Tot mai mulți specialiști din Grecia își caută de lucru la noi în țară. Reprezentanții Camerei de cormerț eleno-română spun însă că firmele grecești care importă materie primă sunt interesate de România doar pentru a-și putea plăti furnizorii, deoarece Grecia a impus restricții bancare, dar nu vor investi în unități de producție și nu vor crea locuri de muncă.
Situația economică îi determină pe greci să plece la muncă peste hotare, așa cum în urmă cu câțiva ani românii s-au stabilit în Spania și Italia pentru a câștiga un ban. Omul de afaceri Jean Valvis, membru al Camerei de comerț eleno-română, a declarat, pentru „România liberă“, că tot mai mulți cetățeni greci își caută de lucru în România.
„Am primit cereri de angajare din partea mai multor specialiști greci, din diverse domenii: ingineri constructori, arhitecți, oameni de marketing, agenți comerciali și chiar și muzicieni. De asemenea, am auzit că și IT-știi își caută un servici în România“, ne-a spus Valvis. Și Ioannis Alifieris, secretarul general al Camerei de comerț eleno-română, spune că situația de acasă îi împinge pe greci să se reorienteze către piața muncii de la noi: „În momentul de față, și mai ales în rândul tinerilor, șomajul este foarte ridicat. Mulți intenționează să plece în statele europene. În România își pot găsi de lucru în sectorul energetic, în construcții și în agricultură-piscicultură, domenii în care și învățământul din Grecia pregătește și cei mai buni specialiști“.
În ceea ce privește companiile cu capital elen, care și-ar putea muta afacerile în România, Alifieris se arată sceptic, susținând că nu este ușor să îți relochezi business-ul și că oricum un astfel de proces e de durată. “Companiile care și-au manifestat disponibilitatea de a veni în România sunt firme care importă materie primă.
În prezent, aceste companii întâmpină dificultăți în Grecia în ceea ce privește plata materiei prime din cauza restricțiilor impuse de Guvern. Acestea sunt dispuse să vină în România doar pentru acest lucru, nu și pentru a deschide noi unități de producție și pentru a crea noi locuri de muncă“, arată secretarul general al Camerei de comerț eleno-română. Alifieris explică că, pe fondul crizei, companiile elene se vor orienta către țările apropiate, care au perspectivă și unde au loc pe piață.
„Însă, în România sunt prezenți deja cei mai mulți investitori eleni care s-au extins peste hotare. Companiile grecești se vor orienta către Germania și Franța unde există deja comunități mari de greci. Bulgaria este o piață mică, comparativ cu cea din România. De aceea, cred că firmele grecești din România își vor extinde capacitatea, absorbind inclusiv forța de muncă care va veni din Grecia“, consideră secretarul general al Camerei de comerț eleno-română. În schimb, Jean Valvis este de altă părere: “România a fost, este și va fi atractivă pentru investitorii greci. Iar implementarea noului Cod Fiscal ar putea s-o facă și mai atractivă fiindcă aduce multe îmbunătățiri tehnice și reduceri de taxe. Însă acestea trebuie să fie însoțite de o rigoare bugetară pentru o dezvoltare pe termen lung“.
Bulgaria, asaltată de firmele grecești?
Presa de la Sofia a arătat că aproximativ 60.000 de companii din Grecia sunt dispuse să îşi transfere activităţile în Bulgaria, din cauza măsurilor de restricţionare a activităţii băncilor şi de control al capitalului. Mai précis este vorba de blocarea fondurilor firmelor, care nu pot face plăți către furnizorii străini.
Ziariștii bulgari susțin că firmele elene nu s-au stabilit doar în apropierea graniţei, la Petrich şi Sandanski, ci şi în alte oraşe bulgăreşti și că acestea cumpără tot mai multe proprietăţi pentru birouri şi solicită deschiderea de conturi la băncile bulgăreşti.
Asociaţia pentru Capital Industrial din Bulgaria (BICA) estimează că posibila redirecţionare a firmelor elene în Bulgaria ar crea cel puţin 20.000 de locuri de muncă, față de 70.000 cât există în prezent în cadrul firmelor cu capital elen. În prezent, acestea ar facilita activitatea comercială a firmelor elene, dar companiile ar avea nevoie de mai mult timp pentru activităţile de export al produselor.
Însă nu doar posibilitatea de a-și plăti furnizorii de peste hotare ar atrage firmele grecești în Bulgaria, ci și majorarea impozitului pe profit la 29%, în timp ce impozitul din Bulgaria este de numai 10%.
5.000 de companii cu capital grecesc își desfășoară activitatea pe piața din România, valoarea totală a investițiilor ridicându-se în 2014 la 7 miliarde de euro, conform datelor Camerei de comerț eleno-română.