5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE: AVERTISMENTUL FMI despre Legea insolvenței persoanelor fizice și conversia în lei...

UPDATE: AVERTISMENTUL FMI despre Legea insolvenței persoanelor fizice și conversia în lei a creditelor. Ponta confirmă că Fondul a cerut un studiu

UPDATE 08.25: Premierul Victor Ponta a confirmat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei personale şi a adăugat că este convins că problema va fi discutată în Parlament.

Întrebat la România TV dacă este adevărat că FMI a cerut un studiu de impact privind legea insolvenţei persoanei fizice, Ponta a răspuns: "Bineînţeles, cred că aveţi şi scrisoarea".

El a arătat, din nou, că PSD este în favoarea unei legi care să protejeze persoanele fizice în faţa crizelor financiare.

–––

UPDATE 16.00: Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu a văzut scrisoarea de la FMI, adăugând că ”e treaba Parlamentului de ce decide”, fiind un sistem de protecție în cazul unor crize financiare.

––

Fondul Monetar Internațional (FMI) atrage atenția că adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice ar putea ave un impact negativ pe piața financiară dacă nu va beneficia de un studiu de impact adecvat și nu își va atinge obiectivele.

"Suntem profund îngrijorați că adoptarea legii insolvenței fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociațiilor implicate, ar putea să nu își atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenție, bine structurată și bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piața financiară", se arată într-o scrisoare a FMI transmisă ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, scrie Agerpres.

În aceste condiții, FMI încurajează autoritățile să se inspire din experiența țărilor, mai ales a țărilor din zona UE.

În plus, Fondul consideră că o conversie a creditelor din moneda străină în lei la un curs istoric poate duce la destabilizarea sistemului financiar.

În cadrul audierilor de miercuri, 21 ianuarie, din Camera Deputaților, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au anunțat că nu agrează actuala formă a legii falimentului personal și a menționat că sistemul nu este pregătit să preia un milion de dosare care vor fi întocmite în urma cererilor de insolvență. În aceste condiții, CSM a subliniat că legea falimentului personal ar duce la blocarea totală a activității instanțelor de judecată.

De asemenea, șefului Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, a precizat că legea insolvenței nu rezolvă problemele românilor care au contractat credite în franci elvețieni. Mai mult, Cinteză a spus, miercuri, că BNR a avertizat și a îndemnat în mod repetat pe cei care doreau un credit să îl ia în moneda în care primesc salariile.

Cele mai citite

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

Victor Negrescu trasează ținte ambițioase pentru România în UE în 2025

Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, afirmă că ţintele României la nivelul UE trebuie să fie, pentru acest an, dezvoltarea capacităţii de negociere şi plasarea...

Datoria guvernamentală a atins 931 miliarde lei

Creșterea datoriei publice se reflectă în majorarea procentului din PIB, cu o creștere semnificativă a împrumuturilor pe termen mediu și lung. Conform datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă