1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCredit de la Banca Mondială pentru exportatori și importatori

Credit de la Banca Mondială pentru exportatori și importatori

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, a acordat Băncii Comerciale Române (BCR) o linie de credit comercial de 50 milioane de dolari în cadrul Programului de Finanțare a Comerțului Global („GTFP“), care sprijină comerțul în piețele emergente prin acordarea de garanții parțiale sau totale pentru tranzacțiile comerciale individuale.

Împrumutul are ca scop extindea disponibi­lității de finanțare a schimburilor comerciale pentru importatorii și exportatorii din România, pentru a ajuta la stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă.

“Orice sprijin financiar pentru afacerile de comerț exterior este binevenit. În plus, va fi de folos și BCR dacă banca va reuși să-și mențină clienții fiindcă există un puternic flux de exportatori care părăsesc BCR din cauza modului neprietenos cu care sunt tratați de instituția bancară. Aceștia se plâng de condiții de dobândă și garanții nefavorabile. De altfel, BCR și-a redus cota de piață de aproape două ori, din cauza slabei implicări în operațiunile ce vizează exportul”, a precizat, pentru „România liberă“, Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR).

Acesta spune că Eximbank are un fond limitat de garanții pentru exportatori și că orice altă structură bancară care vine cu o formulă de garantare este binevenită. “Și fondul de garantare pentru IMM-uri nu face față nevoilor din piață. Sperăm însă ca banii să nu ajungă la o multinațională sau la doi-trei mari exportatori, care sunt mai ușor de gestionat de bancă, iar IMM-urile, care au cea mai mare nevoie de finanțare, să fie ocolite”, arată Mihai Ionescu.

„Ne concentrăm pe sprijinirea exportatorilor și a producției bazate pe lanțul de aprovizionare pentru că am văzut o creștere economică bazată pe export excelentă, precum și companii care își reduc riscurile menținând în același timp cifra de afaceri. Ne-am angajat să ajutăm progresul economiei, în special prin utilizarea intermedierii financiare pentru a stimula comerțul și spiritul antreprenorial”, a declarat Sergiu Manea, vicepreședinte Corporate & Markets al BCR. Iar Marcos Brujis, director IFC pentru Industrie Globală, grupul Instituții Financiare, arată că „Prin programul nostru de finanțare a comerțului, IFC direcționează finanțarea atât de necesară către economii care au nevoie să extindă oportunitățile comerciale globale pentru firmele locale. Accesul la finanțarea comerțului este deosebit de important pentru întreprinderile mici și mijlocii care depind de comerțul transfrontalier pentru a rămâne viabile și care caută noi oportunități de dezvoltare.”

Garanții de 36 miliarde dolari 

De la începuturile sale în 2005, premiatul Program de Finanțare a Comerțului Global al IFC a emis peste 21.000 de garanții în valoare totală de 36 miliarde dolari băncilor privind obliga­țiile de plată legate de comerț ale clienților săi, instituții financiare din piețele emergente. Programul include mai mult de 280 de bănci partenere în peste 95 de țări din piețele emergente.

BCR, membră a grupului Erste, a aderat la program în calitate de bancă emitentă. Participarea la program va permite BCR, cel mai important intermediar pentru finanțarea comerțului din România, să își extindă aria de acoperire la băncile din întreaga lume, pentru a susține intrarea companiilor românești pe noi piețe, precum și pentru a spori legăturile comerciale pe teritoriul întregii Uniuni Europene și în afara acesteia. IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată exclusiv pe sectorul privat. În anul financiar 2014, instituția a asigurat finanțare de peste 22 miliarde dolari pentru a îmbunătăți calitatea vieții în țările în curs de dezvoltare.   

Sperăm însă ca banii să nu ajungă la o multinațională sau la doi-trei mari exportatori, care sunt mai ușor de gestionat de bancă, iar IMM-urile, care au cea mai mare nevoie de finanțare, să fie ocolite.“ Mihai Ionescu, președintele ANEIR

Cele mai citite

China dezvăluie un nou avion de luptă cu performanțe uimitoare

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a fost observat în zborul său inaugural, atrăgând atenția lumii datorită designului său...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă