De unde taie PSD ca să mărească salariile bugetarilor cu 50%. România ar putea să ajungă la peste 7% deficit bugetar

de Florin Budescu , 10 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 09:05, 10 ianuarie 2017

În campania electorală, PSD a promis că de la 1 iulie 2017 va mări anvelopa salarială a bugetarilor cu 50%. Este această promisiune electorală realizabilă şi, dacă da, cum anume? Analiştii şi experţii chestionaţi de „România liberă“ susţin că viitorul cabinet format de PSD şi ALDE va trebui să taie de undeva. Altfel nu are de unde să satisfacă promisiunile electorale şi ele nu vor putea fi puse în practică.

Motivul? Nu sunt destui bani. Nu se poate, simultan, să se scadă veniturile şi să se mărească cheltuielile. Aceasta nu se poate face decât prin creşterea deficitului bugetar sau prin tipărirea de monedă fără acoperire, ce provoacă inflaţie.

Măsura cu cel mai mare impact bugetar promisă de PSD, în programul său de guvernare, e că de la 1 iulie se va aproba Legea salarizării unice a bugetarilor, care presupune o creştere a anvelopei salariale a acestora cu 50%. Chiar PSD, cu pomeni electorale succesive, a adus peste ţinta de creştere din legea pomenită anumite categorii de bugetari.

Potrivit proiectului de OUG publicat de Ministerul de Finanţe, impactul creşterilor salariale va fi anul acesta de 5,1 miliarde de lei. Salariile din Sănătate şi Educaţie cresc, de la 1 ianuarie, cu 15%. Şi salariile bugetarilor din administraţia locală se majorează cu 20%, iar cele ale artiştilor cu 50%. Punctul de pensie creşte cu 9%, iar pensia socială -minim-garantată ajunge la 520 de lei. Impactul financiar este analizat de Guvern.

De unde venituri alternative?

Unde este sursa acestor măriri spectaculoase de salarii şi pensii? O soluţie este să găseşti venituri alternative la buget, care să fie folosite pentru onorarea promisiunilor electorale. Valentin Ionescu, expert în management, fost ministru al Privatizării, spune că soluţia pentru aducerea la buget a acestor venituri alternative e simplă. „Am introdus acest principiu. Foloseşti o parte dintre bani de la buget şi o altă parte din fonduri europene. Dacă este introdus într-un program operaţional”, a spus „României libere“ Ionescu.

Programul de guvernare, pe partea de venituri bugetare, poate fi implementat? Bineînţeles, susţine Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, avocat fiscalist. „(n.n.: cei din PSD) Să se uite în ordonanţa mea, să vadă acolo de-offshore-izarea şi momentul zero şi o să aibă buffer-ul necesar. Să se mai uite un pic la principalele zone de evaziune pe TVA şi accize şi, dacă vrei să tai finanţarea la partid, -umbli şi acolo”, a spus „Româ-niei libere“ Biriş.

Mărirea anvelopei bugetare cu 50% va duce la inflaţie, atâta timp cât nu e susţinută de productivitate, afirmă analistul economic Ion Radu Zilişteanu, profesor universitar la ASE. „Toate se duc în inflaţie. Mărirea punctului de pensie se va duce şi ea în inflaţie. Foarte multe dintre măsurile citate sunt inflaţioniste. Am trăit în deflaţie câţiva ani din cauza conjuncturilor internaţionale. Iată că ne pregătim foarte serios de inflaţie”, a spus Zilişteanu „României libereº.

Tai din altă parte, pentru că nu ai bani, ca să aplici promisiunile electorale

„Este adevărat, cei din PSD pot să spună că îşi asumă să aplice ceea ce au promis în campania electorală, «dar nu mai facem alte cheltu-ieli. Ne pare rău, nu ne putem permite să le facem pe toate o dată»”, explică Valentin Ionescu. Expertul în management atrage atenţia că „există cheltuieli de care nu te poţi lipsi, pentru că asigură funcţionarea serviciilor publice generale: Poliţia, Armata, Justiţia. Cheltuielile acestea cu greu pot fi reduse”.

Apoi, Ionescu concluzionează. Înseamnă că sunt alte cheltuieli, „care nu au fost precizate şi care vor fi tăiate, altă explicaţie nu există. Nu poţi şi să reduci taxe, şi să majorezi cheltuielile. Altfel nu se poate. Există o con-tradicţie în termeni aici, ce nu poate fi rezolvată decât prin reducerea de cheltuieli. A acelor cheltuieli pe care partidul de guvernământ nu le găseşte utile şi despre care nu a vorbit”.

Aşadar, dacă vor să respecte la literă acest program de guvernare, întrebarea ar fi „care vor fi acele cheltuieli ce vor fi reduse, ca să poţi face faţă celorlalte cheltu-ieli, în condiţiile micşorării presiunii fiscale, adică a eliminării sau reducerii unor plăţi”, spune expertul în management.

Încă 4% în plus deficit bugetar

Gabriel Biriş spune că creşterea anvelopei sala-riale a bugetarilor cu 50% este uşor de calculat. „Noi avem 8% din PIB dedicat salariilor bugetarilor, deci va fi, de la 1 iulie, un procent de 12% din PIB alocat acestei anvelope, ceea ce înseamnă că deficitul bugetar creşte cu 4%”, spune fostul secretar de stat. Ion Radu Zilişteanu crede că viitorii guvernanţi „nu au nici un fel de estimare a impactului bugetar. Nu s-au făcut nici un fel de calcule. Sunt nişte promisiuni electorale. Mă îndoiesc că ele vor fi susţinute practic”.

O ipoteză este creşterea dramatică a acestui deficit. „Domnul Dragnea, preşedintele PSD, a spus: «Domnule, ce deficit bugetar de 3%?». Acest 3% deficit bugetar maxim este trecut în Tratatul de aderare la UE, de la Maastricht. Se pare că dl. Dragnea vrea să ceară mai mult, o derogare, ca să mărească deficitul”, presupune Zilişteanu.

Dar, pe termen scurt şi mediu, această creştere a deficitului bugetar „conduce la dezechilibre bugetare masive foarte greu de recuperat. Numai din această măsură (n.n.: a măririi cu 50% a anvelopei salariale a bugetarilor), ajungem la 7% deficit bugetar”, a spus Zilișteanu.

Da, însă mai sunt şi alte măsuri, cu un impact bugetar mai scăzut, care se adaugă. „Nu va putea pune în practică tot, din cauza constrângerilor bugetare”, a spus „României libere“ analistul economic.   

Comentarii

 • Ion

  12 ianuarie 2017 14:13

  Eliminarea plafonului CAScontributiilor pentru pensii este o masura gresita care ne va duce la mari deficite in sistemul public de penii . Acest sistem public de pensii este in deficit,statul trebuind sa transfere cam o treime din din valoare pensiilor achitate. Pana la eliminarea plafonului maxim de 5 salarii medii pe economie o persoana care avea, sa zicem 10 salarii medii pe economie plateaea si angajatorul CAS pentru 5 salarii medii pe economie, obtinand 5 puncte. Acum, dupa eliminarea plafonului, va plati ea si angajatorul CAS pentru 10 salarii medii pe economie, obtinand 10 puncte.Simplificandconsiderand ca obtine aceste salarii timp de 35 de ani ,inainte de eliminarea plafonului statul subventiona pensia corespunzand la 1.66 salarii medii pe economie1,66 punctaj mediu iar dupa eliminarea plafonului 3,33 salarii medii pe economie3,33 punctaj mediu . Deci efortul bugetar se va dubla. Deoarece avem 36000 de salariati cu salarii mai mari de 5 salarii medii pe economie vom plati cu varf si indesat, prin impozite aceasta masura care duce la subminarea sistemului public de pensii. Este ca si cum am avea inca 7 sisteme de pensii speciale ale magistratilor care sunt circa 5000.Un guvern interesat de sustenabilitatea sistemului public de pensii ar fi incercat sa micsoreze plafonul maxim la 2 - 3 salarii medii pe economiechiar 1 deoaarece este irational sa subventionez pensiile unor persoane care obtin 4-5 salarii medii pe economie, nu mai vorbesc de 10 - 20 salarii medii pe economie cum se va intampla pe viitor. Sa-i subventionez pensia lui Isarescu care are unsalariu de vreo 20000 de euro pe luna mi se pare aiurea. De notat ca perspectiva scaderii deficitului bugetar la pensii nu poate fi luata in calcul datorita factorilor demografici- se nasc d tot mai putin copii si populatia Romaniei imbatraneste. Deci, aceasta masura, este una de genul, sa mancam astazi o felie de paine ca sa murim maine, o masura de genul dupa noi potopul. Aceasta critica nu se datoreaza faptului ca mi-ar pasa de persoanele care au salarii f. mari ci efectelor dezastroase a unor astfel de masuri. Drept urmare nu voi critica eliminarea plafonului CASS-ului contributii pentru sanatate deoarece acesta nu conduce la drepturi suplimentare pentru cei 36000 vizati. Un exemplu instructiv- Canada are un sistem punlic de pensii prin repartitie cu un pafon maxim de 1unul salariu mediu pe economie! Ca urmare, Canada isi permita sa sustina si un sistem care prevede o pensie pentru rezidenta in Canadal destu de consistenta! Iata, intr-adevar, o tara in care este protectie sociala care are grija de cei nevoiasi, pe care insa Liviu Dragnea nu o are in vedere, deoarece l-am vazut la televizor cum sustinea, cu calcule!, acesta masura iresponsabila. Este iresponsabila deorece un guvern care se gandeste la sustenabilitatea sistemului public de pensii trebuie sa actioneze pentru reducerea plafonului maximcarea era deja f. mare si nu sa elimine acest plafon.

  raspunde comentariului
 • Adi

  11 ianuarie 2017 17:13

  Istoria se repeta nu a iesit defectul de Vadim in anii '90 sa ne ducem direct in cap dar a iesit acum PSD-ul. O sa ne iasa PSD prin toate gaurile tuturor, dar mai ales prostilor neocomunisti ce i-au votat.

  raspunde comentariului
 • Adi

  11 ianuarie 2017 17:13

  Istoria se repeta nu a iesit defectul de Vadim in anii '90 sa ne ducem direct in cap dar a iesit acum PSD-ul. O sa ne iasa PSD prin toate gaurile tuturor, dar mai ales prostilor neocomunisti ce i-au votat.

  raspunde comentariului
 • LOGICUS

  11 ianuarie 2017 16:00

  Iata de unde se pot recupera banii care, sa umple golul din bugetul de statfost corporatist, de catre Prim-ministru Grindeanu si Presedintele deputaților, Liviu dragnea ???!!! Domniuor guvernanți, va asigur ca, daca vețti proceda la propunerea mea, sigur, vor fi completat bugetul de stat, cu banii necesari pentru masurile promise in timpul alegerilo, pentru inbunatatirea vietii cetatenilor !!!IATA CÂTEVA IDEI CU CARACTER DE PROPUNERE, IN SPRIJINUL RECUPERARII BANILOR NECESARI CETATENILOR ROMANI !!! 1. Banii se pot recupera de la, evazionițti, spalare de bani sau banii negrii. 2. De asemeni, se mai pot recupara din averile ilicite ale puscariabilior. 3. Din salariile nesimțite ale directorilor si suita de conducerea unor Societati cum sunt ELECTRICA, ROMGAZ, EOL, ETC !!! 4. Din salariile conducerii BNR-ului, cu precadere guvernatorul acestuia, care iși permite un salariu de peste 21000 de Euro lunar = 95000 lei lunar, bani pentru care, un salariat cu salariul de 125o lei lunar, trebuie sa munceasca timp de 6,5 ani ???!!! 5. veți recupera mulți bani și de la falșii revolutionari si handicapati, daca vreti sa faceti un control, apoi se mai pot recupera si de la persoanele, care au fabricat revolutionari si handicapati, prin amenzi, sau recuperari ale prejudiciului din urma !!! 6. Inca un plus la buget, mai gasiti la parazitii sociali, care in loca sa mearga la munca, stau prin birturi. Aceasta indemnizatie ne justificata prin munca ci mocca, trebuie stopata, ori sa fie puși concret la munca in folosul intretinerii unui oras sau sat, curat si bine intreținut. Nici un salariat bugetar sau privat, sau pensionar, nu este deacord cu pomenile paraziților sociali !!! Din cauza lor salariile si pensiile sunt mai mici decat normal???!!! 7. O alta sursa de scurgere al banilor legal din buget, este ceea a așa zișilor revluționari ai lui Iliescu, care sa-i apere tronul, numiți mai târziu lupatoride gherila cu cine ???!!! care au o indemnizatie de 2-3000 lei sau mai mult pe luna, plus alte facilitati in detrimentul celor care muncesc cinstit la sat sau privat. Aceste indemnizatii trebuie revizuite, deoarece nu intreprind nimic pentru acei bai, iar ca aparatori ai democratiei sunt depasiti cu mult fata de populatie, in cazul in care populatia si-ar dori un alt regim !!! Este inadmisibil ca, in ultimii 26 de ani, acesti trantori mancatori de bani mocca, sa primeasca peste 3000 lei lunar, pe cand un veteran de razboi, care au luptat concreti în războiele mondiale, ca azi ,noi sa fim liberi, sa primeasca o indemnizatie de numai 2-300 lei lunar. Acesti veterani de razboi, au plecat pe campul de lupta cu miile si se intorceau doar cate 2-3 sute de soldati la cazarma !!! 8. O alta sursa de unde se pot scurge bani la buget, sunt de la falșii handicapati, care unii dintre ei au indemnizatia de ajutor de peste 1500 lei, mai mare decat o pensie de profesor???!!! Monitorizati ,cat de handicapati sunt, pri urmarie si informatii de la vecini etc, si veți fi uimiti cat de sanatosi sunt, numai ca printr-un concurs de imprejurari, pile, relatii, mita, au reusit sa sustraga bani din buget. Acest prejudiciu trepuie stopat si recuperat din urma, atat de la persoala ilicita cat si de la cel care ia fabricat handicapul !!! 9. O alta sursa de venit ipentru buget sunt taxele si impozitele de la magnati, corporatiile straine si de la biserica care mereu au scapat de plata impozitelor, cu ingaduinta guvernelor precedente !!! 10. Se mai pot gasi bani si de la salariile sau pensiile nesimtite, care fac obiectul unor mari discrepante intre salariati si directori si pensionar intre ei !!!. Este de inteles ca fiecare primeste dupa cat munceste si cat a muncit, dar logica face sa gandim, ca sunt multe salarii si pensii exagerte, peste meritul legal, tinand cont de contribuția fiecaruia la Casa Naționala de Pensii !!!DACA ACELE VENITURI ILICITE NU SE REVIZUIESC IN SCOPUL ADUCERII ACESTORA LA NORMAL, LEGAL, MORAL, IN ROMANIA NU SE SCHIMBA NIMIC!!!

  raspunde comentariului
 • se sparge pusculita

  10 ianuarie 2017 16:52

  Se sparge pusculita!Asa se aude IN TARG!!! Ma mir ca n-ati aflat pana acum!?Cica penalul Dragnea vrea sa iabanii de la muzicantii secu care s-au facut de maron la alegeri si ii da armatei ca sa cumpere avioane de la partenerul nostrurestul pentru poporeni Cred ca nu aceti nimin impotriva? PRIMELE SEMNE Turturica -pasarica mica sefu vostru de la RL se carabaneste ca stie el baiatu ceva! E un tip foarte capabil la orice -dupa mine- asa ca nu se poate sa nu fie angajat de vreo ambasada ca-ce stie- e f. bine vazut pe la toare ! Si vine in locul lui patriotu de serviciu Rares Bogdan PS Daca am gresit se va vedea la votarea Bugetului!

  raspunde comentariului
 • LOGICUS

  10 ianuarie 2017 14:33

  Foarte ciudat este faptul ca, in prezent opoziția este ingrijorata, de unde taie guvernul PSD bani, pentru a completa marirea pensiilor si salariilor???!!! Pai, domnilor ingrijorați, iata de unde se poate face rost de bani pentru masurile promise de PSD, in timpul campaniei electorale - din bugetul subteran care trece granita in conturile magnaților straini, - din contul evazionistilor liberi - din recuperarea prejudiciilor din averile ilicite a pucariabililor, - din reducerea salariului sau a pensiei guvernatorului si viceguvernatorilor BNR, la egalitate sau mai puțin decat salariul prim-ministrului, dacă banca mai este a statului sau este privata de corporato- crație ???!!! Este inadmisibil ca un guvernator, subordonat guvernului, sa aiba salariul de aproape 7 ori mai mare decat prim-ministru. Pentru un salariu lunar al guvernatorului BNR, de 96000 de lai lunar, un bugetar cu salariu de 1250 lei lunar, trebuie sa munceasca 6 ani si cateva luni. S-a gandit vreodata cineva la discrepantele intre salalariile bugetarilor ???!!! - din reducerea indemnizatiilor asa zisilor revolutionarmai nou, luptatori al lui Iliescu,la egalitate cu ceea a veteranilor de razboi nu revolutie simulata, de 2-300 lei. Imaginați-va cati bani s-ar strange la buget!!! - din taxele si impozitele de la fiirmele straine si ale bisericii, - de la falșii handicapați cu precadere sunt multi prefacuti la țara, dupa o verificare minuțioasa. - prin reducereas ajutoarelor chiar de la handicapati, pentru ca unii primesc un vent de handicap mai mare decat pensia unui profesor. Rog verificati si va veti convinge, dar numai daca doriti acest lucru ???!!!Marirea ajutorului de handicap , nu este proporționala cu boala, ci cu pilele sau banii infuzati șpaga,de cei care profita de pe urma handicapatului !!! Este inadmisibil, ca doua persoane cu acelasi handicap, unul sa primeasca 1500 lei lunar iar celălalt 7-800 lei ???!!! Sunt multe cazuri, dar nu verifica nimeni. Aici sunt banii pensionarilor în plusul de la handicapații falsi si nunumai si de la parazitii cu ajutoare sociale, care cotizeaza zilnic la birt !!! - din reducrea handicapului leului, adica reducerea PARITATII EURODOLAR SI LEU, ASTFEL 1 EURO = 2 LEI, IN LOC DE 4,5 LEI, LA DOLLAR LA FEL. Consider ca nu exista un motiv plauzibil sa nu sa poata face acest lucru, numai daca BNR-ul este privat iar guvernatorul este dfe alta etnie, decat roamn,caz in care banca asa zisa Romaniei este guvernata de straini si nu ține ca guvernarea ei sa fie de catre cei de la putere???!!! Mai sunt si alte scurgeri de bani si in alte activitati de stat!

  raspunde comentariului
  • da da

   10 ianuarie 2017 18:56

   Bla bla bla , bai haznalistule , punem pariu ca Dracnea va mari impozitele celor care muncesc pentru a va da voua , paduchilor bugetari ?

   raspunde comentariului
   • da da

    10 ianuarie 2017 19:02

    Apropo , eu am o idee si mai buna , sa se faca 1Leu = 10 dolari ! Ce zici ? Nu ma mir ca esti votant PSD .

    raspunde comentariului
 • Maties Alexandru

  10 ianuarie 2017 11:46

  Europa Unita si Cetateanul Copyright 2011-201710.01.2017Cu salariile actuale mentinute artificial, tara nu va putea supravietui, ci ar fi parasita de toata lumea si ar ramane pustie. Intr-o economie comunitara cu piata libera, cum este aceea a Uniunii Europeana, salariile pentru aceeasi nu pot sa fie foarte diferite decat daca sunt tinute la un nivel foarte redus pe cai artificiale, iar aceasta diferentiere nici nu ar fi legitima, fiindca ar incalca drepturile omului, care spun ca pentru aceeasi munca trebuie platit acelasi nivel al salariului. Tiparirea de bani, sau mai corect spus emisiunea de bani, caci banii se pot emite si electronic fara ca acestia sa circule fizic in forma bancnotelor tiparite sau a monedelor de metal, emisiunea monetara, deci, nu creaza inflatie daca are acoperire in munca productiva. Daca banii se emit in mod echilibrat atat pentru munca productiva cat si pentru munca bugetara, atunci emisiunea monetara in principiu nu creaza inflatie. Mai este insa si problema prioritizarii investitiilor, caci daca banii din investitii se duc pe producerea de palate sinistre, de stadioane de fotbal, de sali de sport, de piramide egiptene, de statui mari cat niste zgarie nori care sa reprezinte cate o **** sculata ca simbol al fututului in *** si in gura si a altor monstruozitati sinistre si nefolositoare care nu produc in continuare nimic si nu folosesc nimanui, atunci sigur ca emisiunea de bani poate produce inflatie! Daca insa banii din emisiune monetara sunt folositi cu intelepciune, pricepere si decenta, atunci ei nu produc nici inflatie si nici vreun lucru rau, ci fac posibila o dezvoltarea armonioasa a economiei si a societatii, cresterea nivelului de trai si numai lucruri bune! De aceea si zice Iisus.Matei cap"33 Căutai mai întâi Împărăia lui Dumnezeu i neprihănirea Lui, i toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra."

  raspunde comentariului
 • ALEXANDRU GIDALI

  10 ianuarie 2017 11:42

  Prima modalitate de a face profit este să-ți reduci cheltuielile.

  raspunde comentariului
 • NIROLF

  10 ianuarie 2017 11:31

  Se pot mari salariile cu un procent mai mare decat cel avansat de guvernul Sorin Dragneanuprin reducerea drastica a sinecurilor de partid consistent platite , reducerea muncii la negru , reducerea coruptiei , promovarea meritrocratiei .Pensiile se pot mari cu un procent mai mare ca cel prognozat prin desfiintarea pensiilor speciale sinesimtite , expresia cea mai evidenta a atacului la valorile democratiei .

  raspunde comentariului
  • curioss

   10 ianuarie 2017 19:14

   Si zici ca a lua 7 piei de pe cei care munceasc pentru a impati cat mai mult la cat mai multi asistati , asta este valoare a democratiei ?

   raspunde comentariului
 • NIROLF

  10 ianuarie 2017 11:30

  Se pot mari salariile cu un procent mai mare decat cel avansat de guvernul Sorin Dragneanuprin reducerea drastica a sinecurilor de partid consistent platite , reducerea muncii la negru , reducerea coruptiei , promovarea meritrocratiei .Pensiile se pot mari cu un procent mai mare ca cel prognozat prin desfiintarea pensiilor speciale sinesimtite , expresia cea mai evidenta a atacului la valorile democratiei .

  raspunde comentariului
 • Alina

  10 ianuarie 2017 10:43

  Eu spun sa ii lăsam sa guverneze,chiar daca bogatanii sunt tristi ca in loc de 45000 lei salariu,vor lua "doar" 41000 lei,puteau sa ceara singurii ca in tara in care suntem majoritatea la limita saraciei,sa se aplice aceleasi procente si pentru ei,nu numsi pentru prostime.Guvernantii au fost aleși prin vot democratic,au o echipă de osmani ,se consulta intre ei.Va reamintesc sau daca nu știați va spun acum,ca Boc a dat bogătanilor înlesniri tăind tot de la bugetari.Atunci ne-am trezit peste noapte ca in loc de 1600 lei,luam 1200 lei salariul.Lasati-ne in pace cu coșmarurile voastre.Coșmar mai mare decât faptul ca se accentuaseră diferențele de nivel de trai între bogați si saraci,iar in consecință ,intre copiii unora si ai altora,intre batranii unora si ai altora. ,Lăsați Guvernul sa lucreze.A început cu urgentele, fostul guvern aproape ca exterminase bugetarii si familiile acestora.Desigur ca au un program dupa care lucreaza,or sa vina si lucruri care sa va convina,voua,vesnic emultumitilor !Nu va mai ascundeti cu ipocrizie interesele avare dupa. .dragostea de tara!Opriti-va din aruncat otrava in toate părțile.Nu de România va este vouă,ci de ura pentru cei care se gandesc la tot poporul,nu numai la bogătanii acestei tari!

  raspunde comentariului
  • Nicusor

   10 ianuarie 2017 13:59

   Plafonarea aceea a avut o noima,contributia fiind calculata la un venit mai mic duce la o pensie mai mica. Eliminand plafonul vom avea oameni cu pensii ft mari,greu de sustinut din bugetul de asigurari. Tot d-voastra veti tipa ca au unii pensii nesimtite.

   raspunde comentariului
 • cozia

  10 ianuarie 2017 10:01

  romania ar putea ajunge ca grecia, ce s o mai dam dupa cires, comunistii cu pomeni apoi vor fugi ca sobolanii, ca in spania, zapatero a cheltuit fara masura si apoi s a retras cu un an mai devreme, evident acuzand, ca ai nostri, greaua mostenire, etc.

  raspunde comentariului
 • caltoi

  10 ianuarie 2017 9:54

  ia mai dute tu in africa,cum de nu ai plans tu cand s-au majrat salariile si beneficiile parlamentarilr senat si alte lifte pagane din 2016?atunci nu a crescut deficitul bugetar?hai incetati cu genocidul impotriva populatiei , pai eu din salariul brut de 2053 lei abia reusesc sa platesc utilitatile , intretinerea , taxele la stat si mancarea ca in rest nu mai am cum sa platesc , nici nu mi-a majrat salariul si in magazine preturile au crescut cum sa faci fata?practic ar trebui sa nu se majoreze nimic o perioada de cel putin 5 ani ca sa simtim aceasta crestere care si asa este nesemnificativa pentru cetateanul care trebuie sa suporte preturile care cresc de la o zi la alta fara justificare, cum sa simta nivelul de trai imbunatatit cetateanul?

  raspunde comentariului
  • curioss

   10 ianuarie 2017 19:06

   Ar fi o solutie sa te apuci de munca ? Numai intreb , nu dau cu parul .

   raspunde comentariului
 • Dora

  10 ianuarie 2017 9:52

  Evident ca nu se pune problema, din moment ce este institutia lui Iliescu si o importanta sursa de finantare ilicita pentru partid, dar ar trebui sa desfiinteze Apele Romane. Este o institutie care are un buget imens, nu face nimic bun, dar face un imens si ireversibil rau, distrugand degeaba natura prin regularizarile comuniste ale raurilor, pe care le practica in continuare, in dispret total fata de legislatia comunitara pe ape, care interzice astfel de practici primitive si invazive.

  raspunde comentariului
 • Dora

  10 ianuarie 2017 9:52

  Evident ca nu se pune problema, din moment ce este institutia lui Iliescu si o importanta sursa de finantare ilicita pentru partid, dar ar trebui sa desfiinteze Apele Romane. Este o institutie care are un buget imens, nu face nimic bun, dar face un imens si ireversibil rau, distrugand degeaba natura prin regularizarile comuniste ale raurilor, pe care le practica in continuare, in dispret total fata de legislatia comunitara pe ape, care interzice astfel de practici primitive si invazive.

  raspunde comentariului
 • gogu17

  10 ianuarie 2017 9:43

  Banii nu ajuta prea mult omul de rind intrucit se reintorc in buzunarul multinationalelor de utilitati apa,gaz,curent,telefonie etc.Asa ca oricare ar fi la butoane tot asa ar fi acut!Restul este propaganda ieftina de invrajbire a poporului!E cazul sa se termine asta invrajbeala si sa se uneasca toti conducatorii tarii ca sa gaseasca modalitati de a uni oamenii,a le da de lucru,si asa sa le asigure vcele necesare vietii,altfel vom ajunge la razboi civil,care ai va costa pe toti!

  raspunde comentariului
 • Cucuveaua Roz

  10 ianuarie 2017 9:35

  Cum de unde? Din pungile cu bani pe care statul mafiot le aduce la presa insolventa si din care vi se plateste dvs. salariul de asa-zis ziarist!

  raspunde comentariului
 • Gh.Stoian

  10 ianuarie 2017 9:26

  Dle Budescu. Nu-i necesar sa fii, nici prof.univ. la ASE, nici mare "analist politic" , ca sa intelegi ca, pentru a putea da a mari salarii, pensii, etc. trebuie sa ai DE UNDE DA ! Iar ei, hotii si excrocii astia, NU AU DE UNDE de unde si gogorita aia cu 10-14 miliarde lei "lipsa"-n bugetul guvernului Ciolos ! Limpede ?

  raspunde comentariului
 • rammstein

  10 ianuarie 2017 8:43

  termenul de anvelopare a aparut asa pour les fleurs de cucu !!!...mai precis a lui cuc !!!...avem anveloparea blocurilor ,anveloparea salarilor ,anveloparea masinilor,anveloparea bagajelor,anveloparea prostiei!!!...in special a lui dragnea ....si prezervativul tot o anvelopare e !!... intrebati-l pe dragnea cand il trage ***** de la secretariat pe madular...si uite asa ne-am procopsit cu un tremen decacat.intart in gura unora !!....mai bine si-ar baga o anvelopare in gura...taradecacat..pardon tara anvelopata....

  raspunde comentariului
 • analist

  10 ianuarie 2017 1:02

  Florine, in limba romana anvelopa este folosita la autoturism, nu la salariu. Sa intelegem ca toti bugetarii o sa aiba cauciucuri mai mari cu 50 la masinile lor, pe care nu toti le au? Nu prea face sens, ca sa utilizez si eu metoda ta. Asta e riscul cind prieiei formule din limbi straine fara sa te gindesti.

  raspunde comentariului
  • @analist

   10 ianuarie 2017 1:16

   Anvelopa salariala este un termenfolosit in Finante. Mai citeste, ca nu doare!

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  10 ianuarie 2017 1:02

  Va spun eu de unde taie. Taie salariul lui Iohannis pe care el si l-a triplat, taie Mertzanele, avioanele si palatele prezidentiale si vinde BMW-urile cumparate de Ciolanos pentru politie. De asemenea refuza sa plateasca cei 2 000 000 000 de dolari imprumutati de Basescu si Boc si cheltuiti pe calculatore dintre care multi bani au fost mita pentru Basescu, Boc, etc. Cum foarte corect a spus Ponta pot fi restituite calculatorele in natura caci evident nu valoreaza 2 000 000 000 de dolari.

  raspunde comentariului
  • jakie2

   10 ianuarie 2017 9:52

   Trebuie sa se trezeasca toti conducatorii de la orice institutie de stat sa nu mai cheltuie banii tarii pe cheltuieli neeconomicoase,gen dotari de masini luxoase,cheltuieli de protocol exagerate,ce sa fie tinute in un nivel prestabilit de Finante,fara al depasi,prin conducerea tuturor activitatiilor fiecarei institutii numai cu aducere de venit,altfel cei ce aduc pierderi sa le fie imputate!Numai asa se creaza raspunderea materiala a oricarei functii politice sau admimistrative!Altfel face fiecare dupa capul sau si aduce pierderi tarii!Asta ar trebui sa fie ordinul de zi!Existi ca institutie si functie de administrezi cu venituri la buget,de nu plateste!Materia,administrativ penal!

   raspunde comentariului
  • da da

   10 ianuarie 2017 6:15

   Hantena3 mu e aici , te oftici ?

   raspunde comentariului
  • @Murieta

   10 ianuarie 2017 1:17

   Iar te obraznicesti! E rusine, esti om batran, ar trebui sa stii ce inseamna buna cuviinta!

   raspunde comentariului
 • Sorin

  09 ianuarie 2017 23:55

  Pai tot asa a facut si Venezuela, pana cand tocmai a marit acum cu 500 la suta salariile de au ajuns la milioane adica 60 dolari.

  raspunde comentariului
 • Multa sanatate

  09 ianuarie 2017 23:52

  Sa taie din economia subterana.

  raspunde comentariului
  • Ei, nici chiar asa!

   10 ianuarie 2017 1:19

   PSD si-ar taia o sursa de imbogatire, pe care se bizuie!

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design