Strategiile de marketing ale unor furnizori ascund costurile totale. Cea mai ieftină apă la robinet: Ploieşti, Oradea şi Bucureşti

de Adrian Bărbulescu , 05 mai 2017 - stire actualizata la ora 16:51, 05 mai 2017
Strategiile de marketing ale unor furnizori ascund costurile totale. Cea mai ieftină apă la robinet: Ploieşti, Oradea şi Bucureşti

Tarifele pentru apa care curge la robinet diferă de la un oraş la altul. Indiferent modul de calcul, pe consumator îl interesează însă factura finală, chiar dacă ea este defalcată pe mai multe capitole, cum ar fi furnizare, canalizare, epurare ape uzate sau colectarea apelor pluviale.

O stratagemă des utilizată de companiile de apă este de a stabili un tarif scăzut pentru furnizare, care apoi este „completat” cu unul foarte mare pentru canalizare, la care se mai adaugă şi aşa-numita apă meteorică sau pluvială.

În acest fel, unii operatori locali sau regionali de apă folosesc ca strategie de marketing un preţ scăzut pentru apa care curge la robinet, „uitând” însă să spună că acea apă se scurge undeva, mai exact în canalizare, unde este perceput un tarif considerabil mai mare. Mai mult, pe site-urile unor furnizori sunt trecute separat costurile de canalizare şi cele de epurare, chiar dacă, la urma urmei, reprezintă acelaşi serviciu. În ceea ce priveşte apele pluviale, adică apa de ploaie care este preluată de reţelele de canalizare din oraşe, ele sunt tarifate fie fix, fie pe baza datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, fie pe baza unui calcul mai complex, care ia în calcul numărul de persoane şi suprafaţa locuinţei. În fine, în cazul acelor operatori care susţin că nu percep niciun tarif pentru apa meteorică (de ploaie), locuitorii respectivului oraş tot plătesc, indirect, acest serviciu, prin intermediul unor taxe locale.

România Liberă a făcut un top al costurilor cu apa, fără TVA, suportate de locuitorii oraşelor reşedinţă de judeţ din ţară, luând în calcul atât tariful de furnizare, cât şi cel de canalizare (plus epurare). Cel mai mic tarif este perceput de Apa Nova Ploieşti, 2,76 lei pe metrul cub. El este completat de tariful de canalizare, de numai 1,18 lei pe metrul cub, rezultând un cost final de 3,94 lei.

Pe locul doi se situează Oradea, cu un total de 4,90 lei pe metrul cub (3,49 lei furnizarea şi 2,04 lei canalizarea). Podiumul este încheiat de Apa Nova Bucureşti, cu un total de 5,60 lei – 3,20 lei furnizarea şi 1,70 lei canalizarea şi epurarea.

La polul opus, cea mai mare factură la apă o achită locuitorii din Constanţa şi Slobozia, oraşe unde concesiunea serviciului a fost preluată de RAJA (compania operată de Consiliul Județean Constanţa). Aici, costul total pe metru cub este de 7,72 lei – 4,09 lei furnizarea apei la robinete şi 3,63 lei canalizarea şi epurarea. De o apă ceva mai ieftină, dar nu cu mult (7,46 lei metrul cub în total) au parte piteştenii. Tariful de furnizare este de 3,67 lei, iar cel de canalizare de 3,79 lei. Şi la Târgovişte apa potabilă este aproape un lux, de vreme ce tariful total practicat de Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, ajunge la 7,40 lei, din care 3,81 lei reprezintă furnizarea şi restul canalizarea şi epurarea.

La toate aceste tarife totale, se mai adaugă cele percepute pentru apele pluviale, care însă nu pot fi cuantificate după acest algoritm la nivelul întregii ţări, din cauza modalităţilor diferite de calcul. Ele nu pot influenţa însă cu mai mult de 10% valorile totale, neviciind însă ordinea în clasament a principalilor furnizori de apă potabilă şi canalizare.  

Comentarii

 • Daniela Ionescu

  16 noiembrie 2016 20:07

  Fenomen in expansiune!Proiect B unic in Romania! Promovam cea mai socanta poveste! Cei mai buni actori ne asteapta! Vrei sa incepi o afacere cu tinta Hollywood? Un film senzational se va produce la Hollywood! Suntem un fenomen in expansiune! Noi mergem spre Hollywood! Te decizi si te convingi! Cere detalii la daniela6711gmail.com

  raspunde comentariului
 • rammstein

  16 noiembrie 2016 19:38

  este o rusine nationala ca brasovul care este in conjurat de munti sa palteasca ca ialomita,buzau,constanta.....ASTA DIN CAUZA UNUI BANDIT ,UNUI CRIMINAL CANCESCU SI A UNUI PRIMAR INFRACTOR SCRIPCARU !!!........acesti nenorociti au distrus un judet ....de fapt acum se vede unde-i cancescu in arest ,iar moldovenul nenorocit are control judiciar in vreo 5 dosare culmea toto despre apa !!!....acum va intrebati unde s-au dus banii !!...la mafia portocaile a lui basescu...... Bai oamnei buni eu va spun ca niciodata in istoria omenirii n-a fost un dezastru mai mare decat cei 10 ani de mafie portocalie in tara.....nici ciuma neagra din sec.XIV-lea n-a nenorocit atat cat a distrus acest bandit in cei 10 ani de domnie.......acum se vad unde-s lingaii de linga el...la DNA......toti...

  raspunde comentariului
  • Nic

   05 mai 2017 17:44

   La fel este si in Baia Mare unde fostul primar cu control judiciar actualmente,dar inainte arestat o buna bucata de vreme la Gherla,iar acum sub control judiciar,in orasul unde aproape toata apa vine datorita diferentei de nivelnu trebuie pompataavem un pret de 3,48 lei dar problema cea mai mare este la epurare ape uzate,unde pretul e de 2,76 leimc,in conditiile in care spre ex.in Bucuresti este de 0.97 leimc unde procentul de apa menajera in apa total deversata in canalizare e mult mai mare ca la noi.Astia vor cu tot dinadinsul sa falimenteze toate firmele care inca mai fac cate ceva in tara asta.

   raspunde comentariului
 • alg

  16 noiembrie 2016 19:12

  As dori sa va informez ca Romania va imprumuta 1 miliard de euros de la Banca Europeana de Investitii,pentru crearea statiilor de epurarea a apei ,in toata Romania,in special orase de provincie,localitati.Este cel mai mare imprumut acordat unei tari.Dragi jurnalisti,va rog,urmariti Miliardul,da?DNA fiti cu ochii pe municipalitati,pt ca apa de la Robinet din NE are gust de balta..Iar epidemiile de hepatita se camm tin lant in zona Moldovei...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design