7.2 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialSituație incertă la Oltchim. Ofertele pentru combinatul chimic, sub semnul întrebării

Situație incertă la Oltchim. Ofertele pentru combinatul chimic, sub semnul întrebării

În acest moment, doar trei ofertanți sunt luați în calcul pentru activele de la Râmnicu Vâlcea, dintre care una aparține unui fond de investiții obscur, iar alta e doar pentru secția de PVC. Mai mult, ofertele financiare depuse de cei trei sunt la limită sau chiar sub pragul minim.

Oltchim a încheiat sau preconizează că va încheia în această săptămână contracte de vânzare de active cu Chimcomplex pentru pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7, cu Dynamic Selling Group pentru pachetul nr. 6 de active şi cu White Tiger Wealth Management cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9, potrivit unui comunicat de ieri al companiei.

Reprezentanţii Oltchim au adăugat că în continuare se poartă discuţii şi cu alţi ofertanţi. „Finalizarea tranzacţiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiţii care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor societăţii, acest organism finalizând selec-ţia ofertanţilor”, mai declară reprezentanții combinatului.

Bogdan Stănescu, administrator special al Oltchim, companie aflată în insolvență din 2013, a explicat pentru „România liberă“ că marți au semnat contractul de vânzare cu cei de la Chimcomplex, iar contractele cu White Tiger și Dynamic se vor semna joi și vineri. Contractele nu sunt însă o garanție că aceștia vor deveni proprietari.

Ultimul cuvânt va aparține creditorilor, care vor analiza prețul oferit și condițiile din contracte. Mai mult, aceștia vor avea de ales între Chimcomplex și White Tiger, ale căror oferte se suprapun. „Oferta e valabilă la pachetul de active. Câștigă unul dintre ei, nu există să fie amândoi pe platformă. Creditorii trebuie să analizeze. Până la sfârșitul săptămânii vom convoca adunarea creditorilor și vrem să le dăm un termen de șase săptămâni să analizeze contractele și documentele”, ne-a declarat Bogdan Stănescu. Potrivit acestuia, primul pas până la aprobarea ofertelor de către creditori este că ofertanții trebuie să prezinte în scurt timp și scrisorile de garanție, cu 25% din valoarea ofertei lor.

Oferte sub prețul minim

Până la finele lunii iunie, când s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor, s-au exprimat nouă companii. Potrivit lui Bogdan Stănescu, majoritatea au avut însă prețuri foarte mici. Chiar și oferta companiei Dynamic pentru pachetul 6, reprezentând secția de procesare PVC, este „ușor” sub prețul minim cerut, iar creditorii vor trebui să ia o decizie dacă o acceptă sau nu.

Firma Dynamic Selling Group se prezintă ca fiind cel mai mare producător și distribuitor profile Ramplast, profile PVC produse de Divizia de Materiale de Construcții a Oltchim Râmnicu Vâlcea. Oltchim a investit în această zonă 5 milioane de dolari, la începutul anilor ’90. Competitorii de pe piață au criticat mișcarea, fiindcă practic Oltchim a închis ușa potențialilor clienți de PVC. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Dynamic a avut în 2016 o cifră de afaceri de 113,9 milioane lei, un profit net de 5,9 milioane lei și 109 salariați. Secția de procesare PVC a fost scoasă la vânzare pentru minimum 5,5 milioane de euro.

Pe de altă parte, nici ceilalți doi ofertanți nu au „aruncat” cu banii. Bogdan Stănescu recunoaște cu jumătate de gură că „la unele a fost peste prețul minim, la unele sub, dar per total sunt peste prețul minim cerut, diferența este însă infimă. Oricum, toate ofertele sunt peste valoarea de lichidare, care înseamnă vânzarea la fier vechi”.

Chimcomplex este a omului de afaceri Ștefan Vuza, care a mai avut relații controversate cu firme de stat, potrivit relatărilor din presă. Iar White Tiger este un fond de investiții despre care nu se știe nimic, neavând informații înregistrate despre executivii lor. Pe site-ul lor scrie că White Tiger -Wealth Management Ltd este un „club financiar pentru oameni care țintesc succesul și dezvoltarea continuă”, care oferă soluții financiare „hand-made”. De asemenea, scrie că este o firmă de investiții înființată în 2001, cu sediu în Anglia, SUA, San Marino și Hong Kong.

„Mândria“ țării, vândută pe bucăți

Oltchim este cel mai mare combinat chimic din sud-estul Europei. După o îndelungată agonie și pier-deri uriașe, societatea a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active. Valoarea totală de piață a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar prețul de pornire a vânzării va fi de 307 milioane euro. Potrivit unui raport al administratorilor, fiecare ofertant poate să facă oferte separate pentru fiecare din cele 9 pachete de mai sus. Referitor la pachetele non–operaționale (5, 7, 8 și 9), participanții pot oferta inclusiv pentru active individuale, incluse în acestea. Nu există obligația preluării salariaților împreună cu activele. Datoriile societății debitoare, inclusiv datoriile potențiale de mediu, rămân în sarcina acesteia. Prețul trebuie să fie cash și trebuie să se plătească în întregime la finalizarea tranzacției.  

Planul B

În acest moment, datoriile Oltchim sunt de circa 300 milioane de euro, iar ele trebuie acoperite din vânzarea activelor. Creditorii ar putea respinge însă toate cele trei oferte. „După șase săptămâni, creditorii pot decide aprobarea lor sau nu, din diverse motive. Atunci, vom intra în planul B, care cuprinde mai multe variante. Pentru faptul că piața este favorabilă Oltchim și prețurile au explodat, nu e exclus să plătim datoriile către creditori din activitatea curentă. Piața este propice pentru Oltchim și pe termen mediu și lung. În 2017 estimăm că vom încheia cu un profit de circa 40 de milioane de euro, iar anul viitor se preconizează că și mai mult”, a mai spus Bogdan Stănescu.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţia sa. Compania a avut în 2016 un profit net de 26 milioane lei, față de pierderi de 459 milioane lei în 2014. La finele anului trecut avea 1.943 de angajați.

» Chimcomplex este a omului de afaceri Ștefan Vuza, care a mai avut relații controversate cu firme de stat, potrivit relatărilor din presă. Iar White Tiger este un fond de investiții despre care nu se știe nimic, neavând informații înregistrate despre executivii lor. Pe site-ul lor scrie că White Tiger Wealth Management Ltd este un „club financiar pentru oameni care țintesc succesul și dezvoltarea continuă“, care oferă soluții financiare „hand-made“.

Cele mai citite

Record de vânzări la Black Friday 2024: Peste 647.000 de clienți și 896 milioane de lei în vânzări

eMAG a înregistrat un nou record de vânzări în cadrul ediției a 14-a de Black Friday, cu 647.000 de clienți care au comandat 3,2...

Record de vânzări la Black Friday 2024: Peste 647.000 de clienți și 896 milioane de lei în vânzări

eMAG a înregistrat un nou record de vânzări în cadrul ediției a 14-a de Black Friday, cu 647.000 de clienți care au comandat 3,2...

Schaeffler renunță la 4.700 de locuri de muncă în Europa, inclusiv România, din cauza provocărilor din sectorul auto

Producătorul german de componente auto Schaeffler a anunțat marți că va concedia 4.700 de angajați din Europa, după ce profitul său operațional a scăzut...
Ultima oră
Pe aceeași temă