15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăAlimentele s-au ieftinit, produsele nealimentare s-au scumpit

Alimentele s-au ieftinit, produsele nealimentare s-au scumpit

Preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,11% faţă de luna precedentă, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la -0,9%, potrivit datelor anunţate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de noiembrie, preţurile alimentelor au crescut cu 0,24%, tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%, în timp ce produsele nea­limentare s-au ieftinit cu 0,1%. Comparativ cu decembrie 2014, preţurile de consum au fost mai mici cu -0,9% măsurate prin IPC şi cu -0,7% măsurate prin IAPC, se arată într-un comunicat al INS.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu decembrie 2014, este de 37,5%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 33,9%.

Citeşte şi: Produsele dinspre Uniunea Europeană se vor ieftini

Totodată, mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 28,6%. Astfel, ali­mentele s-au ieftinit cu 6,2%, pe când preţurile la produsele nea­limentare au crescut cu 1,95%, iar tarifele serviciilor cu 2,4%. Cel mai mult au scăzut preţurile la mălai, cu 12,7%, şi la laptele de vacă, cu 11,7%.

În schimb, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 20,3%, dar şi legumele şi conservele de legume, cu 7,6%.

“Preţurile de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2015 – decem­brie 2015) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2014 – decembrie 2014), măsurate pe baza IPC, au scăzut cu -0,6%. Determinată pe baza IAPC, scăderea este de -0,4%“, se precizează în comunicat.

Anul trecut, alimentele au avut preţuri mai mici cu 3,8% faţă de 2014, pe când serviciile s-au scumpit cu 2,04%, iar produsele nealimentare cu 0,93%. BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.

Citeşte şi: Risc pentru o nouă criză financiară majoră

Banca centrală anticipează că rata anuală a inflaţiei se va menţine la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar va rămâne inferioară, până la sfârşitul anului, limitei de jos a intervalului din jurul ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%. Rata anuală a inflaţiei este estimată a reintra în interiorul intervalului în 2017.  

Cele mai citite

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...

Limitarea consumului de cafea dimineață ar putea reduce riscul de moarte prematură

Un studiu recent sugerează că limitarea consumului de cafea dimineața ar putea reduce riscul de moarte prematură, în special în cazul problemelor cardiovasculare. Limitarea consumului...

România rămâne cea mai săracă țară din UE, cu o treime din populație expusă riscului

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană din punct de vedere al prosperității economice, având o...
Ultima oră
Pe aceeași temă