7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDe ce a intrat economia României în recesiune tehnică

De ce a intrat economia României în recesiune tehnică

 

PIB-ul României a înregistrat cea mai mare scădere din UE în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru, respectiv 1%. Economiștii spun că noile taxe au speriat investitorii și vorbesc despre intrarea în recesiune tehnică.

Institutul Național de Statistică a făcut publice ultimele statistici privind starea economiei. Scădere cu un procent de la un trimestru la altul, creștere cu 1,4% pe seria ajustată sezonier comparativ cu același trimestru din 2013. “Vorbim despre o recesiune tehnică deoarece două trimestre consecutive au fost pe minus. Acest lucru arată că în primul trimestru economia a fost mai slabă decât s-a crezut. Consecința – creșterea presiunii pe buget. Soluția ar fi reducerea urgentă a fiscalității, deși nu cred că Executivul va face acest lucru. Vor crește cheltuielile pentru anumite grupuri fiindcă este an electoral. Pe plan extern, cred că vor opri împrumuturile internaționale”, spune economistul Florin Cîțu.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, vorbește despre o nouă fază a crizei și despre creșterile economice anterioare care nu au fost sustenabile: “Ciclul vechi, de alunecare pe pantă, nu s-a încheiat, iar cel nou nu a început. Așteptăm momentul în care producția să crească, iar consumul de asemenea. Însă atât țările din UE, cât și SUA sunt în această fază de tranziție”. Adrian Vasilescu arată că trebuie făcute reformele structurale fără de care economia va crește doar pe termen scurt: “Din 2000 și până acum, cu excepția anilor de criză 2009 și 2010, am avut o creștere continuă a PIB-ului. Însă, obiectivul este de a avea o creștere sustenabilă, definită de productivitate, eficiență, competitivitate și performanță. Aici sunt problemele care mențin decalajul între noi și țările dezvoltate”.

Care sunt cauzele scăderii PIB-ului de la un trimestru la altul? “Urmează să se facă o analiză. Vom vedea ­dacă este din cauza industriei, deși nu cred, fiindcă acolo am văzut creșteri. Să fie din cauza agriculturii sau a ­serviciilor? E posibil”, arată consilierul guvernatorului BNR.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, vede în diminuarea investițiilor principala cauză a scăderii economice: “În acest moment, nu avem toate datele, dar putem ­suspecta care au fost factorii ce au condus la scăderea PIB-ului. Pe de o parte, investițiile private au avut o evoluție foarte slabă față de 2013, iar cele publice au scăzut cu 20% în primele șase luni. De asemenea, putem suspecta că agricultura nu a evoluat bine, dar nu avem indicatori lunari pentru acest sector. Însă, rezultatele sunt foarte slabe, cu mult sub așteptări”.

Investițiile și exporturile, pe minus

Conform ultimelor date ale BNR, investiţiile străine directe au ajuns la 1,19 miliarde euro după primul ­semestru, în scădere cu 10,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, România atrăgând în luna iunie investiţii de 101 milioane euro, al doilea cel mai mic nivel din acest an, după ­februarie, când s-au plasat la 36 milioane euro. În 2013, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a înregistrat prima apreciere de la începutul crizei.

Președintele Consiliului Fiscal arată că investițiile private au fost afectate de introducerea taxei de stâlp, a accizei suplimentare la combustibil, dar și de posibila scădere a CAS-ului, care a generat incertitudine în mediul de afaceri deoarece nu s-a precizat sursa de compensare, investitorii așteptându-se la majorări de taxe și impozite. “Este clar că anul acesta nu mai putem discuta de o creștere de 3%, ci de cel mult 2,5%, ceea ce înseamnă o activitate economică ce nu va genera suficiente locuri de muncă. Însă, nu cred că vor exista consecințe asupra bugetului, fiindcă acesta a fost construit pe o creștere economică mai mică”, afirmă Ionuț Dumitru.

Pe de altă parte, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a precizat că deficitul balanței de export-import a crescut cu 117,6 milioane de euro, în primele cinci luni ale anului, după ce anul trecut s-a redus la 5,7 miliarde. Acesta spune că România a pierdut foarte mult la exporturile extracomunitare fiindcă fondurile de promovare a exporturilor au fost tăiate drastic de premier.

O altă problemă – absorbția scăzută a fondurilor europene, bani care ar fi putut intra în economia românească, țara noastră ocupând ultimul loc în UE la acest capitol.

Cum merg economiile lumii

Conform Eurostat, economia UE a crescut în medie de 0,2% în al doilea trimestru, comparativ cu cel ­anterior. Singurele economii care ­s-au ­contractat au fost: Cipru (-0,3%), ­Germania și Italia (-0,2%), cu ­precizarea că pentru câteva state membre, inclusiv Grecia, nu au fost furnizate date. În afară de țară ­noastră, au mai intrat în recesiune Cipru și Italia.

Cea mai mare creștere economică a avut-o Letonia (+1%). De asemenea, fostele țări din blocul comunist au raportat creșteri: Ungaria (+0,8%), Polonia și Slovacia (+0,6%), Bulgaria (+0,5%) etc. Pe plus au fost și economia spaniolă și cea portugheză, cu un avans de 0,6%.

La nivel mondial, economia SUA a crescut cu 1%, în vreme ce Japonia are o scădere de 1,7%.

Critici

Ce spune Băsescu

Ieri seară, preşedintele Traian Băsescu a făcut mai multe precizări privind evoluţiile economiei, după publicarea cifrelor ­Eurostat. „În conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune, indiferent de ce spune propaganda lui Ponta. El a identificat drept cauze ­„proasta guvernare, reducerea investiţiilor cu 22,5% faţă de primul semestru din 2013, reducerea investiţiilor atrăine directe (ISD) cu 10% faţă de anul trecut. Lipsa absorbţiei este o altă cauză. În primele şase luni absorbţia a crescut cu doar 3%. Introducerea celor două taxe, cea pe stâlp şi cea pe carburanţi, au lucrat ca o frână. Românii sunt minţiţi. Reducerea CAS nu va ajuta”, a spus Băsescu. Salvarea este anularea taxelor introduse pe economie, a taxei pe stâlp, revenirea la vechiul preţ al combustibilului. Informaţii corecte despre evoluţiile economice trebuiau să vină de la Institutul de Statistică, nu de la Eurostat, a afirmat şeful statului. „De ce ne spune Uniunea Europeană că am intrat în recesiune, şi nu Institutul nostru de Statistică? Este a treia instituţie care capotează, după Avocatul Poporului şi CNA”, a acuzat Traian Băsescu.

Cele mai citite
00:02:13

VIDEO. Muntenegru este în doliu, după ce un bărbat înarmat a ucis 12 persoane

Muntenegru a început joi trei zile de doliu național, după ce un bărbat înarmat a comis o masacru într-un restaurant dintr-un sat, ucigând 12...

Politicile lui Donald Trump divizează economiștii: Impact asupra SUA și la nivel global

Viziunea economică a fostului președinte american Donald Trump, care prioritizează măsuri protecționiste sub sloganul „America pe primul loc,” ar putea afecta creșterea economică pe...

Meghan Markle, înapoi pe social media

Meghan Markle, Ducesa de Sussex, a revenit pe Instagram, fiind prima postare din 2020 încoace. Aceasta a deschis un cont oficial pe platformă, @meghan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă