3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăEconomieDeclarația 600, la gunoi. Cine e obligat să depună noua Declarație Unică...

Declarația 600, la gunoi. Cine e obligat să depună noua Declarație Unică și până când

Conform planurilor actuale, Ministerul Finanțelor vrea să introducă o Declarație Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, care va înlocui Declarația 600, dar și alte șase formulare similare. Aceasta va trebui completată de persoanele care obțin venituri din activități independente (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice independente, cei care au profesii liberale), dar și din arende, chirii, dividende etc. Guvernul vrea să reglementeze problema printr-o nouă ordonanță de urgență, care ar putea fi aprobată la mijlocul lunii martie.

Declarația 600 trebuia completată de persoanele fizice care au realizat în 2017 alte venituri decât cele de natură salarială mai mari de 12 salarii minime, adică 22.800 lei (12 luni x 1.900 lei salariul minim). Pentru aceste venituri realizate anul trecut, Fiscul le cerea să plătească și anul acesta contribuții sociale (de sănătate și pensii) de 35% din sumă, chiar dacă în 2018 unii erau în situația de a nu mai încasa acești bani. Situația a stârnit indignare în rândul celor obligați la plata acestor contribuții pe venituri ipotetice.

Cine trebuie să depună formularul

Acum, prin Declarația Unică, Ministerul Finanțelor vrea să corecteze problema, eliminând Declarația 600, plus încă alte șase formulare. Astfel, Declarația Unică va înlocui: D200 – privind veniturile realizate în România, D201 – privind veniturile realizate în străinătate, D220 – venitul estimat/norma de venit, D221 – norme de venit – agricultură, D600 – venitul bază pentru CAS, D604 – stabilire CASS persoane fără venit, D605 – stopare CASS persoane fără venit. Potrivit instituţiei, numărul estimat de contribuabili care vor depune Declaraţia Unică este de 964.166 de persoane.

Noua Declarație Unică trebuie completată pentru a arăta veniturile realizate în 2017, dar și cele estimate pentru anul în curs. Pe baza veniturilor anticipate în 2018 se vor stabili sumele datorate pentru CAS, CASS și impozit pe venit. Data finală pentru depunerea Declarației va fi 15 iulie, tocmai pentru a da timp celor vizați să se obișnuiască cu aceste schimbări și să se conformeze. Din 2019, termenul va fi 31 martie, pentru declararea veniturilor realizate în anul precedent și estimarea veniturilor pentru anul curent.

Reduceri la plata în avans

După depunerea Declarației Unice, plata impozitului/contribuţiilor aferente va trebui efectuată până la 31 martie 2019, și nu în patru tranșe trimestriale în 2018, așa cum prevăd normele pentru Declarația 600.

Pentru a stimula totuși persoanele fizice să își achite în avans contribuțiile sociale și a încasa astfel bani la buget, „pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale estimate datorate”, se arată în proiectul Finanțelor. De exemplu, dacă Declaraţia Unică se depune prin SPV (spaţiul privat virtual), reducerile ar putea fi de 10% pentru obligaţiile fiscale achitate integral până la 15 iulie 2018 şi de 5% pentru obligaţiile achitate integral până la 30 septembrie 2018. Iar dacă Declaraţia Unică se depune pe suport hârtie, reducerile ar putea fi de 5% pentru obligaţiile fiscale achitate integral până la 15 iulie 2018 şi de 2% pentru obligaţiile achitate integral până la 30 septembrie 2018.

Ce sume sunt datorate

Potrivit proiectului Ministerului Finanțelor, persoana fizică face evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS, CASS și impozit pe venit, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent), astfel: dacă venitul net estimat pentru anul curent este mai mare sau cel puţin egal cu 22.800 de lei, contribuabilul datorează CAS (25%), CASS (10%) și impozit pe venit (10%) la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariului minim brut pe ţară. Plata contribuțiilor se efectuează oricând până la scadenţă (31 martie anul următor) și apare posibilitatea de rectificare a declaraţiei până la termenul de plată (până la 31 martie).

Contribuții pe 6 luni, asigurare pe un an

Dacă venitul net estimat cumulat din toate categoriile de venituri pentru anul curent este mai mic de 22.800 de lei, contribuabilul nu datorează CASS, însă persoana fizică poate opta pentru plata CASS astfel: dacă îşi exercită opţiunea până la termenul de depunere, plăteşte CASS la 6 salarii minime şi este asigurat 12 luni, iar dacă îşi exercită opțiunea după termenul de depunere, plăteşte CASS la 12 salarii minime şi este asigurat 12 luni. În cazul persoanelor fără venituri, acestea au posibilitatea depunerii Declaraţiei Unice prin care vor dobândi calitatea de asigurat. „Persoana fără venit plăteşte CASS la 6 salarii minime şi este asigurată 12 luni indiferent dacă Declaraţia Unică este depusă înainte sau după termenul normal de depunere”, menţionează iniţiatorii proiectului.

Reținere la sursă pentru drepturile de autor

Potrivit Ministerului Finanţelor, pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă pentru CAS și CASS. Acelaşi mecanism se are în vedere şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice. Cei care au apucat să depună la Fisc Declarația 600 trebuie să depună și Declarația Unică, fiindcă noul document determină și impozitul pe venit.  

Asigurați fără plata contribuțiilor

În contextul acestor modificări la Declarația 600, probleme ar putea fi cu determinarea calității de asigurat în sistemul de sănătate a celor vizați. Potrivit legislației actuale, drepturile de asigurare încetează după trei luni de la ultima plată a contribuției. Prin excepție, Ministerul Finanțelor vrea ca cei care trebuie să depună Declarația Unică să devină asigurați de la momentul depunerii formularului la Fisc, chiar dacă plata efectivă a contribuțiilor sociale pentru anul în curs va fi efectuată abia în martie anul viitor. Deci, practic, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale decontate de stat chiar dacă nu vor da niciun ban pentru contribuții în acest an. Comparativ, salariații virează lunar contribuțiile sociale.

Ce mai trebuie reținut este că cei care până la finele anului trecut plăteau contribuțiile cu reținere la sursă, de la 1 ianuarie, odată cu haosul creat de Declarația 600, nu au mai virat contribuțiile sociale, iar calitatea de asigurat expiră după trei luni de la plata ultimei contribuții, adică pe 25 martie. Dacă aceștia vor depune noua Declarație Unică abia pe 15 iulie, ei vor rămâne neasigurați în acest interval, dacă Guvernul nu va reglementa situația.

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă