Inflaţia României se va situa în acest an la nivelul de 0,8%, mult sub aşteptările pieţei, de 2,5%. Mai mult, dintre ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, doar România şi Cehia vor evita deflaţia cauzată de scăderea preţului petrolului, sunt de părere analiştii Capital Economics.
Potrivit Mediafax, Capital Economics a estimat pentru anul trecut o inflaţie de 1,1% în România. Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi că preţurile de consum au scăzut în luna decembrie cu 0,1% faţă de noiembrie, pe fondul ieftinirii mărfurilor nealimentare cu 0,5% şi al unor preţuri uşor mai mari la servicii şi alimente, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 0,83%, un minim record.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reiterat săptămâna trecută că rata inflaţiei va rămâne pentru mai multe luni sub intervalul ţintit de BNR, prognoza fiind diferită faţă de estimările anterioare în principal din cauza scăderii sub anticipaţii a preţului petrolului.
Pentru anul viitor, proiecţia pentru rata inflaţiei în România este de 1,8%, sub nivelul aşteptat de piaţă, de 2,9%.
În opinia analiştilor de la Capital Economics, Bulgaria şi Croaţia sunt ţările care ridică cele mai multe îngrijorări, din cauza datoriilor mari şi a ratelor fixe de curs valutar. Astfel, economiştii estimează o scădere a preţurilor în acest an cu 0,3% în Bulgaria şi cu 0,5% în Croaţia.
În Bulgaria, Polonia şi Ungaria, unde rata inflaţiei are deja valoare negativă, aceasta s-ar putea situa la -1% în următoarele luni. La nivelul anului viitor, inflaţia este anticipată la -0,2% în Polonia şi -0,3% în Ungaria.
În afară de Bulgaria şi Croaţia, celelalte state din regiune vor fi avantajate de scăderea preţurilor petrolului, care va susţine creşterea salariilor şi a cheltuielilor de consum. De asemenea, ieftinirea petrolului ar putea determina scăderea facturilor la energie, dar şi preţul pentru unele bunuri, mai scrie Mediafax.
În condiţiile în care preţurile petrolului vor rămâne la nivelul din prezent, statele din centrul şi sud-estul Europei ar putea plăti cu până la 15 miliarde de dolari mai puţin în acest an pentru importul de petrol, reprezentând 1% din produsul intern brut al regiunii, potrivit calculelor analiştilor Capital Economics.
Cotaţiile petrolului au scăzut cu aproximativ 50% faţă de luna iunie a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei din Statele Unite şi a refuzului OPEC de a limita cantităţile extrase. Barilul de petrol Brent cu livrare în luna februarie era cotat miercuri la 45,59 dolari pe bursa din Londra.