-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDe unde taie PSD ca să mărească salariile bugetarilor cu 50%. România...

De unde taie PSD ca să mărească salariile bugetarilor cu 50%. România ar putea să ajungă la peste 7% deficit bugetar

În campania electorală, PSD a promis că de la 1 iulie 2017 va mări anvelopa salarială a bugetarilor cu 50%. Este această promisiune electorală realizabilă şi, dacă da, cum anume? Analiştii şi experţii chestionaţi de „România liberă“ susţin că viitorul cabinet format de PSD şi ALDE va trebui să taie de undeva. Altfel nu are de unde să satisfacă promisiunile electorale şi ele nu vor putea fi puse în practică.

Motivul? Nu sunt destui bani. Nu se poate, simultan, să se scadă veniturile şi să se mărească cheltuielile. Aceasta nu se poate face decât prin creşterea deficitului bugetar sau prin tipărirea de monedă fără acoperire, ce provoacă inflaţie.

Măsura cu cel mai mare impact bugetar promisă de PSD, în programul său de guvernare, e că de la 1 iulie se va aproba Legea salarizării unice a bugetarilor, care presupune o creştere a anvelopei salariale a acestora cu 50%. Chiar PSD, cu pomeni electorale succesive, a adus peste ţinta de creştere din legea pomenită anumite categorii de bugetari.

Potrivit proiectului de OUG publicat de Ministerul de Finanţe, impactul creşterilor salariale va fi anul acesta de 5,1 miliarde de lei. Salariile din Sănătate şi Educaţie cresc, de la 1 ianuarie, cu 15%. Şi salariile bugetarilor din administraţia locală se majorează cu 20%, iar cele ale artiştilor cu 50%. Punctul de pensie creşte cu 9%, iar pensia socială -minim-garantată ajunge la 520 de lei. Impactul financiar este analizat de Guvern.

De unde venituri alternative?

Unde este sursa acestor măriri spectaculoase de salarii şi pensii? O soluţie este să găseşti venituri alternative la buget, care să fie folosite pentru onorarea promisiunilor electorale. Valentin Ionescu, expert în management, fost ministru al Privatizării, spune că soluţia pentru aducerea la buget a acestor venituri alternative e simplă. „Am introdus acest principiu. Foloseşti o parte dintre bani de la buget şi o altă parte din fonduri europene. Dacă este introdus într-un program operaţional”, a spus „României libere“ Ionescu.

Programul de guvernare, pe partea de venituri bugetare, poate fi implementat? Bineînţeles, susţine Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, avocat fiscalist. „(n.n.: cei din PSD) Să se uite în ordonanţa mea, să vadă acolo de-offshore-izarea şi momentul zero şi o să aibă buffer-ul necesar. Să se mai uite un pic la principalele zone de evaziune pe TVA şi accize şi, dacă vrei să tai finanţarea la partid, -umbli şi acolo”, a spus „Româ-niei libere“ Biriş.

Mărirea anvelopei bugetare cu 50% va duce la inflaţie, atâta timp cât nu e susţinută de productivitate, afirmă analistul economic Ion Radu Zilişteanu, profesor universitar la ASE. „Toate se duc în inflaţie. Mărirea punctului de pensie se va duce şi ea în inflaţie. Foarte multe dintre măsurile citate sunt inflaţioniste. Am trăit în deflaţie câţiva ani din cauza conjuncturilor internaţionale. Iată că ne pregătim foarte serios de inflaţie”, a spus Zilişteanu „României libereº.

Tai din altă parte, pentru că nu ai bani, ca să aplici promisiunile electorale

„Este adevărat, cei din PSD pot să spună că îşi asumă să aplice ceea ce au promis în campania electorală, «dar nu mai facem alte cheltu-ieli. Ne pare rău, nu ne putem permite să le facem pe toate o dată»”, explică Valentin Ionescu. Expertul în management atrage atenţia că „există cheltuieli de care nu te poţi lipsi, pentru că asigură funcţionarea serviciilor publice generale: Poliţia, Armata, Justiţia. Cheltuielile acestea cu greu pot fi reduse”.

Apoi, Ionescu concluzionează. Înseamnă că sunt alte cheltuieli, „care nu au fost precizate şi care vor fi tăiate, altă explicaţie nu există. Nu poţi şi să reduci taxe, şi să majorezi cheltuielile. Altfel nu se poate. Există o con-tradicţie în termeni aici, ce nu poate fi rezolvată decât prin reducerea de cheltuieli. A acelor cheltuieli pe care partidul de guvernământ nu le găseşte utile şi despre care nu a vorbit”.

Aşadar, dacă vor să respecte la literă acest program de guvernare, întrebarea ar fi „care vor fi acele cheltuieli ce vor fi reduse, ca să poţi face faţă celorlalte cheltu-ieli, în condiţiile micşorării presiunii fiscale, adică a eliminării sau reducerii unor plăţi”, spune expertul în management.

Încă 4% în plus deficit bugetar

Gabriel Biriş spune că creşterea anvelopei sala-riale a bugetarilor cu 50% este uşor de calculat. „Noi avem 8% din PIB dedicat salariilor bugetarilor, deci va fi, de la 1 iulie, un procent de 12% din PIB alocat acestei anvelope, ceea ce înseamnă că deficitul bugetar creşte cu 4%”, spune fostul secretar de stat. Ion Radu Zilişteanu crede că viitorii guvernanţi „nu au nici un fel de estimare a impactului bugetar. Nu s-au făcut nici un fel de calcule. Sunt nişte promisiuni electorale. Mă îndoiesc că ele vor fi susţinute practic”.

O ipoteză este creşterea dramatică a acestui deficit. „Domnul Dragnea, preşedintele PSD, a spus: «Domnule, ce deficit bugetar de 3%?». Acest 3% deficit bugetar maxim este trecut în Tratatul de aderare la UE, de la Maastricht. Se pare că dl. Dragnea vrea să ceară mai mult, o derogare, ca să mărească deficitul”, presupune Zilişteanu.

Dar, pe termen scurt şi mediu, această creştere a deficitului bugetar „conduce la dezechilibre bugetare masive foarte greu de recuperat. Numai din această măsură (n.n.: a măririi cu 50% a anvelopei salariale a bugetarilor), ajungem la 7% deficit bugetar”, a spus Zilișteanu.

Da, însă mai sunt şi alte măsuri, cu un impact bugetar mai scăzut, care se adaugă. „Nu va putea pune în practică tot, din cauza constrângerilor bugetare”, a spus „României libere“ analistul economic.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă