Salariile medii nete exprimate în lei au crescut în ultimul an cu 7%. Există domenii în care salariile au scăzut şi altele în care s-au înregistrat creşteri de o treime. Discrepanţele demonstrează existenţa unor dezechilibre structurale majore atât pe piaţa muncii din România, cât şi între productivităţile diferitelor sectoare ale economiei.
Câştigul salarial mediu net a fost în luna aprilie a acestui an de 1.857 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 28 lei (1,5%). Cele mai mari valori au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.031 lei), iar cele mai mici în domeniul hoteluri şi restaurante (1.014 lei). Cifrele, făcute publice ieri de către Institutul Naţional de Statistică (INS), se referă doar la aproximativ 4,5-5,5 milioane de persoane care au calitatea de salariat. Populaţia activă este de aproximativ 9 milioane de persoane, însă doar aproximativ jumătate au calitatea de salariat.
Sărbătorile Pascale s-au simţit în buzunare
“În majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte)”, spune INS.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) – 18,6%; fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei – între 10% şi 14,5%; respectiv în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cercetare-dezvoltare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), extracţia minereurilor metalifere – între 8% şi 9,5%.
Salarii mai mici în Sănătate
Scăderile câştigului salarial mediu faţă de luna martie au fost determinate de acordarea de prime ocazionale în luna anterioară, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte), de dificultăţile financiare cu care s-au confruntat unele unităţi economice, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici. Cea mai mare scădere a fost de 29,7% şi a avut loc în domeniul fabricării produselor din tutun. În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (0,6%). Uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în administraţia publică (-0,8%, până la 2.465 lei), respectiv în domeniile sănătății şi asistenţei sociale (-0,3%, până la 1.574 lei).
Cum sunt salariile faţă de 2014
Câştigul mediu net pe economie a fost în aprilie 2015 faţă de aprilie 2014 mai mare cu 7%, fiind înregistrate în unele sectoare şi creşteri de 33%. Această creştere s-a întâlnit în activităţi de servicii anexe extracţiei de resurse naturale. În domeniul extracţiei propriu-zise creşterea a fost de 11,64%. Majorări importante s-au mai întâlnit în domeniile cercetare şi dezvoltare (18,42%), IT (16,89%), activităţi de editare (25,32%), extracţia petrolului (17,57%). Cele mai mari scăderi salariale nete au fost întâlnite în transporturile aeriene (8,18%, până la 3.770 lei), în telecomunicaţii (3,45%, până la 3.410 lei). Exprimat în euro, salariul mediu net a crescut în perioada aprilie 2014-aprilie 2015 de la 395 euro (1.735 lei net, curs de schimb 4,39 lei pentru un euro) la 420 de euro în aprilie 2015 (1.857 lei net şi 4,46 lei pentru un euro). Veniturile medii nete lunare în UE 28 se situau în urmă cu un an la puţin peste 1.000 de euro, conform Eurostat.