Oferta publică prin care statul vinde 51% din acțiunile Electrica prin bursă garantează subscrierea a 1.000 de acțiuni pe segmentul de retail. Pentru a evita discriminările, și printre marii investitori subscrierile ar trebui făcute cu banii jos, și nu la decontare, spun brokerii, iar felia din ofertă destinată BVB să fie cât mai consistentă.
Peste aproximativ două săptămâni, statul va încerca să vândă prin bursă (va fi, din nou, dublă listare, la Londa și București), pachetul majoritar din acțiunile Electrica. Compania de distribuție de energie electrică ce alimentează Transilvania și o parte a Munteniei va scoate din 10 iunie la vânzare 51% din acțiuni. În premieră, primii 10.000 de investitori de retail vor avea asigurată subscrierea pentru 1.000 acțiuni (echivalentul a aproximativ 3.600 euro), pentru a nu se mai repeta experiența neplăcută de la listarea Romgaz, când a existat o suprasubscriere de 17 ori a pachetului alocat pentru retail. Dacă micii investitori nu vor fi discriminați de această dată, unii dintre jucătorii mari pot fura startul în cazul în care se permit în continuare subscrierile cu scrisori de garanție bancară, și nu cu banii jos. “În cazul ofertei Romgaz, s-a permis creditarea unor investitori cu sume cu mult peste disponibilul lor, dar fără ca brokerii să blocheze banii la subscriere. În cele mai multe cazuri a fost o creditare doar pe hârtie, ceea ce a permis subscrierea unui număr mai mare de acțiuni, astfel încât la terminarea ofertei, în urma alocării, acești investitori au primit cantitatea dorită la valoarea disponibilului inițial. Această creditare fictivă a dus la discriminarea celor care au subscris cu banii jos și a creat o falsă imagine a interesului pentru oferta Romgaz. Oferta Electrica ar trebui să nu mai permită creditarea doar pe hârtie, adică brokerii să pună banii la subscrieri, și nu la data decontării”, spune Victor Stănilă, directorul de comunicare al Tradeville.
Brokerii insistă și pentru alocarea unei felii mai mari din oferta Electrica pentru bursa locală, măsură menită să contribuie la promovarea BVB în rândul investitorilor de retail și la îmbunătățirea lichidității acesteia, punctul său slab (nu ne putem împiedica însă să remarcăm că brokerii își apără în acest caz comisioanele potențiale, tranzacțiile la Londra urmând să aducă bani altor intermediari). “În ceea ce privește listarea și pe bursă străină, trebuie să ne uităm ce s-a întâmplat în cazul Romgaz. Anul acesta lichiditatea acțiunilor pe bursa locală a fost net superioară celei de pe piața londoneză (695.000 USD pe BVB versus 56.000 USD pe LSE). În concluzie, listarea pe o bursă mai mare are mai mult un efect de promovare, întrucât atrage atenția asupra României”, consideră Victor Stănilă.
La ora actuală, românii păstrează în depozite bancare resurse de 29 miliarde euro, astfel încât ei au destulă forță ca potențiali investitori de retail, iar ofertele publice ale companiilor de stat sunt cel mai facil mod de popularizare a investițiilor bursiere. Doar din discountul ce ar putea fi oferit la subscriere față de marii investitori deponenții transformați în mici investitori ar obține mai mult decât dobânda pe un an întreg de la bancă. Asta deoarece autorităţile au declarat că şi în cazul ofertei Electrica iau în considerare stimularea micilor investitori prin acordarea unui discount similar celui din oferta Romgaz, care a fost de 5% în primele zile, respectiv 3% ulterior.
Argumente pro și contra investiției în acțiuni Electrica
O investiție într-un monopol de stat este în principiu atractivă, mai ales că Electrica are o marjă de profit reglementată. Față de Romgaz, unde exista incertitudinea menținerii rezervelor, la Electrica compania ar trebui să asigure doar mentenanța rețelei. Semnele de întrebare apar în legătură cu eficiența cu care va fi folosită infuzia de capital după listare (companiile de stat nu excelează la asta) și la modul în care ANRE ar putea fi tentată pe viitor să menajeze consumatorii în fața creșterii prețurilor, recunoscând mai puține investiții distribuitorilor de energie (marje de profit mai mici pentru aceștia). Vom reveni cu o analiză detaliată în momentul în care prospectul de emisiune va fi publicat.