9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImportăm din nou prea mult și exportăm prea puțin. Deficitul comercial al...

Importăm din nou prea mult și exportăm prea puțin. Deficitul comercial al României s-a dublat faţă de acum patru ani. Economia e dezechilibrată

În timp ce Guvernul pompează bani în salariile bugetarilor, importurile cresc în ritm alarmant. Doar în primele cinci luni, deficitul comercial a fost la 4,46 miliarde de euro, bani care s-au dus în economiile altor ţări.

Politica de majorare a salariilor în sectorul public, cu mult peste rata de creştere a câşti­gurilor din mediul privat, se reflectă în balanţa comercială a României. Banii s-au dus în consum, dar în lipsa creşterii capacităţilor interne de producţie, cererea tot mai mare a fost acoperită de importuri, care au crescut într-un ritm mult mai alert decât exporturile.

Aşa se face că, în primele cinci luni ale acestui an, România a înregistrat un deficit de peste 4,46 miliarde euro, în creștere cu 680,1 milioane euro (aproape 18%) comparativ cu perioada similară din 2016, conform datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Numai în luna mai diferenţa între exporturi şi importuri a fost de 1,1 miliarde euro.

Ţările din UE, principalul partener

Trei sferturi din bunurile aduse din afara ţării provin din Uniunea Europeană, valoarea mărfurilor introduse în ţară din spaţiul intracomunitar (Intra-UE28) fiind de 23 miliarde euro, în primele cinci luni ale acestui an. Comparativ, valoarea produselor vândute de noi în UE a fost de 19,5 miliarde euro.

Potrivit INS, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) în perioada ianuarie – mai 2017 a fost de 6,2 miliarde euro la exporturi și de 7,2 miliarde euro la importuri, reprezentând 24,3% din total exporturi și 24% din total importuri.

Isărescu: Economia e uşor dezechilibrată

Consumul ridicat este principalul motor al creşterii economice realizate de România în ultimii ani, una dintre cele mai mari din UE, iar actuala guvernare mizează pe o politică fiscală care să sti­muleze cererea şi mai mult. În paralel, investiţiile pu­blice au ajuns însă la cel mai mic nivel din ultimii zece ani.

De altfel, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat recent că economia românească este deze­chilibrată de stimularea consumului, ceea ce duce la finanţarea de locuri de muncă în exterior, în condiţiile în care importurile au crescut mai rapid decât exporturile în ultimii doi ani. “Există o atmosferă proastă, de neîncredere. Dacă nu vom finanţa investiţiile, ele nu au cum să crească, nu avem cum să ieşim din acest dezechilibru. Importurile cresc mai repede decât exporturile de doi ani, este clar că economia este uşor de­zechilibrată. Prin finanţarea consumului, finanţăm locuri de muncă în exterior”, a afirmat Mugur Isărescu.

Conform datelor INS ana­lizate de „România liberă“, în primele cinci luni, exporturile s-au majorat cu 11,1%, în timp ce importurile, cu 12%. Comparativ, în perioada ianuarie-mai 2016, exporturile au crescut cu 4,4%, iar importurile – cu 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele cinci luni din 2015, exporturile s-au majorat cu 4,7%, în timp ce exporturile au crescut cu 5,4% faţă de perioada similară din 2014.

Merele poloneze, simbolul eşecului

La rândul său, Florin Pogonaru, preşedintele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, o asociaţie a oamenilor de afaceri, consideră că, în paralel cu programul de majorare a salariilor din sectorul pu­blic, statul trebuie să îşi definească o strategie pentru a creşte producţia pe plan local. „Teoria ieșirii din capcana salariului mic presupune însă ca și consumul să se ducă spre produse locale, nu către produse de import. Să nu mâncăm mere poloneze, să avem și să investim în merele românești. Să avem grijă ca, până la urmă, să nu creștem salariul funcționarilor publici din România care să se ducă în salariile privaților din Polonia sau din alte țări din care importăm bunuri”, a explicat Florin Pogonaru.    

Locul 6 în UE la deficit

Potrivit datelor institutului european de statistică Eurostat, cuprinse într-un raport publicat recent de INS, România a înregistrat anul trecut unul dintre cele mai mari deficite comerciale din cele 28 de state membre. Astfel, deficitul comercial realizat în 2016 a fost de 9,95 miliarde euro, plasându-ne pe locul şase în UE, după Marea Britanie (-204,4 miliarde euro), Franţa (-64,6 miliarde euro), Spania (-19,7 miliarde euro), Grecia (-18,5 miliarde euro) şi Portugalia (-10,7 miliarde euro). Comparativ, bulgarii au avut un deficit de 2,59 miliarde euro, iar Ungaria a reuşit să obţină un excedent de 7,5 miliarde euro, peste cel al Poloniei, de 4,7 miliarde euro.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă