1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎncă un minus de 100-200 de milioane euro. Dispariţia timbrului de mediu...

Încă un minus de 100-200 de milioane euro. Dispariţia timbrului de mediu încarcă bugetul mai mult decât credea PSD

Printre cele 102 taxe anulate recent este timbrul de mediu aplicat la cumpărarea unui autoturism. Timbrul de mediu, ultima formă legală a taxei de primă înmatriculare, a fost motiv de infringement din partea Comisiei Europene. El genera nişte venituri la buget. De-a lungul timpului, oficialii români au promis că vor folosi veniturile acestea pentru ecologia ţării. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Anularea timbrului de mediu înseamnă venituri în minus la buget. Media timbrului de mediu era de 2.000-2.500 de lei la o maşină achiziţionată. Cele mai mari taxe erau la maşinile cu motor Euro 4 şi non-Euro. Impactul bugetar al dispariţiei colectării timbrului de mediu nu este dramatic, dar semni-ficativ: anual, s-au strâns astfel 200-220 de milioane euro.

Adrian Benţa, expert fiscal: „Procedura prin care se returna la ANAF timbrul de mediu a funcţionat şi funcţionează şi acum, dar pentru maşinile second-hand cumpărate înainte de instituirea timbrului de mediu, prin OG 9 pe 2013. Greoi, dar merge.”

Dispariţia acestei taxe ar fi trebuit să îi bucure pe şoferi. Dar celor care au plătit până acum timbrul de mediu numai bucurie nu le aduce. Impactul bugetar ar putea fi însă semnificativ: Guvernul nu a calculat că toţi cei care au plătit patru ani această taxă vor cere recuperarea ei în instanţă.

ANAF nu dă înapoi

Legea 1 pe 2017 a anulat Ordonanţa 9 din 23 ianuarie 2013, prin care ministrul Mediului de atunci, Rovana Plumb, instituia timbrul de mediu. Cum se returnează timbrul de mediu plătit până acum? Deja cei interesaţi au început să se ducă la ANAF şi sunt trataţi cu refuz, explică -avocatul Marius Coltuc. “Trebuie să obţineţi o hotărâre judecătorească, pentru că noi nu dăm administrativ banii aceştia”, explică funcţio-narii Fiscului.

Expertul fiscal Adrian Benţa este de altă părere. „Procedura prin care se returna la ANAF timbrul de mediu a funcţionat şi funcţionează şi acum, dar pentru maşinile se-cond-hand cumpărate înainte de instituirea timbrului de mediu, prin OG 9 pe 2013. Funcţionează greoi, dar merge. Timbrul de mediu plătit după ianuarie 2013 nu se returnează, se judecă în instanţă”, a explicat „României libere“ Benţa.

Acelaşi lucru îl spune şi avocatul Coltuc. „Funcţionarii ANAF nu restituie retroactiv aceste sume şi trebuie să te duci în instanţă ca să obţii aceşti bani”, a explicat acesta „României libere“. Marius Coltuc este avocat specializat în apărarea cetăţenilor în diferite litigii cu statul.

Marius Coltuc, avocat: „Funcţionarii ANAF nu restituie retroactiv timbrul de mediu şi trebuie să te duci în instanţă ca să obţii aceşti bani.”

Aşadar, se poate spune că ANAF nu respectă legea? „La prima vedere, da. Dar vă daţi seama ce ar însemna, pentru că, pe lângă elimi-narea timbrului, mai e şi de dat înapoi pe ultimii patru ani (n.n.: 2013-2016). Dacă soliciţi restituirea la ANAF, ţi se spune că nu au bază legală. Returnarea se face numai judiciar. Procedura de returnare, care a dispărut acum, era tot una judiciară”, explică avocatul. El susţine că impactul bugetar va fi colosal, pentru că „va duce la o gaură la buget de 10 – 12 miliarde de lei”.

Ce obţii dintr-un proces

Totuşi, nu toţi cei care au de recuperat timbrul de mediu vor intenta un proces statului. Atunci nu va fi astfel mai mic impactul? Este corect, spune Marius Coltuc, „impactul va fi mai mic”. Nu cumva totul depinde de raportul dintre taxa recuperată şi costurile procesului? „La un asemenea proces, taxa judiciară este de 50 de lei, plus onorariul de avocat”, a spus „României libere“ avocatul Coltuc.

Deci, dacă ai de recuperat câteva mii de lei, s-ar putea să te gândeşti dacă mai merită să intentezi proces statului. Obţii suma pe care ANAF ţi-o dă înapoi, plus dobânda legală de 6% pe an, plus cheltuielile de judecată, este contraargumentul avocatului.

Da, dar statul eşalonează plata banilor. Până acum, aceşti bani au fost daţi înapoi administrativ în cinci ani. „Nu se restituie în cinci ani, ci, prin hotărâre judecătorească, statul e obli-gat să-ţi dea toţi banii o dată, plus cheltuielile de judecată şi dobânda”, spune Marius Coltuc.

Impactul în instanță: cel mult 100 de milioane euro

Când se va simţi impactul bugetar al proceselor fina-lizate? Nu cumva şi acesta va fi atenuat de faptul că procesele se vor termina pe rând, nu toate deodată? -„Problemele bugetare cred că vor apărea peste un an – un an şi jumătate, pentru că atunci se vor termina procesele acestea”, a explicat Coltuc „României libere“, sugerând că totuşi ele se vor termina într-o perioadă de timp relativ apropiată unele de altele.

Expertul fiscal Adrian Benţa susţine că impactul acestor procese va fi minor. „Probabil că în instanţă se vor duce aceia care au plătit mai mult pe timbrul de mediu.

Aceştia sunt cam 10%-20% din cei care au plătit-o. Cei cu maşini mai scumpe, care-şi permit să plătească un avocat, la care raportul dintre taxa recuperată şi costul avocatului e destul de tentant, încât să-l facă să dea în judecată statul român”, a explicat „României libere“ Benţa.

Care va fi impactul estimat? Dacă s-au plătit anu-al pe timbrul de mediu 200-220 de milioane euro, spune expertul fiscal, atunci „este vorba grosso modo despre 20 sau 30 de milioane de euro pe an, adică în total vor fi maximum 60 – 100 de milioane de euro impact bugetar estimat”.   

Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă