5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialTransgaz: Cea de-a doua etapă a BRUA se va realiza până la...

Transgaz: Cea de-a doua etapă a BRUA se va realiza până la finele lui 2022

Transgaz şi FGSZ, operatorii reţelelor de transport al gazelor naturale din România, respectiv Ungaria, au anunţat astăzi că vor continua proiectul gazoductului BRUA în cele două etape prevăzute iniţial, cea de-a doua urmând să crească capacitatea bidirecţională de transport la 4,4 miliarde metri cubi pe an până la finele lui 2022.

Iniţial, termenul vehiculat pentru finalizarea BRUA 2 era 2020, când se estima că vor fi puse în producţie zăcămintele din Marea Neagră.

“FGSZ şi Transgaz doresc să sublinieze angajamentul lor de a continua parteneriatul în vederea dezvoltării capacităţii bidirecţionale la graniţa dintre România şi Ungaria în două etape ale proiectului, care vor asigura transportul gazelor în baza obiectivelor coridorului BRUA”, a precizat Transgaz, într-un comunicat transmis Bursei.

Conform sursei citate, prima etapă va asigura 1,75 miliarde mc pe an capacitate bidirecţională fermă la graniţa România – Ungaria până la sfârşitul anului 2019. “Acest proiect a fost deja aprobat de autorităţile naţionale de reglementare din România şi Ungaria, deciziile finale de investiţie aferente au fost deja luate, iar proiectul se află în stadiul de dezvoltare conform planificarii BRUA. Nu sunt prevăzute întârzieri în perioada următoare”, afirmă compania.

Cea de-a doua etapă va asigura o capacitate bidirecţională fermă de 4,4 miliarde mc pe an la graniţa României cu Ungaria, până la sfârşitul anului 2022.

“Decizia finală de investiţie va fi luată în urma interesului pozitiv de pe piaţă, care va fi exprimat pe parcursul procedurii de Sezon Deschis aferent ROHU. Aceasta va permite Utilizatorilor Reţelei să ia în considerare, în afară de Punctul Virtual de Tranzacţionare maghiar, capacităţi de export care pot fi rezervate către ţările învecinate”, mai precizează Transgaz.

Cu alte cuvinte, gazele transportate prin BRUA nu vor avea ca destinaţie unică Austria, ci vor putea fi vândute şi către alte ţări vecine. 

Cele mai citite

Salariaţii care aduc cei mai mulţi bani pentru companii sunt şi cel mai bine plătiţi

Angajații din HoReCa, textile şi din call-center sunt codaşi la câştig şi la productivitate Performanța pe sectoare a fost evaluată în funcție de codurile CAEN...

Deficitul comercial al României a crescut cu 15% în primele nouă luni ale anului, depășind 23 de miliarde de euro

România a înregistrat o creștere de 15% a deficitului balanței comerciale în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023,...

Inundațiile devastatoare din Valencia ar putea genera pierderi de asigurare de peste 3,5 miliarde de euro

Inundațiile de la finalul lunii trecute, care au afectat puternic regiunea Valencia din Spania, ar putea genera pierderi totale de asigurare de peste 3,5...
Ultima oră
Pe aceeași temă