4.1 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine beneficiază de noile salarii mărite

Cine beneficiază de noile salarii mărite

Legea privind majorarea salariilor bugetarilor cu 10% a intrat ieri în vigoare. În paralel, PNL și PSD se contrează pe tema legii salarizării unitare, care prevedea majorări substanțiale pentru bugetari, considerate nesustenabile de către Consiliul Fiscal.

Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, după ce a fost adoptată de Camera Deputaților cu sprijinul tuturor partidelor politice, în condițiile în care anul viitor sunt programate alegeri locale și parlamentare. Amendamentul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie a fost introdus la propunerea PSD într-o ordonanță de urgență a Guvernului Ponta (35/2015) care prevedea majorarea salariilor din sănătate cu 25%. Potrivit amendamentului, creșterea se va aplica tuturor bugetarilor care nu au beneficiat în cursul anului 2015 de majorări. În această categorie intră personalul din administraţie, cultură, justiţie, ordine publică şi siguranţă naţională, unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare, diplomaţie, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene.

Interpretări diferite

Aplicarea acestui amendament provoacă deja controverse chiar în rândurile deputaților din Comisia de muncă, unde a fost întocmit raportul votat de plen. Astfel, Florin Iordache (PSD) susține că majorarea de 10% se aplică și parlamentarilor, mai puțin celor cu funcții de conducere. Aceștia din urmă au beneficiat deja de majorări printr-o ordonanță a Guvernului Ponta, prin care au crescut indemnizațiile a 68 de înalți demnitari – președintele României, premierul, miniștrii, președinții celor două Camere,  membrii Birourilor Permanente sau șefii serviciilor secrete. Această ordonanță este în vigoare, fiind respinsă doar de Senat și așteptând verdictul Camerei Deputaților, for decizional.

În schimb, Iulian Vladu (PNL) susține că amendamentul votat în comisie și acceptat de plen îi exclude pe parlamentari. Cum modificările s-au făcut pe ultima sută de metri, la momentul votului din plen, din 11 noiembrie, estimările oficialilor din guvernul interimar, aflat în funcție la aceea dată, s-au dovedit contradictorii. La dezbaterile din Comisia de muncă, reprezentanții Ministerului Finanțelor au estimat un efort bugetar de 5 miliarde de lei. Ulterior, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că efortul bugetar este de 1,5 miliarde lei, iar impactul va fi de 0,2% din PIB.

Ce urmează în 2016

Ce spun noii guvernanți? Premierul Dacian Cioloş a declarat că, după majorarea cu 10%, Guvernul se va încadra în ținta de deficit de 3%. El a susținut că nu vor fi operate tăieri la capitolul investiții. „N-o să tăiem, în schimb o să mergem pe partea de investiţii unde am rezervat fonduri şi pentru investiţii, atât la Ministerul Dezvoltării, cât şi Ministerul Transporturilor, dar o să facem un efort din absorbţia fondurilor europene ca să avem şi investiţii aşa cum ne-am propus“, a precizat Cioloş.

Pe baza acelorași argumente, legate de deficitul bugetar, liberalii susțin stoparea cheltuielilor populiste, deși au votat majorarea cu 10%, alături de PSD. Deficitul bugetar de 3% trebuie menţinut, astfel încât în 2016 trebuie evitate orice derapaje, a declarat ieri copreşedintele PNL Alina Gorghiu, adăugând că, în opinia sa, majorarea cu 10% a salariilor pentru bugetari este şi ultima creştere de acest fel, însă PNL nu deţine majoritatea parlamentară. În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a lăsat să se înțeleagă că partidul său susține în continuare legea salarizării unitare, pregătită de Guvernul Ponta. „Declarațiile belicoase la televizor nu fac bine nimănui, despre legea salarizării bugetare este bine să își dea cineva cu părerea când o vede. Trebuie să vorbim despre faptul că toți bugetarii din România au nevoie de salarii decente, pentru că toată țara sau societățile comerciale, oamenii, cetățenii au nevoie de servicii publice de calitate, or, dacă vrei să ceri calitate și eficiență de la un sistem administrativ, trebuie să fie plătit bine“, a comentat Dragnea.

Fostul premier Victor Ponta anunțase, în repetate rânduri, că la Ministerul Muncii se află în lucru un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor, prin care salariile ar urma să fie majorate cu ponderi cuprinse între 25 și 70%. Acest anunț avea, însă, și o puternică tentă propagandistică, depunerea actului normativ în Parlament fiind amânată de mai multe ori, chiar în perioada în care Ponta era premier. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, avertiza, la momentul respectiv, că aplicarea legii în forma pregătită de Guvernul Ponta ar provoca pierderi bugetare de aproximativ 15 miliarde de lei. În acest scenariu, deficitul bugetar ar fi fost în jur de 5%. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 7% în primele nouă luni ale anului

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, urmat de Constanța, Ilfov, Cluj, Timiș și Iași Numărul firmelor dizolvate în România a ajuns la...
Ultima oră
Pe aceeași temă