15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBCE, îngrijorată de posibilele amenzi impuse de SUA unor bănci europene

BCE, îngrijorată de posibilele amenzi impuse de SUA unor bănci europene

Banca Centrală Europeană (BCE), îngrijorată de amenzile uriaşe care ar putea fi impuse de SUA BNP Baribas şi altor bănci din Europa, analizează adăugarea unui nou element testelor de soliditate financiară, pentru a încerca să estimeze posibilele daune, potrivit unor surse din sectorul bancar.

Potrivit surselor, BCE le-a informat că analizează dacă băncile au alocat fonduri suficiente pentru acoperirea costurilor generate de investigaţiile din Statele Unite, relatează MarketWatch, conform Mediafax.

BCE, care va fi responsabilă din noiembrie de supravegherea marilor bănci din zona euro, ar putea folosi testele de stres pentru a evalua impactul posibilelor amenzi asupra capitalului. Adăugarea unui nou element la testele de stres ar putea avea ca efect obligarea băncilor să atragăe capital suplimentar.

"Autoritatea de reglementare vrea să înţeleagă impactul posiblelor amenzi asupra structurii capitalului", a declarat un responsabil de rang înalt din industria bancară.

BCE reacţionează la un val de penalizări în SUA, împotriva băncilor europene, pentru o serie de delicte, între care manipularea dobânzilor, susţinerea evaziunii fiscale şi încălcarea sancţiunilor impuse de autorităţile americane unor state.

Cel mai recent caz este cel în care Departamentul american de Justiţie şi alte autorităţi americane vor să impună BNP Paribas o amendă de peste 10 miliarde de dolari şi recunoaşterea faptului că banca franceză a încălcat sancţiunile împotria unor ţări ca Iran şi Sudan, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

Un purtător de cuvânt al BNP nu a dorit să comenteze.

Posibila mărime a amenzii a provocat indignare în Franţa, autorităţile de reglemenatare şi politicienii acestei ţări considerând că este exagerată.

Guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, şi un oficial al autorităţii de reglementare a sectorului financiar au mers la New York săptămâna trecută pentru a discuta situaţia cu omologii lor americani, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

În afară de BNP, o serie de alte bănci europene sunt investigate pentru încălcarea unor embargouri. Alte bănci sunt anchetate pentru posibila manipulare a dobânzilor interbancare şi a pieţelor valutare.

Una dintre problemele pe care BCE vrea să le analizeze este dacă băncile au alocat suficiente fonduri pentru a acoperi costurile tot mai mari necesare pentru închiderea investigaţiilor. De exemplu, BNP a anunţat în februarie că a alocat 1,1 miliarde de dolari pentru posibila amendă din SUA. Două luni mai târziu, banca a avertizat că suma necesară ar putea fi mult mai mare.

Nu este clar cum vor modifica autorităţile de reglementare europene testele de stres pentru a estima costurile unor astfel de investigaţii.

Testarea a 124 de bănci de către BCE şi Autoritatea Bancară Europeană este deja în desfăşurare, iar rezultatele sunt aşteptate în octombrie. Băncile care vor pica testele vor fi nevoite să îşi majoreze capitalul pentru a se proteja de posibile pierderi în viitor.

Cele mai citite

Comisia Europeană, sancționată pentru încălcarea propriului GDPR: Despăgubiri pentru un utilizator

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Comisia Europeană a încălcat regulamentul GDPR privind protecția datelor personale, obligând instituția să plătească despăgubiri...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Prima contracție a exporturilor globale de țiței de la pandemia COVID-19

Conflictele în desfășurare din Ucraina și Orientul Mijlociu au continuat să perturbe comerțul pentru al doilea an consecutiv Exporturile globale de țiței au înregistrat o...
Ultima oră
Pe aceeași temă