Banca Națională a României (BNR) ar putea reduce rezervele minime obligatorii (RMO) la lei anul următor, în condițiile în care lichiditatea din piața monetară s-ar putea „epuiza“ la începutul anului pe fondul necesarului mare de finanțare al Guvernului, potrivit analiștilor băncii austriece Erste.
„Anul următor am putea asista la două mișcări în direcții opuse ale BNR. Pe de o parte, am putea asista la o creștere a ratei-cheie, iar pe de altă parte, banca centrală ar putea alege să reducă rezervele minime obligatorii la pasivele în lei. În timp ce prima măsură este legată doar de perspectiva evoluției prețurilor de consum, întărirea consumului, diferența dintre PIB efectiv și PIB potențial și altele, cea de-a doua este legată de condițiile de lichiditate din piața monetară. Lichiditatea din piața monetară s-ar putea epuiza la începutul anului 2016 din cauza necesarului de finanțare mai ridicat al Guvernului“, se arată într-un raport al Erste, grup care deține BCR.
Rata lunară a inflației se va menține în teritoriu negativ până pe la mijlocul anului următor, urmând să se accelereze ulterior și să ajungă în decembrie la 1%, potrivit Erste.