-0.6 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDin 2015 România ar putea deveni membru al Mecanismului Unic de Supraveghere...

Din 2015 România ar putea deveni membru al Mecanismului Unic de Supraveghere din Uniunea Bancară

România ar putea să finalizeze toate pregătirile pentru a deveni anul viitor membru al Mecanismului Unic de Supraveghere, parte a Uniunii Bancare, care va începe să funcţioneze de la 4 noiembrie 2014, după ce va transforma legislaţia bancară, a declarat marţi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Mediafax.

El a arătat că trebuie transformată toată legislaţia la nivel naţional, respectiv legea bancară, cea a Fondului de Garantare, legislaţia referitoare la măsurile de intervenţie, de rezoluţie, de stabilizare, astfel încât prerogativele respective să poată reveni structurilor europene, în măsura în care legislaţia europeană o prevede. 

Viceguvernatorul BNR a explicat că e mai bine ca România să intre în sistemul Uniunii Bancare înainte de aderarea la euro, care e un proces mai complex şi presupune o dezvoltare şi o recuperare de decalaje economice  întrucât accesul la informaţii şi la decizii e mai mare, precum şi cel la finanţări mai uşoare şi mai ieftine probabil şi a precizat că ,,paşii presupuşi nu sunt simpli, pe de o parte evaluarea activelor băncilor, care este în curs de derulare, pe de altă parte o reformă instituţională legislativă extrem de complexă care presupune un transfer de suveranitate dinspre România înspre acea parte a Uniunii Eropene care decide să fie parte a Uniunii Bancare. Foarte onorant pentru România este că probabil, pentru început, zona euro plus va fi formată din zona euro şi România", a afirmat Olteanu la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

În ceea ce priveşte aderarea la zona euro de la 1 ianuarie 2019, el spune că Romania arată o stabilitate "remarcabilă" la tabloul de board, cu cei zece indicatori, "cea mai mare stabilitate din afara zonei euro". Banca Naţională este responsabilă de procesul de aderare a României la Mecanismul Unic de Supraveghere.

La rândul său, Maciej Piechocki, partener al firmei de servicii financiare BearingPoint, consideră că Mecanismul Unic de Supraveghere este o idee bună, dar BCE nu are experienţă în supravegherea bancară.

 

Cele mai citite

Cererile de recuzare ale judecătoarei din dosarul lui Călin Georgescu au fost respinse

Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins luni, ca neîntemeiate, cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se...

Părinții băiatului sârb care a ucis 10 persoane într-un atac la o școală au fost condamnați și închiși

Părinții unui băiat în vârstă de 13 ani din Belgrad au fost închiși, după ce acesta a împușcat mortal nouă elevi și un agent...

Bursele europene închid în scădere ultima sesiune completă din 2024

Anul 2024 se încheie sub semnul incertitudinilor economice globale, dar și al unor câștiguri moderate pe piețele europene Bursele europene au încheiat luni în scădere,...
Ultima oră
Pe aceeași temă