În primele nouă luni ale anului trecut, ANAF a colectat cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 146,58 miliarde lei, fiind cu 0,8% mai mari faţă de programul după rectificare, iar 4,75 miliarde lei din suma colectată în plus reprezintă venituri suplimentare din TVA, se arată într-un comunicat la ANAF.
"Comparativ cu planul inițial de încasări de la începutul anului (înainte de rectificare), gradul de realizare este de 103,8%. La rectificare, programul a fost majorat cu suma colectată în plus pe primele 7 luni. De asemenea, subliniem faptul că trendul pozitiv de la nivelul încasărilor se înregistrează pe fondul deflației de 1,87% din 2015, fapt ce a diminuat veniturile în comparație cu cele din 2014 când s-a înregistrat inflație", se arată în comunicatul Fiscului:
Încasările la bugetul de stat s-au ridicat la 102,88 miliarde lei, cu 12% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul avansului volumului obligaţiilor fiscale declarate cu 7%. Fiscul a încasat din impozitul pe profit 10,06 miliarde lei, în urcare cu 10,9%, datorită creşterilor de viramente de la firme cu 11% şi ale impozitului virat de către bănci cu 16%, dar şi în urma inspecţiilor fiscale la firmele identificate cu risc fiscal asociat preţurilor de transfer, pe care ANAF i-a selectat la analiza de risc.
Din impozitul pe venit s-au încasat 19,45 miliarde lei, cu 13,5% mai mult, în special datorită creşterii salariului minim la nivel naţional.
Încasările din TVA s-au plasat la 42,73 miliarde lei, în urcare cu 12,5%, în condiţiile reducerii cotei de TVA pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, animale şi păsări din specii domestice, seminţe şi ingrediente alimentare, servicii de restaurant şi catering, de la 24% la 9%.
Din accize, Fiscul a colectat cu 8,9% mai mult, respectiv 19,1 miliarde lei, în urma intensificării controalelor şi acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale.