După ce copiii din Curtea de Argeş au fost somați de ANAF să-și plătească asigurările de sănătate după ce s-au îmbogățit cu banii din alocații, iar cei fără venituri au fost strânși cu ușa să plătească aceleași contribuții, Guvernul a decis să înlăture inechitățile. Proiectul de lege privind anularea unor obligaţii de plată va ajunge până mâine la Parlament pentru dezbatere în regim de urgenţă.
Conform acestui proiect, cei care au plătit anumite sume, în baza unei decizii de impunere a Fiscului, rămân cu banii dați. Celor care au contestat decizia ANAF, li se vor șterge aceste datorii. Consultantul fiscal, Dan Schwartz, avertizează însă că, până la publicarea în Monitorul Oficial a acestei legi, ANAF poate emite noi decizii. În cazul în care Parlamentul va adopta actuala formă a proiectului, deciziile de impunere a Fiscului vor fi nule. “Cei care mai primesc astfel de decizii, trebuie să le conteste întâi administrativ și apoi în instanță, pentru a nu pierde termenul. Trebuie să se înțeleagă că, în prezent nu există o lege care să șteargă aceste datorii și că o astfel de reglementare va intra în vigoare abia după publicarea legii în Monitorul Oficial“, a precizat, pentru „România liberă“, Dan Schwartz.
Pe cine vizează proiectul de lege
Cei care au o profesie liberală, iar Fiscul, în urma unui control, a emis o decizie, pentru plata unor diferențe de obligații fiscale, prin reconsiderarea activității ca fiind dependentă. Datoriile neachitate se șterg pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015.
Cei care efectuează transport internațional și agenți de muncă temporară, care au primit diurnă pe perioada delegării și detașării. ANAF a considerat sumele respective ca fiind venituri de natură salarială fiindcă deplasările externe fac parte integrantă din atribuțiile de serviciu. Datoriile neachitate se șterg pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015.
Cei care au contract de drepturi de autor, care au depășit plafonul și nu s-au înregistrat ca plătitori de TVA pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015. În cazul în care contribuabilul și-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, în primul decont de TVA depus după emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anulează diferențele de TVA. În acest caz, organul fiscal anulează doar obligațiile fiscale accesorii aferente diferențelor de TVA.
Cei care nu realizează venituri și pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară, iar Fiscul a emis o decizie de impunere pentru plata asigurărilor de sănătate. Prevederile proiectului vizează perioada 1 ianuarie 2012-decembrie 2015. Contribuabilii care beneficiază de prevederile prezentului articol își păstrează calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. “Este clar că, până la sfârșitul acestui an se va găsi o altă modalitate pentru persoanele care nu realizează venituri, dar trebuie să fie incluse în sistemul de asigurări sociale de sănătate“, arată Schwartz.
Înlăturarea „inechităților apărute“
Deși termenul utilizat este de amnistie fiscală, în realitate situația este alta. În expunerea de motive Guvernul arată că decide adoptarea acestui proiect pentru „înlăturarea inechităţilor apărute“, fie că este vorba despre cei cu profesii liberale sau despre cei ce nu realizează venituri. Inechitățile nu vor fi însă înlăturate pentru cei care au achitat, somați de Fisc, sumele respective.
Conform Ziarului Financiar, miza ștergerii datoriilor este de circa un miliard de euro. Astfel, aproape 600.000 de persoane fizice autorizate (PFA) şi aproape 60.000 de persoane fizice independente (PFI), care au avut venituri brute totale în 2013 de 12,8 miliarde de lei ar putea scăpa de ameninţarea ca veniturile lor să fie retratate ca salarii de către Fisc.
Reamintim că, săptămâna trecută ANAF a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decât veniturile obţinute.
De asemenea, la începutul anului, câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care încasau pe card alocaţiile au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care erau anunţați că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili. Iar acționari la SIF-uri, prin privatizarea în masă, care au beneficiat de dividende de valoare foarte mică, pe care nici nu le-au ridicat, s-au trezit că trebuie să plătească contribuțiile aferente la asigurările de sănătate.
"Cei care mai primesc astfel de decizii, trebuie să le conteste întâi administrativ și apoi în instanță, pentru a nu pierde termenul. Acum nu există încă o lege care să șteargă aceste datorii.“, a precizat Dan Schwartz, consultant fiscal