5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă2015 va aduce creșteri de taxe și impozite și un curs stabil

2015 va aduce creșteri de taxe și impozite și un curs stabil

 

Majorări de taxe și impozite, o inflație redusă și un curs leu-euro similar celui din acest an, sunt previziunile experților pentru 2015.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș este sigur că anul viitor vor crește taxele și impozitele: “Cu siguranță vor umbla semnificativ la impozitele locale, dar nu cred că vor modifica nivelul cotei unice. De asemenea, nu îi văd să-și țină promisiunea și să micșoreze taxa pentru construcțiile speciale, de la 1,5% la 1%”. De aceeași părere este și economistul Lucian Isar: “Creșterea de taxe și impozite se va amplifica în 2015. Taxele pe case și terenuri vor genera situații dramatice. Pensionarii vor fi fortați să își vândă agoniseala pentru a acoperi noile impozite”. În schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a ferit să facă vreo precizare în ceea ce privește o posibilă majorare a taxelor și impozitelor în 2015. Însă, cu ocazia prezentării raportului privind inflația, acesta a subliniat că reducerea evaziunii fiscale ar avea efecte benefice, pe termen lung, asupra economiei.

Gabriel Biriș spune că există soluții astfel încât Guvernul să nu crească taxele și impozitele. “Din păcate nimeni nu vorbește serios de reducerea evaziunii fiscale, ci se încearcă să ia bani de la cei care fac angajări și produc în România, nu de la cei care nu-și plătesc dările către stat”, arată consultantul fiscal. Aceeași opinie o are și Andrei Bădin, expert fiscal, Deloitte România, care susține că nu ar mai fi necesară creșterea taxelor dacă s-ar colecta în plus măcar jumătate din sumele care reprezintă evaziunea fiscală și s-ar ajunge la un nivel de colectate de până la 38%.

Nivelul evaziunii a depășit anul trecut 16% din PIB, cea mai mare parte fiind generată de TVA (12%). Iar din ultimul raport al Comisiei Europene ce vizează date din 2012, România înregistra cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, respectiv 44% din veniturile din TVA preconizate.

În privința accizelor, Biriș susține că în cea mai bună variantă acestea vor fi înghețate. “Accizele ar putea fi indexate cu rata inflației și nu vor mai fi stabilite ținând cont de raportul leu-euro. Însă nu cred că vor aplica legea actuală pentru că ar aduce o gaură de un miliard de lei la buget”, afirmă Gabriel Biriș.

Recent, Comisia Europeană a avertizat că Executivul va fi nevoit să crească taxele sau să taie din cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste ţintă.

Va rămâne cota unică?

Un semnal interesant pentru 2015 a fost dat zilele trecute de către Călin Popescu Tariceanu, principala variantă a lui Victor Ponta pentru funcţia de premier. Acesta a declarat că viitorul guvern va trebui să reconsidere actuala cotă unică de impozitare de 16%, pe care o consideră “fetişizată” de către “unii”.

Imediat înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, Tariceanu a declarat la Europa FM că România nu poate avea cheltuieli publice mari în condiţiile unor venituri bugetare mici.

Cursul leu-euro nu va suferi mari variații față de cotațiile din acest an. Anunțul a fost făcut ieri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a raportului băncii centrale. “Din datele pe care le avem nu vor exista mari fluctuații. Sigur, mediul internațional este încă extrem de volatil. Însă există un nivel ridicat al rezervei internaționale”, a precizat Isărescu. Aceeași părere o are și Lucian Isar: “În condițiile în care dobânzile mai scad, diferențialul de dobândă între leu și euro se va micșora, ceea ce va pune presiune pe micșorarea volatilității cursului prin eliminarea unor poziții numite carry trade”. Acest lucru ar aduce o gură de oxigen românilor care au credite în euro sau a celor care au de făcut anumite plăți, raportate la moneda europeană.

De asemenea, guvernatorul BNR a anunțat că anul viitor rata inflației va fi de 1,5%, estimare făcută înainte ca Ministerul Finanțelor să anunțe care va fi nivelul accizelor în 2015 și nici proiecția bugetară.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă