raspunde comentariului
 • Ion

  02 martie 2017 12:07

  Doar schozofrenicii și trădătorii de patrie se bucură de prezumatele necazuri ale României. RL este un dublu exemplu, din nenorocire. Oamenii adevărați pun umărul la scoaterea țării din marasmul în care au adâncit-o tehnocrații.

  raspunde comentariului
 • zanzi

  01 martie 2017 19:50

  Te felicit,Cornele, ca le-ai tras masca de pe fata.Si la BNR s-a mentinut aceeasi "organizare" ca la PSD si CCR, cu aceiasi "specialisti" anchilozati in rele.Cine colecteaza darile, nu ANAF-ul ?. A auzit cineva ca personalul ANAF sa aiba o raspundere pentru actele pe care le emite, in cazul cand sunt infirmate de catre instane, atunci cand trimit in penal conducatorili de firme, in baza unor prejudicii "estimate", din procese verbale, care nici macar nu sunt recunoscute ca acte administrativ fiscale si care nu pot fi contrestate de catre contribuabili in contencios ad-tiv, din lipsa de titlu de creanta? Stie cineva cate creante a pierdut ANAF-ul din lipsa de preocupare pentru a contesta intrarea in insolventa aunor firme si pentru neinscrierea la masa credala? Cerem responsabilitate pentru magistrati, dar pentru personalul ANAF, nu. Atunci, ce fel de pregatire profesionala poate avea acest personal? Stiti ca, la un moment dat, pe vremea lui Tariceanu, personalul ANAF putea primi "stimulente" din amenzi si penalitati incasate cate 3 salarii nete lunare iar ei se tot plangeau de salarii? Cati dintre presedintii ANAF nu au fost trimisi in penal? A urmarit cineva abuzurile personalului ANAF si din contractele de credit ale Bancilor? De ce nu s-au publicat listele cu clientii care nu si-au rambursat creditele la Bancorex, dacia Felix, etc? Stiti cine a lichidat aceste Banci si cum ? Legile noastre ,inclusiv Constitutia, nu sunt legi ale universului, imuabile, ele daca nu sunt bune trebuie schimbate, nu de catre paralament, ci de catre natiune. Cum? Cum am schimbat comunismul,, daca nu vom avea incotro...

  raspunde comentariului
 • rus boc

  01 martie 2017 18:45

  Atita timp cit organele fiscale se ocupa de carutasi cu creci de copaci,confiscate,de femei in varsta ce vind un buchet de ghiocei,si lucruri marunte unde nu culeg nici o lescaie pentru buget,lasind tirurile,vapoarele,avioanele,masini de orice fel ce transporta marfuri fara acte legale,si sustragere de la fiscalitate,sau acte false,declarate si nedescoperite de agentii fiscali,ce adesea sint ingaduitori la ordine primite sau mitire,nu ne putem astepta ca sa existe bani la bugetul statului.La asta se mai adauga celelalte metode folosite de firme straine,sau interne ce nu lucreaza cu acte legale,si se sustrag de la platile fiscale.Se mai afla si primarii din tara ce sint ingaduitori cu o masa tot mai mare de mici meseriasi ce nu au autorizatii,si lucreaza la negru,in toate domeniile .

  raspunde comentariului
 • eu

  01 martie 2017 18:36

  Banii pot ff bine veni de la aplicarea Legii18, care functiona in vremea lui Ceausescu orcice venit care nu se putea justifica intra la buget fiti siguri ca sumele uriase din buzunarele politicienilor hotomani , casele lui Iohannis, vilele celor care"ne conduc la prapad"ar putea hrani o tara intreaga. Ultimul banut sa li se ia sa nu primeasca nici o zi de puscarie numai BANII JOS! ASTA este dreptate pana la capat.

  raspunde comentariului
 • dorel

  01 martie 2017 16:35

  Vai de mine ! Pai, toate lumea a crezut in minciunile PSD-lui, mama,palat de cristal, eu noua Ferarri, tata mine de diamant,bunica va pleca pe luna gratis iar bunicul un harem de cadine pana in 18 ani!. Acum ce ma fac,toata familia mea va spune ca am crezut in basme si sunt mai hot decit guvernul

  raspunde comentariului
 • Cornel

  01 martie 2017 16:03

  O sa vedeti ca imputitul de Isarescu o sa dea drumul la leu sa se devalorizeze, pesedeul asa a facut intotdeauna, si-au mascat neputinta prin devalorizarea leului. Fraierii or sa se bucure ca le-a crescut pensia desi ca valoare a scazut iar nota de plata o sa o platim fara sa fim de acord, fortat, noi astia de la privat. Cat a fost guvernul Boc, in plina criza, Isarescu a tinut cu dintii de leu asa ca Boc a fost nevoit sa taie din salariile bugetariilor, acum este pesedeul in aceiasi situatie, nu cred ca vor taia astia din salarii si pensii, vor alege calea pacalelii colective, caracteristic pesede, prin scula lor Isarescu.

  raspunde comentariului
  • ion

   01 martie 2017 19:40

   cand era taricianu PM int-o luna a crescut euro de la 3,8 la 4,2.adica 10 la suta ne-a tras-o nenorocitul ! ma tem ca asa o sa patim din nou .

   raspunde comentariului
 • Misu care rezista!

  01 martie 2017 14:32

  Mandra e corabia, mester e carmaciul! Va multumim din inima tovarase Dragnea pentru ceea ce faceti! Traiasca judetul Teleorman!

  raspunde comentariului
 • ptrolul si gazele ,padurile si ind lemnului date de pomana austriecilor si altor lighioane

  01 martie 2017 12:04

  gazele platformei maritime vandute definitiv strainilor ,toate aceste avutii singure pot sustine bugetul Romaniei pe cel putin 100 deani ! Deasemeni recuperarea banilor de la asazisii actionari la companiile petroliere -Tariceanu ,familia rromului Patriciu ,a rromului Sorin Rosca STANESCU ,etc,etc

  raspunde comentariului
 • stef

  01 martie 2017 11:53

  Bucurati-va miseilor! Sa nu uitati ca Romania nu a fost guvernata normal in primele 2 luni 2o17. SABOTORUL Iohannis a facut tot ce i-a stat in putinta ca acest Guvern sa nu poata lucra normal primele doua luni intai cu investirea Guvernului, apoi cu Bugetul si nu in ultimul rand cand Cucuveau a inceput sa ancheteze Ministrii pentru un ***** de Ordonanta care pana la urma s-a dovedit Constitutionala. Asa ca "Opozitia" voastra impotenta trebuie sa stea la "coada" inca cel putin 10 an si sa invete ca Puterea se castiga prin Alegeri Parlamentare si nu prin alte tertipuri..

  raspunde comentariului
  • ANTIIOHANIS

   01 martie 2017 13:17

   IMPORTANT E CA S-AU MARIT PENSIILE SI SALARIILE, CHIAR DACA PRETUL PAINII SE VA TRIPLA!

   raspunde comentariului
 • gancea

  01 martie 2017 11:52

  Stati fara griji ca toate se vor plati la timp. O sa vedeti voi ca daca va fi nevoie,mult iubitul si stimatul nostru DraKnea i-si va vinde nu numai mosia ci chiar si sufletul ,,,numai pentru binele boborului. Draknea asta e DRAK MARE si sper sa v-o traga bine de tot la toti cei care l-ati votat

  raspunde comentariului
 • oasndtr

  01 martie 2017 11:18

  PSD-ul acest partid deTzigani borfasi ,in majoritate sunt de o hotie inanascuta incredibila,acum anunta pe cai laturalnice ca nu o sa mai aiba banio sa plateasca ce au promis pentru a fi alesi.Nu spun ei cu gura lor ci prin intermediari ca ei vor sa-si tina promisiunile dar nu pot.Asa se va intampla si in viitor cand o sa inceapa sa ia inapoi tot ce au dat pri tot felul de impozite si chiar retrageri de fonduri si pensii.Ve-ti vedea ca v-ati pacalit voi astia care behaiti pentru psd.

  raspunde comentariului
 • Eduard

  01 martie 2017 11:00

  Si ce conteaza? Va plati urmatorul guvern daca se poate al opozitiei, cum a facut guvernul Boc. In consecinta vor recastiga urmatoarele alegeri. PSD este perceput in astfel de situatii ca partidul da poporului si nu cel care taie din salarii si pensii, eventual mai invenreza si ceva taxeSe auzim numai de bine

  raspunde comentariului
 • un nedumerit

  01 martie 2017 10:48

  am inteles dezastru, dar oare incasarile la buget pe luna ianuarie 2017 nu reprezinta rezultatele guvernarii anterioaresi asta asa de amorul artei, oricum dupa mine daca nar fi psd dar si pnl cu atat mai bine "traiasa usl"

  raspunde comentariului
 • Adrian Saftoiu

  01 martie 2017 9:47

  Domnilor nu va grabiti sa bateti toba si cand e vorba de masuri pozitive ale guvernului, o reducere a birurilor nu poate fi decat pozitiva si este o masura care in prim impact ingreuneaza viata guvernului insusi care le-a promulgat, cu bataie lunga insa vor arata toata puterea lor! Altele sunt problemele reale ale acestui guvern, coruptia, lipsa planificarii adecvate, lipsa tehnicienilor de calitate in ministerele responsabile cu infrastructura, etc... Indreptati-va privirea si in directia aceea!

  raspunde comentariului
 • horia horica

  01 martie 2017 9:31

  E normal, daca presedintele ESTE FRANA ECONOMIEI, amanad orice pronuntare legala ca nebuna satului, facand numai rau si blocand economia ca asa vrea el ca nu primeaste milioane de euro sa-si satisfaca soata prin zonele exotice . Mai mult se da sef de osti imbracat cu geaca rosie, la tinerilor frumosi si liberi pusi pe dansul "libelulelor zurlii" in milocul Pietii Victoriei . O fi mostenirea lor de la babaci de o ocupa numai ptr. ei, producand stari de disconfort, celor ce dupa o zi de munca se grabesc sa se odihneasca ptr. ziua de munca de a doua zi . Ei nu stiu ce-i munca . AM AJUNS JOS DE TOT, PROSTII EUROPEI SI NU NE DAM SEAMA !

  raspunde comentariului
  • PESEDISTUL

   01 martie 2017 13:25

   DOMNUL LIVIU DRAGNEA REUSEA SA FACA TOT PROGRAMUL...DAR SA NE AMINTIM CA IOHANNIS NU A VRUT SA O PUNA PE DOAMNA SEVIL, CA MULTINATIONALELE AU PUS FRANA ECONOMIEI NOASTRE, CA SOROS A SPONSORIZAT IESIRILE IN PIATA VICTORIEI SI CA CIOLOS A LASAT O MOSTENIRE DEZASTRUOASA...

   raspunde comentariului
 • horia horica

  01 martie 2017 9:27

  E normal, daca presedintele ESTE FRANA ECONOMIEI, amanad orice pronuntare legala ca nebuna satului, facand numai rau si blocand economia ca asa vrea el ca nu primeaste milioane de euro sa-si satisfaca soata prin zonele exotice . Mai mult se da sef de osti imbracat cu geaca rosie la tinerilor frumosi si liberi pusi pe dansul "libelulelor zurlii" in milocul Pietii Victoriei o fi mostenirea lor de la babaci de o ocupa numai ptr. ei, producand stari de disconfort, celor ce dupa o zi de munca se grabesc sa se odihneasca ptr. ziua de munca de a doua zi . Ei nu stiu ce-i munca . AM AJUNS JOS DE TOT, PROSTII EUROPEI SI NU NE DAM SEAMA !

  raspunde comentariului
  • FRATELE LUI HORIA

   01 martie 2017 13:31

   SUNT TREI PUTERI IN TARA NOASTRA...JUDECATOREASCA, EXECUTIVA SI LEGISLATIVA...ACEASTA ESTE DEMOCRATIA PENTRU CARE S-AU JERTFIT TINERII IN 1989....nu panaramele astea care aprind telefoane performante in strada noaptea cand ar trebui sa doarma... IN PARLAMENT SI IN GUVERN, MAJORITATEA ESTE PSD...TARA NOASTRA NU VA PROGRESA DELOC DACA NU VA FI SI PUTEREA JUDECATOREASCA SUB ACEEASI UMBRELA CA SA MEARGA TREBA SNUR...CA UN MARTISOR...LA MULTI ANI TUTUROR...

   raspunde comentariului
   • idiotul

    01 martie 2017 13:36

    Eu spun ca si magistratii, judecatorii, avocatii, procurorii si femeile de serviciu din tribunale sa primeasca autmat carnet de membru de partid...cererea sa fie tip,facuta la imprimanta, ei doar s-o semneze. In felul acesta, am fi o tara unita...si in parlament si in guvern si in intreaga societate ar fi doar psd-isti, de exemplu...

    raspunde comentariului
  • Emil

   01 martie 2017 13:20

   Nu ai toate tiglele pe acoperis frate.

   raspunde comentariului
 • rammstein

  01 martie 2017 9:15

  inca un pas mare spre autonomie !!!!!!!!!.....sa ramana dragnea cu republica rosie de sud ......sa vedem cine-i mai plateste pe asistatii astia.....inca un pas si gata......

  raspunde comentariului
 • tano

  01 martie 2017 8:16

  nu va faceti griji pensionari si milogi sociali. datoria salveaza romania. se vor imprumuta ca si ponta sa plateasca votantii. datoriile le plateste alta generatie.

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  01 martie 2017 3:55

  Orice currvă cu kurcubeul franjuri poate să confirme că nu poți să faci bani fără să cooperezi cu partenerii strategici...

  raspunde comentariului
 • ionelule

  28 februarie 2017 23:06

  o sa va cacati in sus !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design