Asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG) a înregistrat în România un profit înainte de impozitare de 1 milion euro în primul semestru, faţă de o pierdere de 17,9 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar nivelul primelor brute subscrise a scăzut cu 15,8%, la 165 milioane euro.
Grupul, care a intrat în România în 2001 şi controlează în prezent companiile Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, a consemnat în primul trimestru un profit net de 611.000 de euro pe piaţa locală, comparativ cu un rezultat negativ de 5,3 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Primele brute subscrise de companiile de pe piaţa românească ale VIG, pentru segmentul de daune/accidente au scăzut cu 10,6%, de la 154,1 milioane euro la 137,7 milioane euro, se arată într-un comunicat al grupului.
Totodată, primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă au consemnat un declin de 35%, de la 42,3 milioane euro la 27,5 milioane euro.Rata netă combinată s-a redus cu 9,4 puncte procentuale, de la 117,7% la 108,3%.
La nivel de grup, primele brute subscrise au scăzut cu 0,9%, la 4,98 miliarde euro, iar primele nete încasate s-au diminuat cu 2%, la 4,32 miliarde euro.
VIG a obţinut un rezultat financiar de 551,6 milioane euro, în scădere cu 7%.
Au scăzut cheltuielile cu daunele
Cheltuielile cu daunele şi beneficiile aferente contractelor de asigurare au fost de 3,6 miliarde euro, mai mici cu 3,5% faţă de prima jumătate a anului trecut, iar cele administrative şi cu achiziţiile s-au plasat la 932,1 milioane euro, cu 0,4% mai mici.
Astfel, profitul înainte de impozitare a crescut cu 41,4%, la 290 milioane euro, iar câştigul net după plata impozitului pe profit şi a intereselor minoritare s-a situat la 213,5 milioane euro, mai mare cu 52% faţă de prima jumătate a anului trecut.
“Aproximativ 55% din profit s-a înregistrat în regiunea ECE, unde companiile deţinute de grup în România au continuat să îşi îmbunătăţească rezultatele”, se spune în comunicat.
La nivelul grupului, primele de pe segmentul daune/accidente s-au situat la 2,56 miliarde euro, în scădere cu 2,1%, însă după ajustarea la efectele de curs valutar segmentul a înregistrat un avans uşor de 0,3%.
“Conform strategiei de subscriere orientată pe profit, VIG a continuat să reducă volumul activităţilor în România şi Italia, cu precădere pe segmentul auto”, se explică în comunicat.
Primele VIG au crescut cu 0,5% pe segmentul asigurărilor de viaţă şi
s-au situat la 2,2 miliarde euro, iar cele de sănătate au fost de 197,1 milioane euro, în scădere cu 1%.
VIG este cel mai mare grup de asigurări din România. Asigurătorul are operaţiuni şi în alte ţări din regiune, printre care Cehia, Polonia şi Slovacia.