11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreștere economică de aproape 7% pe serie brută, în primele 9 luni...

Creștere economică de aproape 7% pe serie brută, în primele 9 luni din 2017

Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa susține că, așa cum estimase și INS în raportul dat publicității, în primele nouă luni din acest an, economia României a înregistrat o creștere cu 7% pe serie brută și cu 6,9% pe seria ajustată sezonier.

Conform estimărilor publicate marți de Institutul Național de Statistică, produsul intern brut (PIB-ul) României a înregistrat în trimestrul trei un avans de 8,8% pe serie brută, respectiv 8,6 pe serie ajustată sezonier, raportat la perioada similară a anului trecut, iar PIB-ul a crescut în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei față de trimestrul doi din anul 2017.

De asemenea, MFP menționează că a doua rectificare bugetară din acest an, finalizată în luna noiembrie, este una pozitivă și s-a efectuat cu încadrarea în deficitul asumat de 2,96% din PIB.

"La 9 noiembrie 2017, Comisia Europeană a confirmat că, potrivit Prognozei Economice de toamnă din acest an, România urmează să înregistreze o creștere economică de 5,7% în 2017, că țara noastră se va încadra în ținta de deficit stabilită și că investițiile se vor majoră pe baza progresului în implementarea proiectelor finanțate din fonduri UE", se menționează în comunicatul MFP.

La începutul acestei luni, Comisia Națională de Prognoză a revizuit, în sus, estimările privind creșterea economică a României în 2017, la 6,1%, de la 5,6% cât preconizase anterior în prognoza de toamnă.

Prognoza publicată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la începutul acestui luni, arată că economia României ar urma să înregistreze în 2017 o creștere de 5,3%, urmând ca în 2018 avansul economic să se reducă ușor, la 4,2%.

În luna octombrie, și Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei românești în acest an, potrivit raportului "World Economic Outlook", publicat de instituția financiară internațională.

Cele mai citite

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Marton Fucsovics a câștigat marele trofeu la Țiriac Open

Tenismanul maghiar Marton Fucsovics a câştigat turneul ATP 250 Ţiriac Open, disputat în această săptămână la baza sportivă Năstase/Marica din Capitală, după ce l-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă