2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBloomberg - Băncile din Europa de Est sunt în creștere

Bloomberg – Băncile din Europa de Est sunt în creștere

Sectorul bancar din Europa de Est cunoaște o perioadă de ascensiune în condițiile în care cheltuielile de consum au explodat, iar dobânzile încep să crească, informează Bloomberg.

După ce au supraviețuit unui amestec toxic provocat de dobânzi apropiate de zero, restricții impuse de autoritățile de reglementare și pagubele provocate de creditele ipotecare în valută, băncile încep să profite de faptul că statele din Europa de Est înregistrează cel mai puternic ritm de creștere din ultimii ani.

O dovadă a acestui avânt sunt principalii jucători de pe piața bancară din regiune. Băncile poloneze Bank Pekao SA și PKO Bank Polski SA au anunțat că vor acorda acționarilor dividende mai mari. Diviziile Erste Group Bank AG și Societe Generale SA au fost stimulate de înăsprirea politicii monetar în Cehia, în timp ce băncile din România profită de pe urma faptului că economia înregistrează un ritm de creștere care se apropie de două cifre. Chiar și Ungaria, țară care a experimentat cea mai mare bancă taxă pe bănci din Europa, a ajuns la un armistițiu cu sectorul bancar.

"Sunt multe motive pentru a fi optimiști. Începem să vedem o relansare a investițiilor. Reglementările par să fie mai relaxate decât ne așteptam. Economia este puternică și sănătoasă", a declarat directorul general de la ING Bank Slaski, Brunon Bartkiewicz.

Atractivitatea crescută a sectorului financiar îi atrage pe investitori și împinge în sus cotațiile acțiunilor băncilor care se tranzacționează la valori ridicate la nivelul regiunii.

"Este un mediu perfect pentru bănci", susține Cezary Stypulkowski, CEO la MBank SA, cea de-a patra mare bancă poloneză.

Îmbunătățirea fundamentelor i-a stimulat pe directorii băncilor să facă achiziții. OTP Bank Nyrt., cea mai mare bancă din Ungaria, vrea să continue șirul de achiziții derulate recent, iar Raiffeisen Bank International AG a reluat încercările de a-și vinde pachetul majoritar pe care îl deține la divizia din Polonia după ce a fost contactată de mai mulți potențiali cumpărători.

Băncile din Europa de Est profită de faptul că ritmul de creștere în regiune este cel mai rapid din Uniunea Europeană. România a oferit cea mai mare surpriză, cu un avans de 8,8% în ritm anual în trimestrul al treilea, în timp ce economiile din Polonia și Cehia înregistrează ritmuri sănătoase de creștere de aproximativ 5%. Comparativ, ritmul mediu de creștere în zona euro a fost de 2,5%.

"Consumul solid, creșterea salariilor și o înăsprire prudentă a politicii monetare în țări precum Cehia, România și Polonia sunt printre principalele tendințe care vor susține băncile", susține Gunter Deuber, director de cercetare la Raiffeisen.

Jurnaliștii de la Bloomberg adaugă faptul că majoritatea politicienilor din regiune au încetat să mai trateze băncile ca o sursă de lichidități pentru promisiunile electorale. Ungaria a redus taxa pe bănci și aproape a finalizat curățarea portofoliului de credite ipotecare în valută. Politicienii polonezi au pus în așteptare un act normativ referitor la conversia creditelor care ar provoca pierderi unor bănci și se concentrează pe reglementări care i-ar ajuta doar pe debitorii cu cele mai mari probleme.

Cele mai citite

Darius Olaru, aproape de un transfer la Genoa! Clauza de reziliere de 5 milioane de euro poate fi achitată

Darius Olaru, căpitanul FCSB, ar putea părăsi campioana României în această iarnă, după ce Genoa, clubul din Serie A preluat recent de Dan Șucu,...

Tragedie în lumea boxului! Paul Bamba a încetat din viață la 35 de ani, la o săptămână după ce a devenit campion mondial

Paul Bamba, pugilistul portorican care devenise campion mondial la categoria grea în urmă cu doar o săptămână, a murit la vârsta de 35 de...

Dorin Recean: Rusia foloseşte energia ca armă politică. Oamenii din regiunea transnistreană sunt ostatici

Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană în ostatici, a declarat premierul Republicii Moldova Dorin Recean după decizia Gazpromului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă