Impozitarea cu 1% a microîntreprinderilor cu minimum doi angajaţi va transforma această categorie de firme într-un “vehicul perfect“ folosit pentru a evita plata taxelor, consideră consultantul fiscal Dan Schwartz, informează Mediafax.
“Posibilitatea de a angaja salariaţi cu salariul minim, împreună cu renunţarea la impozitul pe dividende transformă microîntreprinderea într-un vehicul perfect pe care-l putem folosi pentru a evita plata taxelor şi a contribuţiilor sociale. Impozit pe dividende zero, impozit pe venit 1%, te poţi angaja pe tine însuţi fără probleme, mai angajezi un prieten căruia îi plăteşti taxele şi îşi faci veniturile cum crezi de cuviinţă“, a declarat Schwartz, managing partner al firmei de consultanţă fiscală şi audit RSM Scot.
Microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit, indiferent dacă au sau nu angajaţi, firmele cu unul sau mai mulţi salariaţi urmând să achite 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au nici un angajat plătind trimestrial 3% plus o sumă de 1.530 lei.
Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi, conform proiectului noului Cod Fiscal. „Se revine la impozitul minim pe care l-am mai avut odată, la care s-a renunţat pentru că a generat atâtea dificultăţi în piaţă antreprenorilor mici încât a trebuit să se renunţe la el. De ce revenim la el nu înţeleg“, a comentat Schwartz.
Pentru microîntreprinderile fără salariaţi şi care se află în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfășurarea de activităţi, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri. În opinia lui Schwartz, Codul Fiscal nu propune prin aceste măsuri o relaxare fiscală, ci reprezintă o prevedere legală care încurajează evitarea plăţii taxelor.