7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Mondială va susține România pentru finanţarea autostrăzii Ploieşti-Braşov

Banca Mondială va susține România pentru finanţarea autostrăzii Ploieşti-Braşov

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a discutat, la Washington, cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Cyril Muller, în vederea acordării unei finanţări pentru autostrada Ploieşti-Braşov, informează miercuri Mediafax.

„Banca şi-a declarat sprijinul, urmând să demareze deja prima misiune tehnică în 30 octombrie”, a anunţat miercuri Ministerul Finanțelor.

Ionuţ Mişa a participat, în perioada 11-16 octombrie, la Reuniunea anuală a Grupului Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, la Washington – eveniment la care România participă din anul 1972.

Ministrul Finanţelor a avut o serie de întâlniri care au vizat discuţii despre strategia fiscal-bugetară 2017-2019, dând asigurări că „România îşi va menţine deficitul bugetar sub 3% în 2017 şi 2018”, precizează Finanţele.

Agenda delegaţiei române a cuprins şi întâlniri cu reprezentanţii Băncii Mondiale (BM), ministrul Ionuţ Mişa apreciind sprijinul Băncii în convenirea celor mai eficiente soluţii pentru depăşirea obstacolelor întâmpinate în implementarea proiectelor susţinute din împrumuturile incluse în portofoliul actual.

„Un element important al discuţiei l-a reprezentat cel referitor la proiectele mari de infrastructură. Astfel, ministrul român de Finanţe, Ionuţ Mişa, a discutat cu vicepreşedintele BM, Cyril Muller, în vederea unei finanţări pentru autostrada Ploieşti – Braşov. Banca şi-a declarat sprijinul, urmând să demareze deja prima misiune tehnică începând cu data de 30 octombrie 2017”, menţionează Ministerul Finanţelor.

Un alt punct important al discuţiei s-a referit la „implicarea activă a specialiştilor BM, împreună cu alte instituţii financiare internaţionale, în privinţa celor 8 spitale regionale pe care autorităţile române le consideră o prioritate pentru cetăţeni”.

„Obiectivele de dezvoltare urmărite în cadrul proiectelor actuale sunt în continuare prioritare. În privinţa noilor proiecte, avem în vedere clarificarea ariilor de interes/obiectivelor care pot beneficia de asistenţă tehnică şi/sau financiară a Băncii, plecând de la priorităţile prezentate de Guvernul României”, a susţinut oficialul român.

Cu ocazia prezenţei la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Grupului Băncii Mondiale, ministrul Ionuţ Mişa a participat şi la o masă rotundă cu reprezentanţii unor companii membre ale Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO). Oficialul român a precizat că România oferă oportunităţi multiple companiilor americane, în special în domenii precum apărarea, cercetarea – dezvoltarea, domeniul sănătăţii sau infrastructura, invitând companiile prezente la reuniune să exploreze noi posibilităţi de extindere a activităţilor lor din ţara noastră.

Programul ministrului român la Washington a inclus, totodată, întâlniri cu reprezentanţi ai Constituentei Olandeze (din care face parte şi România), cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), dar şi cu cei ai IFC (Corporaţia Financiară Internaţională). Ministrul Finanţelor a fost însoţit la Washington de secretarii de stat cu atribuţii pe relaţia cu instituţiile financiare internaţionale şi fiscalitate.

Marius Nica: Am convins BM să gestionăm împreună proiectul

Noul ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Marius Nica, a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că Banca Mondială a fost de acord să gestioneze împreună cu autorităţile române construirea autostrăzii Ploieşti-Braşov.

”În urma discuţiilor purtate în ultimele şase luni, am reuşit să convingem Banca Mondială să ne acorde sprijinul şi să gestionăm împreună proiectul de autostradă Ploieşti-Braşov”, a declarat Marius Nica.

Totodată, Nica i-a propus premierului Mihai Tudose să aibă o întâlnire cu directorii autorităţilor de management ale fondurilor europene astfel încât să fie impulsionat procesul de absorbţie. ”Cu mare drag”, a răspuns premierul.

Şi fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, le-a spus reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţele Prahova şi Braşov, pe 15 septembrie, că avusese deja o primă întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale pe această temă. „Aşa cum bine ştiţi, decizia la nivel guvernamental este să construim Autostrada Bucureşti-Braşov cu sprijinul Băncii Mondiale. Putem spune că acest proiect se numără printre priorităţile absolute de infrastructură rutieră, aşa că insist să îl trataţi şi dumneavoastră cu cea mai mare seriozitate”, spunea ministrul.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă