Legea dării în plată: Cine pierde şi cine câştigă

de Mona Scărişoreanu , 08 februarie 2016 - stire actualizata la ora 21:40, 08 februarie 2016
Legea dării în plată: Cine pierde şi cine câştigă

Creditele ipotecare vor deveni inaccesibile românilor fiindcă avansul va creşte la 30%. Aceasta este viziunea BCR în ceea ce priveşte efectele legii „Banca ia casa, scapi de datorii”. „O speculaţie”, spune iniţiatorul legii, avocatul Gheorghe Piperea, care arată că statul  ar trebui să iniţieze un program de creditare directă a tinerilor.

Proiectul de lege prin care cei care nu-şi mai pot plăti ratele ar urma să treacă imobilul ipotecat în proprietatea băncii continuă să nemulţumească mediul bancar din ţara noastră. Pentru a avertiza asupra posibilelor efecte ale Legii dării în plată, BCR a realizat o analiză care arată că doar 1 din 10 clienţi are posibilitatea să prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, numărul de clienţi eligibili se va reduce cu 60% în următorii cinci ani, de la 270.000 de clienţi la 110.000. “Programul Prima Casă va dispărea, considerând situaţia efectivă în care garanţia statului devine nulă, conform prevederilor actuale ale Legii Darea în Plată, iar, fără garanţia statului, instituţiile financiar-bancare nu vor mai putea oferi facilităţile de avans scăzut şi dobândă redusă”, consideră analiştii de la BCR.

Astfel, volumul finanţărilor imobiliare intermediate de instituţiile financiar-bancare se va reduce pe o perioadă de 5 ani de la aproximativ 50 miliarde de lei la aproximativ 15 miliarde de lei. Analiştii BCR estimează că Legea dării în plată, în forma sa curentă, va distorsiona semnificativ piaţa imobiliară, permiţând unui număr restrâns de deţinători de lichidităţi semnificative avantajul inechitabil de a profita de scăderea preţurilor imobiliare şi a face investiţii speculative, cu risc 0, beneficiind de prevederile legii pentru a ceda, fără restricţii, imobilele către băncile creditoare, în cazul în care investiţiile nu aduc randamentul scontat. BCR mai adaugă că barierele create de Legea dării în plată, în forma sa curentă, vor avea un impact puternic negativ în special în rândul tinerelor familii, considerând condiţiile de locuit din România cele mai precare din UE, conform Eurostat.

Avocatul Gheorghe Piperea, iniţiatorul acestei legi, spune că analiza BCR este „o speculaţie, și nu un studiu credibil”. „Având în vedere că BCR se opune legii dării în plată, ar trebui să se abţină de la astfel de «studii», pentru că demersurile lor nu pot fi considerate obiective şi nici credibile. Pe de altă parte, dacă ar fi real, aş spune că asta este o veste bună pentru toată lumea. Tinerii, care la debutul în viaţă şi în profesie au venituri reduse, ar fi feriţi de riscurile unui credit care s-ar putea să-i ţină captivi 40 de ani, iar băncile vor fi ferite de credite riscante, acordate doar în considerarea valorii imobilului, şi nu a veniturilor viitoare ale debitorilor”, a precizat, pentru România liberă, Gheorghe Piperea.

Acesta susţine că studiul este contrazis de existenţa Programului Prima Casa. „Câtă vreme este în derulare un astfel de program, creditele vor fi uşor de acordat. Dacă BCR nu mai vrea acest program, poate că vor vrea băncile concurente”, arată avocatul. Piperea este de părere că statul român ar face o afacere mult mai bună dacă ar continua acest program de ajutorare a băncilor ca un program de creditare directă a tinerilor, printr-o autoritate de genul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, acest mecanism fiind reglementat şi în SUA, unde autorităţi dau credite sau garantează credite ipotecare.

Se scumpesc produsele ­bancare?

Cu cât ar urma să scadă veniturile băncilor şi dacă, pentru a-şi acoperi pierderile ca urmare a scăderii volumul creditelor ipotecare, acestea ar urma să scumpească anumite produse? Reprezentanţii BCR ne-au răspuns că nu s-au făcut astfel de estimări, ci doar simulări în ceea ce priveşte efectele în rândul consumatorilor. În schimb, analistul economic Aurelian Dochia spune că este puţin probabil ca băncile să scumpească anumite produse deoarece este o concurenţă mare între instituţiile financiar-bancare.

„Nimeni  nu vrea să-şi piardă clienţii într-un moment aşa de dificil. Nu este o soluţie să crească comisioanele sau marjele de dobânzi, dar este evident că se vor revizui condiţiile de acordare a creditelor, în special a celor ipotecare. Dincolo de impactul imediat al acestei legi asupra creditelor ipotecare, există şi un semn de întrebare asupra riscului legislativ din România. Poate apărea o iniţiativă legislativă similară şi în ceea ce priveşte creditele de consum. Astfel, toate costurile de creditare vor creşte, dar nu din cauza recuperării pierderilor băncilor”, arată Dochia.

Acesta consideră că, odată ce legea va intra în vigoare, activitatea băncilor se va restrânge foarte mult, iar unele bănci nu vor putea să facă faţă şi, probabil, din 40 de bănci câte sunt acum vor mai rămâne 20 în câţiva ani de zile. Băncile mai puternice vor prelua clienţii altor bănci şi astfel vor reuşi să supravieţuiască pe piaţă.

Iar Gheorghe Piperea susţine că „băncile se vor axa pe sursa cea mai comodă de profit – împrumutul dat statului sau autorităţilor locale şi, probabil, câştigurile din dobânzile la depozite pe care le plăteşte BNR, mult mai mari decât în UE. Însă, în condiţiile în care oricum creditul dat companiilor este la minimum istoric, a renunţa la creditul dat populaţiei ar fi un gest sinucigaş. Eu, personal, nu cred că se va întâmpla ca vreo bancă să renunţe la astfel de credite. În prezent, sunt în derulare credite date populaţiei de peste 108 miliarde lei, din care peste 55% sunt credite ipotecare. Cu lichidităţile e ca şi când ai avea ploaie continuu timp de 4 luni – dacă nu există canale prin care apa să se deverseze controlat şi eficient, atunci vine inundaţia”.     

Comentarii

 • Dudu Ioan

  10 februarie 2016 19:04

  Articol scris de ticalosi pentru prosti!Bancile din Romania nu asigura capitalul necesqar economiei ci imprumuturi masive statului, prost organiyat, lacom si aservit unor interese private majoritatea creditelor nu sunt orientate spre economia privata.Sursele de finantare ale bancilor de aici sunt cel putin dubioase si provin din tari cu mari probleme, cum ar fi Grecia nici o legatura cu fondurile europene si datoriile neplatite cu nesimtire de greci!. In mod evident nu vor pleca si chiar daca ar fi asa exista un asa mare excedent financiar in lume incat ar apare altele instantaneu. Pacat ca un academician cu sortuletfara opera, dar cu podgorii a decazut atat de mult ca un frizer prost, care ia ciubucuri dar tunde prost si fara rostincat debiteaza enormitati penibile, enormitati care sigur vor fi studiate in capitolele caruta cu prosti din scolile superioare financiare de la noi! Oricum, sa va fie rusine si voua, ziaristi care, de foame sau fiindca atata va duce capul, puteti scrie astfel de dobitocenii. Pe cine serviti voi, cozi de topor? Cumva populatia tarii sau o adunatura de slujbasi cu manecute ai unui capital strain, dusmanos la adresa tarii? Ma mir ca nu a aparut o campanie pe facebook care sa scoata romanii in strada sa-i determine prin presiune pe parlamentari sa nu voteze asa cum li s-a ordonat recent sau cum au fost platiti, tot recent sa o faca !

  raspunde comentariului
 • Cocosel Smotocel

  09 februarie 2016 20:11

  Bancile sa mai lase prostiile si amenintarile ca nu ne impresioneaza cu absolut nimic.Nici masonul de Isarescu-de ce spun asta- in primul rand daca am fi intr-o tara normala banii ar trebui sa stea in cea mai mare parte la cetateni nu in banci- a se vedea Germania- bancile sa fie numai ptr tranzactiile marilor afaceristi-dar oculta mondiala care vrea sa domine lumea a gasit un tantalau ca Basescu care ce a facut-pe motiv de eliminare a evaziunii fiscale a distrus toate afacerile care le aveau romanii-va mai aduceti aminte -avea omul un butic un chiosc o taraba un magazin mai mic sau mai mare era independent-si vine chiorul de Base care nu e pentru Romania disruge tot si da si dezlegare la credite care nu erau pana atunci accesibile-stiti da? Si ce face procedand asa?- va spun eu-leaga pe toti cetatenii de banci asigurand acestora din urma capital pe urmatorii 30 sau 40 de ani si mai mult chiar si facand pe cetatenii Romaniei sa-si piarda independenta financiara.s-a starpit prin aceasta operatiune evaziunea fiscala -nici vorba- tunuri peste tunuri si sume enorme cat ar fi facut 1000 de buticuri si date de o singura persoana.Ei dar cand s-a deschis robinetul la credite hop toate bancile au semnat condica de prezenta in Romanica -doar era rostul de cascaval la greu-ele stiau asta si au venit cu calcule facute.Bun, a mers treaba dar dupa un timp a cazut piata ca trebuia si piata avusese crestere artificiala si bancile stiau si vedeau asta dar nimic ele dadeau credite in continuare.si trimiteau evaluator autorizat care facea si poze la imobile si iti dadeau credit nici nu se punea problema.O garsoniera cf 1 a ajuns de la 15-20000 euro la 95000euro si banca dadea credit.Bun si daca a cazut piata si acum e 30000 si omul e si bugetar poate si i-au taiat din salariu-tot Base- si nu poate plati de ce sa fie urmarit toata viata-ia nene imobilul si pa- ca evaluatorul tau a zis ca imobilul asta face 60000-daca esti cinstit si mai ales profesionist in ale investitiilor bancare de ce nu ai refuzat sa evaluezi la cat nu face nu- si eu chiar de buna credinta nu pot sa iti mai platesc ca BAse mi-a taiat salariu.Asa ca aceasta lege e f corecta si ar trebui aplicata cat mai repede si f simplu-chiar daca as avea bani si nu vreau sa mai platesc sa merg sa dau cheile si gata-asa e la americani-stiti cand a ramas Detroit-ul gol golut nu.Aste e economia de piata dl bancheri-si asa va dam dublul sumei imprumutate si oricum sunteti f nesimtiti ptr ca nu puneti in calculul ratei lunare jumatate dobanda jumatate achitare credit puneti din 200 euro 196 dobanda si 4 credit- atunci sa va dea Dumnezeu pe masura.Pacat ca tara asta nu e condusa de romani.Si daca nu mai vreti sa dati credite va spun ce le-a zis Base la aia de la Lukoil cand ne amenintau ca pleaca- Ia plecati baieti ca nu v-a chemat nimeni da!

  raspunde comentariului
 • coada de topor

  09 februarie 2016 14:07

  Articol de propaganda a bancilor , asa pare acest articol.

  raspunde comentariului
 • Gigel

  09 februarie 2016 10:11

  Uite ca a scapat porumbelul! Bancile nu vor pleca vor ramene ca sunt conditii mai bune decat in UE. Dragilor terminati cu prostiile si apucati-va de treaba. Sunt mici afaceri pe care le-ati omorat tot voi, acum dat-le laptic la cele noi sa creasca daca le-ati omorat parintii. Daca cineva e insolvent nu ii dati bani. Daca voi credeti ca supravietuiti din imprumuturi date statului si autoritatilor locale sunteti visatori incurabili.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design