7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExcedent bugetar, dar investiţii lipsă

Excedent bugetar, dar investiţii lipsă

Guvernul se bate cu pumnul în piept că poate reduce taxele căci, spune el, am avut excedent bugetar în primele două luni. Ce nu spune este că în această perioadă a cheltuit cu peste 100 de milioane de euro mai puţin pentru investiţii publice.

Guvernul nu are motive suficiente pentru a micşora nivelul fiscalităţii cu argumentul că, în primele două luni ale acestui an, rezultatele execuţiei bugetare au fost pozitive, spun oficialii FMI.

Nivelul propus pentru scăderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atenţie, iar luarea unei decizii pe baza datelor financiare înregistrate în primele două luni din acest an este prematură, consideră şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter. Într-o conferinţă telefonică cu jurnaliştii susţinută după aprobarea în board-ul FMI a raportului întocmit de experţii instituţiei în urma consultărilor periodice cu autorităţile române, ea a spus: “Credem că nivelul propus pentru scăderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atenţie, dat fiind că va fi nevoie de timp pentru ca măsurile care echilibrează aceste reduceri de taxe să aibă efect“, a spus ea. Schaechter a atras atenţia asupra faptului că decizia de a reduce taxele este una importantă şi nu ar trebui luată în urma rezultatelor bune înregistrate în primele două luni din acest an.

“Să iei o astfel de decizie pe baza rezultatelor din primele două luni este prematur. Vedem că deficitul bugetar pe cash a înregistrat un surplus în primele două luni ale anului fiscal. Cheltuielile din primele două luni au fost mai scăzute decât era prevăzut în programul bugetar. Ce este important pentru reducerea taxelor este ca aceste îmbunătăţiri legate de colectare să fie permanente“, a afirmat Schaechter.

Cum au evoluat cheltuielile bugetare

În primele două luni nivelul veniturilor bugetare a crescut faţă de cel din perioada corespunzătoare a anului trecut însă şi cheltuielile au fost mult mai mici ceea ce explică existenţa excedentului bugetar.

Execuţia bugetului general consolidat la finele lunii februarie s-a încheiat cu un excedent de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, faţă de un deficit de 3,1 miliarde lei, (0,46% din PIB) înregistrat la aceeaşi dată a anului 2014. Încasările au fost cu 10,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Cheltuielile bugetare, în sumă de 31,5 miliarde lei, au scăzut în termeni nominali cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la subvenţii (-39,9%), dobânzi (-16,2%) şi bunuri şi servicii (-10,6%). Cheltuielile de capital s-au redus cu aproximativ 498 milioane lei, respectiv de la 0,2% din PIB în perioada ianuarie – februarie 2014 la 0,1% din PIB.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că datele estimate pentru primul trimestru indică un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, în condiţiile în care construcţia bugetară prevedea un deficit de 6 miliarde lei, şeful Executivului adăugând că pentru România, ţară care vrea să se dezvolte, excedentul bugetar nu este neapărat un lucru bun. El a argumentat astfel că Guvernul are posibilitatea să diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau să introducă TVA de 9% pentru produse alimentare de bază, începând cu luna iunie.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

Volodimir Zelenski: Kievul ar putea lua în considerare continuarea tranzitului gazului rusesc către Europa

Ucraina continuă să câştige anual între 0,8 și un miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat...

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă