UPDATE 14.20: Sindicaliștii, nemulțumiți de noua ordonanță privind salarizarea bugetarilor
UPDATE 12.11: Ministrul Muncii, Dragos Pîslaru, a vorbit, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, despre „restartarea, reînceperea” unui dialog, cu privire la salarizarea bugetarilor.
Ministrul a explicat că „în noua abordare” ei au propus partenerilor sociali să se concentreze pe salariile de bază și nu despre indemnizații. Pîslaru a mai declarat că, spre deosebire de propunerile anterioare, ordonanța recunoaște capacitatea bugetară și faptul că nu pot fi rezolvate „toate inechitățile din sistem”.
Astfel, ministrul a precizat că o soluție ar fi „concentrarea soluțiilor” pe domeniile unde sunt probleme, asta însemnând „decomprimarea” bazei de bugetari cu salariu minim pe economie, astfel încât cei cu salarii mai mici să „îi prindă din urmă pe cei cu salarii mai mari”.
Dragos Pîslaru a mai explicat că nu e vorba doar de „cei de la bază”, cu studii medii, ci și de zona de intrare în sistem, cu studii superioare.
„Este foarte important să înțelegem că cei ce nu vor fi vizați direct prin ordonanță vor fi incluși în proiectul de lege”, a mai spus ministrul Muncii.
Totodată, Pîslaru a mai spus că noua ordonanţă privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborată, împreună cu partenerii sociali, până pe 15 mai, lansată timp de două săptămâni în dezbatere publică şi adoptată de Executiv la 1 iunie.
„Undeva în trei săptămâni încercăm să venim cu acest proiect. Există vehiculată data de 15 mai ca o dată în care să putem scoate spre dezbatere publică un nou proiect; până atunci, nu putem vorbi de vreun alt proiect. (…) Pe 15 mai vom avea un proces care va fi încheiat şi atunci, evident, cu toată lumea putem să intrăm în dezbatere publică. (…) Cele două săptămâni pe care le-am propus, deci de pe 15 până pe 30 mai, dezbatere publică, pentru ca să încercăm, ca ţintă, să ne încadrăm, la şase luni înainte de alegerile generale, deci 1 iunie, care este o zi de miercuri, să putem avea poate adoptarea în regim de urgenta a unui proiect legislativ sau alte lucruri pe care le putem constata împreună cu partenerii sociali că sunt rezultatul acestui demers pe care îl începem de luni încolo”, a spus Pîslaru la Palatul Victoria.
UPDATE 10.50: Premierul Dacian Cioloş a anunțat, vineri dimineață, că Guvernul reia procesul de elaborare a Ordonanței de Urgență pentru salarizarea bugetarilor, informează Mediafax.
Citește și: Guvernul reia proiectul salarizării bugetarilor, cu accent asupra funcțiilor de la baza ierarhiei
UPDATE 10.00: Ordonanța privind salarizarea bugetarilor prevede că salariile mici din sistem vor crește primele, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la Digi24.
„Nu discutăm despre un proiect. Discutăm o notă de principii legată de conţinutul potenţial al ordonanţei de urgenţă, de procesul de derulare şi de calendar. Indiferent ce gândesc eu sau un alt membru al Guvernului, deciziile se vor lua în cadrul Consiliului Naţional Tripartit”, a spus ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
„Haideţi să ne concentrăm în ordonanţa aceasta să creştem mai întâi salariile celor care au salariile cele mai mici din sistem, între 1.250 şi 2.000 şi ceva, urmând ca prin proiectul de lege, pe care îl vom lansa în dezbatere, să facem echitate în sistem şi pentru cei care sunt deasupra acestei baze. În loc să mişc toată grila gradual în 4-5 ani, încep cu baza şi apoi cu salariile medii, şi apoi cu salariile înalte. Asta e logica pe care o propunem de dezbătut în Consiliului Naţional Tripartit. Eu sunt un om al cifrelor. Întotdeauna am lucrat suflecându-mi mânecile”, a adăugat ministrul.
El a arătat că sunt 400.000-500.000 de oameni din sistemul bugetar care pot beneficia de acest lucru.
Președinții de sindicate consideră că trebuie făcute corecții pentru anumite zone din sectorul bugetar, dar trebuie luate decizii politice pentru acest lucru. Aceștia spun că nu vor susține această inițiativă a Guvernului.
––––-
Diferențele dintre salariile bugetarilor vor fi diminuate treptat, până în 2020 – 2021, potrivit noii ordonanțe privind salarizarea bugetarilor, pregătită de Executiv, sub coordonarea ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.
Astfel, noua ordonanță va include indexări în trepte, care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare, începând cu salariul minim de 1.250 de lei, programat să urce la acestă cifră în luna mai, și până la un nivel de sustenabilitate bugetară care va fi definit prin calcule, va îngheța sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare și va bloca la nivelul din iulie șapte categorii de plăți sociale.
Cele șapte categorii de plăți sociale pe care Guvernul vrea să le blocheze la nivelul din iulie 2016 va fi aplicată din august. Acestea sunt: indemnizațiile, compensațiile, primele și alte drepturi acordate personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare; pensiile de serviciu (pentru funcționari publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic și consular al României, judecători și procurori, militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare); indemnizațiile consilierilor locali și consilierilor județeni; indemnizația de limită de vârstă pentru deputați și senatori; suma lunară forfetară acordată deputaților și senatorilor; diurna deputaților și senatorilor; indemnizațiile de pensionare.
Miercurea trecută, Guvernul a renunțat la proiectul Ordonanței privind salarizarea bugetarilor. Astfel, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunțat că Executivul va lucra la un nou act normativ.
„Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat în cea mai mare parte de partenerii sociali, (…) în limitele fiscal-bugetare pe care ni le permitem. Acestea sunt singurele condiţii pe care Guvernul le are (…): acceptarea cel puţin principială sau în cea mai mare măsură a proiectului de către partenerii sociali şi construirea lui în limitele fiscal-bugetare pe care Guvernul şi le poate permite şi le estimează pentru 2016 şi 2017. (…) Guvernul nu ţine neapărat să aibă un proiect în această privinţă, dar înţelegem presiunile şi înţelegem interesul public. De aceea, avem timp şi răbdarea şi toată deschiderea pentru un dialog social consistent şi o abordare aplicată a solicitărilor din partea organizaţiilor sindicale”, a afirmat Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru a declarat, marți, că noua ordonanţă de corecţie cu privire la salarizarea în sectorul public ar putea intra în vigoare în luna august a acestui an, iar salariile în plată din septembrie să poată fi date conform noii ordonanţe, potrivit Agerpres.
„Da, vom transforma ordonanţa. Vom schimba în primul rând principiul ei pentru că nu va mai fi o ordonanţă de înlocuire a legii cadru ci o ordonanţă de corecţii. Da, dorim să o implementăm de anul acesta. Aşa cum avem acum în planificare am vrea ca din august 2016 să poată intra în vigoare astfel încât salariile în plată din septembrie să poată fi date conform noii ordonanţe. Un lucru care este foarte important: aş vrea să nu deviem în chestiuni contabiliceşti legate de bani dar, da, din perspectiva sustenabilităţii financiar bugetare discutăm de o sumă brută de circa 2 miliarde de lei pe care o putem aloca pe cei doi ani de zile, 2016 -2017″, a spus Dragoş Pîslaru.
El a explicat că Legea 284, deşi este o lege bună, nu se putea aplica pentru că efortul financiar era prea mare.
„Implementarea Legii 284 care a fost unul dintre scenariile pe care doamna ministru Costea le-a luat în calcul era de 94 de miliarde de lei. Implementarea integrală a lui 284. Proiectul doamnei Plumb, de exemplu, era de 104 miliarde de lei”, a afirmat Dragoş Pîslaru.
Acesta a precizat că fosta ordonanţa încerca să substituie legea cadru de salarizare schimbând grilele de la un capăt la altul, iar noua ordonanţă se concentrează pe zona care este masată în jurul salariului minim de 1.250 de lei încercând să ridice salariile cele mai mici până la un anumit prag care va fi indicat de suportabilitatea financiar-bugetară. Pîslaru a spus că din această toamnă va fi elaborată o nouă Lege care se va implementa în patru ani.
Ministrul Muncii a anunţat că vineri urmează să aibă loc Consiliul Naţional Tripartit în care se vor discuta principiile care vor sta la baza noii ordonanţe.
Proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar a fost retras săptămâna trecută de fostul ministru al Muncii; Ana Costea, în urma discuţiilor cu sindicatele.