21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSindicaliștii RAAN amenință cu proteste extreme

Sindicaliștii RAAN amenință cu proteste extreme

Angajații de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) vor protesta, din nou, de data aceasta manifestările lor vor fi duse la extrem, potrivit liderilor sindicali, întrucât  la mitingul de marți nu a venit nicio autoritate să le asculte revendicările, relatează Mediafax

În urma marșului de protest de marţi, de la Drobeta Turnu Severin, la care au participat aproximativ 1.200 de angajați ai RAAN și ai Minei Husnicioara, liderii de sindicat au așteptat timp de două ore în fața Prefecturii Mehedinți ca un reprezentant al Guvernului, al Prefecturii Mehedinți, sau parlamentari de Mehedinți să vină să stea de vorbă cu protestatarii și să se încerce o negociere pe marginea revendicărilor angajaţilor. 

Potrivit liderului Sindicatului Romag Termo, Alexandru Tănase, Prefectura Mehedinți a fost înștiințată în urmă cu o săptămână cu privire la revendicările salariaţilor unităţii.

„Deși am înaintat săptămâna trecută documentele necasare pentru desfășurarea acestui miting și am adus la cunoștința prefectului revendicările noastre, în ceea ce privește componența comisiei care să negocieze cu noi, cu manifestanții din cadrul RAAN și cu cei ai Minei Husnicioara, iată că am ajuns astăzi, când nimeni, nici măcar parlamentarii de Mehedinți, nu au onorat această solicitare a noastră. Vă este clar și dumneavoastră cum ne tratează acest Guvern și acești aleși ai noștri, motiv pentru care, probabil că vinerea viitoare, va urma un nou miting, de data aceasta cu manifestări duse spre extrem, pentru a determina Executivul să participe la negocieri. Cerem acordarea sumelor de bani necesare funcționării Regiei în perioada următoare, acordarea salariilor restante, preluarea întregii cantități de apă grea din stocurile de la Romag Prod, la rezerva de stat, așa cum a prevăzut memorandumul, asigurarea protecției sociale în cazul reorganizării.”, a declarat Alexandru Tănase, la finalul mitingului de protest care s-a încheiat, marți, în jurul orei 11.30.

Citește și: PROTEST de amploare la RAAN. Care sunt cerințele angajaților

Minerii de la Husnicioara s-au alăturat marți, marșului organizat de sindicatele din RAAN.

„Ne-am alăturat colegilor de la RAAN. Situaţia este destul de complicată la noi în judeţ, ştim foarte bine că locurile de muncă sunt foarte puţine. În plus, situaţia de la RAAN este foarte dificilă şi, în aceste condiţii, şi noi, cei de la mină, am hotărât să ne alăturăm acestui protest. Eu zic că în primul rând este o acţiune civică ce ne priveşte pe toţi locuitorii oraşului şi apoi noi tot cărbunele pe care îl extragem îl dăm la termocentrală”, a spus Paul Constantinescu, preşedintele Sindicatului Liber al Carierei Husnicioara, unde minerii extrag cărbunele furnizat către RAAN.

Sindicaliștii spun că, în cursul săptămânii, protestele vor continua, în fiecare dimineață, pe platformele din fața unităților Romag Prod și Romag Termo, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să se orgnizeze un alt marș.

Alexandru Tănase a mai spus că protestele la RAAN vor fi organizate etapizat, mergându-se până la greva foamei, în cazul în care reprezentanții Guvernului nu vor veni la negocieri, la Drobeta Turnu Severin.

Protestele au început luni dimineață, când angajaţii au refuzat să intre la lucru, în tura I, ei rămânând în fața unităților timp de câteva ore.

Dacă la Romag Prod, în jurul orei 11.00, salariații au intrat la lucru și au schimbat colegii din tura a III-a, pe platforma Romag Termo, oamenii au refuzat să oprească protestele.

Citește și: Angajații RAAN din Drobeta Turnu Severin anunță proteste pentru că nu și-au primit salariile

Potrivit liderului Sindicatului Romag Termo, șase salariați au fost trimiși acasă, întrucât starea de sănătate li s-a înrăutățit, la mai bine de 24 de ore de la intrarea în tură, aceștia fiind schimbați cu alți salariați pentru a nu pune în pericol funcționarea termocentralei.’

”Noi nu am schimbat tura la termocentrală, am fost nevoiți să schimbăm șase salariați din motive de sănătate: tensiune mărită, 18-19, glicemia – 350, 400. I-am schimbat, pentru că nu am avut încotro pentru a nu periclita funcționarea platformei pentru că am mai spus, ei (n.r. – guvernanții) abia așteaptă să ne oprim în avarie. Scapă de orice plată, orice cheltuială cu 2400 de salariați. Continuăm până guvernanții vor veni aici. Repetăm: Negocierile vor fi aici, la Turnu Severin, nu la București, nu în altă parte”, a mai declarat liderul Sindicatului Romag Termo.

Aproximativ 300 de salariați, cu excepția celor care au avut probleme de sănătate, sunt la lucru, pe platforma Romag Termo, de duminică seară.

În mod normal, angajații dintr-o tură de 12 ore, de la Romag Termo sau Romag Prod, pot sta la lucru cel mult 16 ore, după acest interval, considerându-se că nu mai sunt responsabili de funcționarea instalațiilor, conform contractului colectiv de muncă. Întrucât angajaţii din tura a III-a, care ar fi trebuit schimbaţi luni dimineață, de la ora 7.00, au rămas la locul de muncă, aceştia au depășit 40 de ore la locul de muncă.

Aproximativ 1.200 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au pornit, marţi, într-un marş de protest de la sediile Romag Prod şi Romag Termo până la Prefectura Mehedinţi, cerând Guvernului bani pentru funcţionarea companiei până la închiderea controlată a acesteia. Salariați ai platformelor Romag Prod și Romag Termo din cadrul RAAN au refuzat şi luni să intre la lucru în tura I, protestând în fața unităţilor.

Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finanțarea de către Guvern a închiderii controlate a instalațiilor unității în care se produce apă grea este absolut necesară, pentru a fi evitat impactul de mediu local și chiar transfrontalier.

El a arătat că oprirea controlată a unităților ar asigura și măsuri sociale în cazul angajaților.

Marți, la Bucureşti are loc întrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special și reprezentanți ai Ministerului Energiei.

Președintele Sindicatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, anunţa, sâmbătă, că angajații platformelor Romag Termo și Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajați ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, vor începe acțiuni ample de protest, întrucât Guvernul nu a virat banii promiși pentru funcționarea companiei până la sfârșitul lunii august, când ar începe procedurile de închidere controlată.

Prin acțiunile de protest, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcționare, pentru cărbune și păcură, salarii și oprirea în regim de siguranță.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

RAAN, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcție de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Cele mai citite

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

Febra aurului atinge temperaturi istorice

Metalul prețios a ajuns la cea mai ridicată cotă din istorie: 373 de lei pentru un gram de aur Aurul este considerat un metal sigur,...

Japonia se confruntă cu inundații catastrofale ce au provocat victime

Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren în Ishikawa, regiunea de coastă afectată în ianuarie de un cutremur puternic cu magnitudinea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă