Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a averizat că actuala criză din Ucraina ar putea avea „consecinţe economice grave”.
„Criza din Ucraina reprezintă un pericol care poate fi încă dificil de măsurat, iar riscul extinderii la alte ţări nu este deloc predictibil. Totuşi, poate avea consecinţe economice serioase”, a spus Lagarde, într-un interviu publicat luni de cotidianul german Handelsblatt, citat de AFP, preluată de Mediafax.
Christine Lagarde se va întâlni marţi, la Berlin, cu cancelarul german, Angela Merkel, şi şefii altor patru organizaţii internaţionale, OCDE, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Comerţului şi Biorul Internaţional al Muncii, pentru a discuta situaţia economiei internaţionale. „Criza geopolitică din Ucraina are efecte asupra comerţului internaţional şi investiţiilor străine directe. Are implicaţii asupra fluxurilor de capital la nivel internaţional şi aprovizionării cu energie a Uniunii Europene, Ucraina fiind un stat de tranzit”, a adăugat Lagarde.
Programul de împrumut de 17 miliarde de dolari (12,3 miliarde de euro) convenit de FMI cu Ucraina nu va fi suficient, iar ţara are nevoie de sprijin financiar bilateral din partea altor state, precum şi din partea organizaţiilor financiare internaţionale, a declarat directorul FMI. „Nu putem pur şi simplu spune că situaţia este prea complicată pentru a putea da bani acum”, a spus Lagarde.
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au anunţat o victorie de proporţii la un referendum organizat duminică în privinţa secesiunii a două regiuni ucrainene. Referendumul a fost catalogat drept o „farsă” de către guvernul de la Kiev, Statele Unite şi UE. Autorităţile ucrainene şi statele occidentale sunt îngrijorate că referendumul din estul Ucrainei este o repetare a scenariului din Crimeea, regiune care a fost anexată în luna martie de Rusia în urma unei consultări publice similare.
Intervenţia Rusiei în criza din Ucraina a declanşat cea mai gravă criză dintre Rusia şi Occident de la înceheierea Războiului Rece.