Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an şi să reducă ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele în lei au rămas la 12%, informează Mediafax.
BCE a redus, la începutul lunii iunie, dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstraţi de bănci în conturi BCE. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent că instituţia va menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin până la sfârşitul anului 2016. În aceste condiţii, BNR se aşteaptă la o creştere semnificativă a fluxurilor de capital către România, care s-au resimţit deja în ultima perioadă pe piaţa valutară, unde dealerii susţin că banca centrală intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului.
BNR a operat ultima reducere a dobânzii în luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingând un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobânzii cheie a început în iulie 2013, când dobânda de politică monetară se situa la nivelul de 5,25%, şi a inclus şase trepte de diminuare a indicatorului.