6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe afacere faci cu o pensiune la malul mării, în Costineşti sau...

Ce afacere faci cu o pensiune la malul mării, în Costineşti sau Eforie

Acest weekend , de început de august este cel mai aglomerat din sezonul estival, pe litoralul românesc. Proprietarii pensiunilor sunt „la putere” şi practică acum cele mai mari tarife de cazare de pe tot parcursul anului. Cum fac însă ca afacerea să meargă, astfel încât să trăiască tot anul din banii câştigaţi în lunile de vară?

Cu mult efort, o spun soţii Antohi, care se ocupă de turism de 20 de ani şi au acum o pensiune de 16 camere în Costineşti, dar în acest an se gândesc să se retragă, din cauza vârstei. Afacerea este însă frumoasă, patru luni pe an întâlneşti doar tineri fericiţi, aflaţi în vacanţă şi lipsă de muşterii nu duc, pentru că staţiunea Costineşti este mereu plină.

Cum au ajuns la pensiune? Au început cu căsuţe de lemn, construite în faţa casei lor, în care cazau turiştii, iar în 2005 au trecut la proiectarea unei clădiri mai mari, cu mai multe camere. Aşa au ajuns să aibă o pensiune nou-nouţă (în imagine), cu 15 camere de închiriat, fiecare cu baie proprie, un mini-apartament cu bucătărie proprie şi intrare separată, spaţii comerciale la parter. În acest sezon, cei doi soţi au închiriat camera cu 80 lei/noapte. Primii clienţi au început să sosească de pe 15 mai, iar ultimii vor veni probabil pe 7-10 septembrie, în funcţie de cât de călduroasă se va dovedi vremea în acest an, dacă este să ne luăm după experienţa anilor trecuţi.

Afacerea merge bine însă cât te implici 100%, cât tragi tare cele patru luni pe an, ca turiştii să fie întotdeauna mulţumiţi – totul curat, să fie spălate aşternuturile, să fie reparate rapid instalaţiile şi mobilierul, să primească ajutor la grătar şi magazinul să fie aprovizionat. Acesta este însă ultimul an la malul mării, cei doi soţii intenţionând să vândă pensiunea şi să se mute mai aproape de copii. Preţul de vânzare este de 300.000 euro. În zece ani, un investitor şi-ar scoate banii, este de părere proprietarul.  Speră să găsească cumpărător.

Costineştiul este o staţiune aflată în topul primelor trei, ca număr de turişti şi are un grad de ocupare mai ridicat decât media. Există însă locuri unde turiştii sunt mai puţini şi se aşteaptă ca preţurile să fie şi mai mici.

La două staţiuni distanţă, în Eforie Sud, clienţii dau buzna doar în luna august, în rest se lasă aşteptaţi. Acolo afacerea cu pensiuni merge greu. Doamna Corina, proprietară a unei pensiuni noi cu 10 camere spune că, în acest weekend este pentru prima dată în acest an când pensiunea este plină 100% şi aşa va fi şi săptămâna viitoare, deja cu rezervări. „Şi până la sfârşitul lui iulie veneau turişti şi întrebau de cazare, ar fi vrut să dea 40-50 lei/noapte, dar preferam să păstrez camerele goale, decât să le dau sub 70 lei/noapte. Sub aceşti bani, abia scot cheltuielile cu apa caldă, taxele şi curentul şi nu se merită efortul meu. Ar trebui să am 250 milioane de lei pe sezon, ori eu abia voi face 70-75 milioane”, este de părere proprietara. Nu se gândeşte însă la vânzarea pensiunii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă