UNPR cere înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind situația Complexurilor Energetice Hunedoara și Oltenia, în vederea stabilirii de măsuri care să conducă la evitarea falimentului acestor societăți, informează Agerpres.
"În urma discuțiilor pe care le-am avut cu colegii din UNPR și colegii parlamentari din PSD am luat decizia de a cere înființarea unei comisii parlamentare de anchetă, comisie comună, Camera Deputaților — Senat, pentru a analiza situația a două mari complexuri energetice din țară — Hunedoara și Oltenia, două entități care asigură împreună peste 50% din necesarul sistemului energetic național. Două entități care se află în dificultate în acest moment și care preocupă sute de mii de oameni", a spus Haralambie Vochițoiu.
Potrivit acestuia, "în luna ianuarie, Complexul Energetic Hunedoara a fost introdus în insolvență și nici Complexul Energetic Oltenia nu se simte prea bine".
"Deci, obiectivele acestei comisii parlamentare vor fi atât aflarea cauzelor care au dus la această situație, cât și, bineînțeles, (…) soluții pentru redresarea activității acestor două mari entități economice. Vă repet: sute de mii de oameni din județul Hunedoara, dar și din Ardeal și Oltenia așteaptă un răspuns favorabil de la această comisie și de la noi ca parlamentari", a arătat Vochițoiu.
El a precizat că la lucrările comisiei urmează să fie invitați "toți specialiștii acestei țări, care au un cuvânt de spus și care au soluții".
"Această comisie parlamentară are capacitatea, prin lege, să genereze recomandări, în raportul final care sper să fie făcut în maximum trei-patru luni, recomandări care devin obligatorii pentru Guvern, care să ducă la redresarea industriei miniere în România și industriei energetice în general. O să fie amănunte multe de discutat de la numărul de membri ai comisiei, secretariat, profesioniști care vor lucra în această comisie, dar aceste detalii le vom stabili prin discuții cu liderii tuturor grupurilor parlamentare — PSD, PNL, noi, UNPR, bineînțeles, UDMR, ALDE, minorități. Și vrem cu acordul celorlalți colegi să implicăm inclusiv parlamentarii neafiliați", a mai declarat acesta.
Vochițoiu a precizat că pentru crearea acestei structuri există deja 70 de semnături din partea parlamentarilor.
El a mai spus că propunerea va fi supusă deciziei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 21 martie, urmând, cel mai probabil, să fie validată de plenul comun din 22 martie.