7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialSudul litoralului, o afacere păguboasă

Sudul litoralului, o afacere păguboasă

Pe litoral nu curge lapte cu miere, iar acest lucru îl știu foarte bine acționarii societății THR (Turism, Hoteluri, Restaurante) Marea Neagră, care a raportat pentru primul semestru pierderi însemnate.

Societatea, deținută în proporție majoritară de SIF 3 Transilvania, deține 23 de hoteluri, cu un total de 7.836 de locuri de cazare (în staţiunile Eforie Sud, Eforie Nord, Saturn, Neptun şi Venus), 21 de restaurante cu 10.863 de locuri, 11 baruri de zi, 5 bufete, un snack-bar, dar și 3 aqua-parcuri, cu un total de 850 de locuri. În ciuda acestei pleiade de unități, THR a raportat o cifră de afaceri de 3,7 milioane lei, în scădere cu 16,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în segmentul de alimentație publică, care au scăzut de la 1,7 milioane lei la 1,1 milioane lei. S-au înregistrat și creșteri, dar în ceea ce privește pierderile, acestea au urcat cu circa 1%, de la 7,31 la 7,39 milioane lei. În primul semestru al anului, THR Marea Neagră a contractat credite în valoare totală de 16,5 milioane de lei. „Banii au fost necesari pentru pregătirea bazei materiale pentru sezonul 2014, precum şi pentru finanţarea activităţii curente, dat fiind decalajul între perioada de efectuare a cheltuielilor şi cea de realizare a veniturilor în activitatea turistică sezonieră.

La finele perioadei analizate, societatea utilizase 14,2 mil. lei”, se arată în raportul semestrial al companiei, publicat pe site-ul bursei de la Bucureşti. THR Marea Neagră încearcă să vândă mai multe hoteluri pentru a-și echilibra bugetul. Anul trecut a scos pe piață cinci dintre acestea, iar anul acesta zece, fără prea mare succes însă. Societatea este controlată de SIF Transilvania cu 77,7% din capitalul social.

Un faliment de marcă

Nu numai THR are probleme mai financiare. „România liberă” a relatat la începutul anului un caz celebru, ce al SPA-ului Cocor, din Neptun Olimp, Inaugurată cu fast, unitatea de 4 stele nu a reușit să aducă venituri de nici măcar jumătate din cele prognozate, astfel că firma a intrat în procedură de insolvență. Hotelul Cocor a fost cumpărat, în 2002, de SC Cocor SA Bucureşti, în urma divizării şi privatizării SC Neptun-Olimp SA.

El a fost renovat în două etape: în prima fază au fost renovate cele 226 de camere duble existente, iar în 2005 a fost construit un corp de legătură ce conţine opt apartamente şi opt camere comunicante. Complexul are în componenţă şi club, precum şi un centru de conferinţe, cu o capacitate de 350 de locuri. Potrivit raportărilor financiar contabile, în perioada 2007-2012, ultimul an de exerciţiu financiar, societatea a mers numai pe pierdere.

Paragina fraților Micula

Cel mai elocvent exemplu de afacere falimentară în sudul litoralului este cel al hotelurilor deținute de frații Micula. Aceștia au cumpărat mai multe active, în Mamaia și Neptun Olimp. Probleme sunt și la cele din Mamaia. Restaurantul hotelului Național a fost închis recent de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, după ce inspectorii au descoperit că toată mâncarea era expirată. Revenind însă la hotelurile din sud: toate (Caraiman, Romanţa, Prahova, Slatina, Clăbucet, Bâlea şi Banat) au fost pe pierdere în anul 2013, pierderi care variază între câteva zeci de mii și câteva sute de mii de lei pe fiecare unitate.

Pierderi pentru Josef Goschy

Unul dintre cei mai mari hotelieri de pe litoral care deține, prin Unita Turism Holding, câteva din perlele de altă dată ale litoralului: hotelurile Amfiteatru și Panoramic din Olimp, locuri închiriate altădată în exclusivitate străinilor. Panoramic este închis de mai mulți ani. ”În curs de modenizare”, apare pe pagina de internet a companiei. Aceasta mai deține hoteluri în Cap Aurora și Mamaia, dar și în alte localități din afara Constanței. Bilanțul contabil pe 2013 este depus pentru întreg holdingul. Cert e că acesta a înregistrat o pierdere totală de 6,2 milioane lei. Greu de crezut că hotelurile de pe litoral au făcut, în aceste condiții, profit.

Hotelurile din sudul litoralul merg în pierdere

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor a împrumutat alte 752 milioane lei prin titluri de stat

Ministerul Finanțelor a atras joi 752 milioane lei de la bănci prin două licitații cu titluri de stat, oferind dobânzi anuale de 6,34% și...

Italia cucerește Billie Jean King Cup! Paolini și Bronzetti, eroinele finalei

Italia a devenit campioană în Billie Jean King Cup 2024, după ce a învins Slovacia cu un categoric 2-0 în finală, pierzând doar 9...

Ministerul Finanțelor a împrumutat alte 752 milioane lei prin titluri de stat

Ministerul Finanțelor a atras joi 752 milioane lei de la bănci prin două licitații cu titluri de stat, oferind dobânzi anuale de 6,34% și...
Ultima oră
Pe aceeași temă