TVR este tot mai aproape de insolvență. Proiectul de lege iniţiat de către Călin Popescu-Tăriceanu care permite acest demers a fost adoptat tacic de către Camera Deputaților. Termenul de dezbatere a fost însă depășit din 23 mai, legea urmând să intre în dezbatere în Senat.
Proiectul de lege figurează pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni, cu menţiunea că termenul pentru adoptare a fost deja depăşit. Comisia de cultură, arte şi mass-media nu a reuşit până acum să trimită raportul privitor la acest proiect, ce a intrat pe ordinea de zi doar cu avizele Comisiei juridice, Consiliului Legislativ şi Consiliului Economic şi Socia, informează Digi24l.
Este vorba despre introducerea unor noi alineate la articolul 27 al Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune. Astfel, consiliile de administraţie ale celor două instituţii pot decide, cu votul majorităţii membrilor, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă, fiind menţionate şi actele necesare.
În situaţie de insolvenţă, preşedintele-director general al TVR sau al Radioului îndeplineşte calitatea de administrator special, urmând ca membrii consiliilor de administraţie să aibă ”atribuţii privitoare la strategia şi structura programelor şi supraveghează respectarea modului în care societatea îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în schema de programe şi în licenţa de emisie”.
Proiectul prevede expres că SRR şi SRTv nu pot intra în faliment.
În expunerea de motive a legii se arată că modificările sunt necesare în contextul în care televiziunea publică trece prin dificultăţi financiare majore ce au dus la acumularea de datorii în valoare de 770 de milioane de lei.
Proiectul a fost iniţiat de către copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, cosemnatari fiind alţi parlamentari ai acestui partid şi deputatul UDMR Mate Andras. Iniţial, au fost şi 10 parlamentari PSD care au semnat iniţiativa, însă aceştia şi-au retras semnăturile pe 22 martie.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi Consiliul Legislativ au avizat pozitiv proiectul, însă Consiliul Economic şi Social a dat un aviz negativ. CES susţine că introducerea posibilităţii de intrare în insolvenţă ar putea afecta libertatea editorială a posturilor publice de radio şi televiziune şi nu există un temei pentru ca preşedintele-director general să poată prelua atribuţiile de administrator special.
Este menţionată şi poziţia Federaţiei Europene a Jurnaliştilor care se a sesizat Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi Comisia de dialog social din domeniul audiovizualului din cadrul Comisiei Europene. Totodată, CES reclamă faptul că este necesară modificarea Legii SRR şi SRTv astfel încât să se asigure o depolitizare reală a acestor instituţii.
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, pe 21 martie, că a depus la Camera Deputaţilor proiectul de lege care permite intrarea TVR în insolvenţă, el adăugând că va veni cu o nouă iniţiativă prin care vrea să modifice alocarea timpilor de publicitate, care să fie aceiaşi ca şi pentru televiziunile private.
O ordonanţa de urgenţă care ar urma să creeze cadrul legal pentru ca televiziunea publică să îşi poată achita datoriile către European Broadcasting Union (EBU) urmează să fie aprobată săptămâna aceasta, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Modificarea legislativă vine în contextul datoriei pe care SRTv a acumulat-o faţă de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF. Vechimea şi amploarea datoriei precum şi faptul că planurile de eşalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la ediţia 2016 a Eurovision. Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an.